72 mannen en vrouwen aan boord MS Princess

Sinds woensdag 9 november worden er vluchtelingen opgevangen op een cruiseschip in het Merwedekanaal. Inmiddels hebben 64 mannen en 8 vrouwen uit 14 verschillende landen een tijdelijk thuis gevonden in Nieuwegein. Hun leeftijd varieert tussen de 18 tot 50 jaar. In totaal biedt het schip ruimte voor 96 vluchtelingen die hier tot 1 maart 2023 mogen blijven. Het COA kan nog geen duidelijkheid geven wanneer er meer vluchtelingen bij gaan komen.  

Alleen vluchtelingen uit niet-veilige landen

Niet alle vluchtelingen die afgelopen periode door het COA zijn gestuurd, zijn toegelaten op het schip. Dit waren mensen uit veilige landen of onder de 18 jaar. Zij zijn onder begeleiding teruggegaan naar Ter Apel. De gemeente heeft bij het COA als eis gesteld dat op het schip alleen vluchtelingen mogen verblijven die uit landen komen die door Nederland als onveilig zijn bestempeld.  

Gemoedelijke sfeer

Op het schip zijn overdag een locatiemanager en een dagcoördinator aanwezig. Zij vertellen dat de sfeer aan boord heel gemoedelijk is. Er worden veel spelletjes gespeeld, waaronder kaarten en Djenga. Vooral sjoelen is populair. Ook wordt het WK voetbal op de voet gevolgd. Naast vermaak worden er ook Nederlandse taallessen aangeboden op het schip en in de bibliotheek. Deze taallessen worden goed bezocht.  

Dagbesteding

De vluchtelingen gaan soms van boord om een stukje te wandelen of naar een winkel te gaan. De ervaring van de locatiemanager is dat de meeste vluchtelingen aan boord blijven. Als ze gaan, dan gaan ze vaak onder begeleiding mee naar een gezamenlijke activiteit, waaronder:  

  • Sport- en beweegactiviteiten van SportID. De vluchtelingen maken gebruik maken van de dojo van sportcomplex Merwestein. 
  • Meedoen met activiteiten op de buurtpleinen van MOvactor. 
  • Creatieve activiteiten in een ruimte van theater DE KOM. 
  • Meedoen met taalactiviteiten in de bibliotheek. 

Vrij om te bewegen

De bewoners van het schip zijn hun land ontvlucht om in vrijheid veilig te kunnen leven. Ze mogen daarom ook gaan en staan waar ze willen en er geldt geen avondklok. Er zijn wel huisregels opgesteld voor de vluchtelingen, zowel aan boord als aan wal. De locatiemanagers houden samen met de beveiliging en handhaving strak zicht op de naleving van deze regels. De vluchtelingen krijgen 1 keer een waarschuwing. Als er een herhaling volgt, worden ze teruggestuurd naar Ter Apel.  

Beveiliging

Er is 24/7 beveiliging zowel aan boord als aan wal. Zij staan in nauw contact met handhaving en politie. Ook is er extra inzet van handhaving tijdens momenten dat leerlingen van en naar school gaan. Het telefoonnummer dat 24/7 bereikbaar is voor de omwonenden om klachten te melden, wordt tot op heden nog niet veel gebeld.