Anders maaien voor een sterkere biodiversiteit

Om meer kansen te bieden voor de natuur in Nieuwegein, gaat de gemeente samen met aannemer Van Wijk Groenvoorziening een pilot uitvoeren. Hierbij wordt er van april t/m juni op 5 locaties anders gemaaid dan u gewend bent.

Anders maaien

Tijdens de pilot is op deze locaties goed te zien dat de gemeente anders maait. Door het gras gefaseerd of in delen te maaien, geven we klaversoorten en bloemen meer kans om te bloeien. En bieden we daardoor meer voeding en schuil- en broedplaatsen voor vogels, insecten en andere dieren. Dit betekent dat u op sommige plekken hoger gras zult zien, met veel kruiden en bloemen. Vanaf april worden de 5 proeflocaties niet meer in zijn geheel gemaaid.

Gefaseerd maaien houdt in dat je bij een maaibeurt de helft of een derde van een veld bewust overslaat. Bijvoorbeeld door de buitenste rand wel te maaien en het middelste gedeelte niet. Door het gras op die plekken te laten staan, bied je lokale kruiden de kans om volledig tot bloei te komen en als voeding te dienen voor bijvoorbeeld bijen of vlinders. Ook hebben deze kwetsbare soorten dan meer rust- en schuilplaatsen. Bij het kiezen van de proeflocaties is rekening gehouden met veilig gebruik van de openbare ruimte, bijvoorbeeld bij zichtlijnen of speeltuinen. 

Voordelen

We spreiden de periode dat er anders wordt gemaaid, waardoor de natuur hier langere tijd voordeel van heeft. Bovendien bieden we structureel meer overlevingskansen voor kwetsbare dieren, zoals sommige vlindersoorten die niet zo ver kunnen vliegen om voldoende voeding te krijgen. Door gefaseerd te maaien zorgen we dat vogels, insecten en andere dieren genoeg plek hebben om zich te verplaatsen, te schuilen, zich voort te planten en voedsel te verzamelen. Dat is goed voor de natuur en uiteindelijk ook voor de mens!