Werkzaamheden na Maai Mei Niet

Het aantal insecten neemt al jaren drastisch af. Een van de redenen is dat er niet genoeg voedsel voor ze is. Om de natuur een handje te helpen heeft de gemeente Nieuwegein meegedaan met het initiatief ‘MaaiMeiNiet’ van stichting Steenbreek.

Dit hield in dat we in de maand mei waar het mogelijk is, niet hebben gemaaid om vlinders, vogels, bijen en andere insecten weer een plek te geven in onze groene leefomgeving. Veldjes die als recreatief gras (trapvelden en rondom speeltoestellen) worden gebruikt, werden wel gemaaid. Ook uitzichthoeken werden wel gemaaid om verkeersonveilige situaties te voorkomen.

Hoe gaat het nu met de locaties die niet zijn gemaaid?

We hebben een bijzondere maand achter de rug, waarin de hele maand mei niet gemaaid is op een groot deel van alle grasvelden. Deze grasvelden moeten normaal een gemiddelde graslengte hebben tot maximaal 6 cm.   

Door niet te maaien zijn er veel meer kruiden in het gras gekomen. Kruiden waarvan het zaad in de bodem aanwezig was en die nu de kans kregen om te groeien. Dat is heel goed voor vlinders, bijen en andere insecten en een gezonde leefomgeving. 

Wijk voor wijk

Na een maand niet maaien is het onmogelijk om ineens alles direct weg te maaien. Daarnaast hebben we ook nog eens te maken met een uitzonderlijke droge periode. Als we nu alles wegmaaien, krijgen we heel veel schade aan de grasvelden en is er te weinig voedsel voor de insecten. We laten ecologen de grasvelden beoordelen voordat er gemaaid gaat worden. De ecologen geven aan welke grasvelden wanneer gemaaid mogen worden. Bij het maaien zullen we een maximale hoogte aanhouden tussen 7-10 cm.  Dat voorkomt het uitdrogen van de grasvelden.

Er zal wijk voor wijk worden gewerkt. We zullen zeker een aantal weken bezig zijn om dit af te krijgen. We vragen hiervoor uw begrip. Dit betekent dat het gras er de komende tijd nog anders uit zal zien dan u gewend bent.

Omgevingsprogramma Natuur in de Stad

De pilot MaaiMeiNiet zal worden geëvalueerd en de bevindingen hiervan zullen worden verwerkt in ons Omgevingsprogramma Natuur in de Stad.

Onze andere pilot, Anders maaien, draait nog gewoon door.