Rijbewijs aanvragen

Informatie:

Grote drukte verwacht

Wilt u binnenkort uw rijbewijs aanvragen? Houd rekening met langere wachttijden. Vraag daarom op tijd een rijbewijs aan. 
Lees meer

Bent u geslaagd voor uw rijexamen? Maak dan een afspraak bij de gemeente om uw rijbewijs aan te vragen. Is uw rijbewijs (bijna) verlopen? Kijk dan bij Rijbewijs verlengen.

Meenemen naar uw afspraak:

 • Een geldig legitimatiebewijs.
 • Een pasfoto die voldoet aan de eisen van de Rijksoverheid. U kunt de pasfoto laten maken bij de gemeente. Kom dan 10 minuten eerder, zodat u dit vóór uw afspraak kunt doen.
 • Pinpas of contant geld. Met pin betalen heeft de voorkeur.
Maak uw afspraak >

Ga zelf naar de gemeente. Iemand anders kan de aanvraag niet voor u doen.
U betaalt bij de aanvraag. Wij geven u een afhaalbewijs mee, voor als u uw rijbewijs komt ophalen. U gaat dus 2 keer naar de gemeente.

Hoelang duurt het?

Na 5 werkdagen* kunt u uw rijbewijs ophalen. Of eerder, als u een e-mail heeft gekregen. Het rijbewijs ligt klaar bij de receptie. U hoeft dit keer geen afspraak te maken.

 • Neem uw afhaalbewijs mee.
 • U moet uw rijbewijs zelf ophalen. U kunt dus niet iemand anders sturen.

*Let op: Tweede Pinksterdag is geen werkdag.

Heeft u snel een rijbewijs nodig? Bel dan vóór 12.00 uur naar 14 030 (algemeen nummer) om een spoedafspraak te maken. U kunt het rijbewijs de volgende werkdag na 10.30 uur ophalen. Geef aan de balie opnieuw aan dat het om spoed gaat. Let op: voor een spoedaanvraag betaalt u extra.

Heeft u uw oude rijbewijs niet meer? Dan is een spoedaanvraag niet altijd mogelijk.

Inloggen met uw rijbewijs

U kunt uw rijbewijs gebruiken om online in te loggen. Binnen 5 werkdagen krijgt u een brief van DigiD met daarin een pincode. Met die code kunt u de inlogfunctie van uw rijbewijs activeren. Zo maakt u het rijbewijs geschikt om in te loggen bij bijvoorbeeld overheidswebsites. Dit is niet verplicht.

Kosten en geldigheid

 • Rijbewijs aanvragen of omwisselen: € 51,10. Een rijbewijs is in principe 10 jaar geldig. Vanaf uw 75e verjaardag of wanneer u medisch gekeurd moet worden, verandert dit.
 • Spoedtoeslag: € 39,65
 • Gezondheidsverklaring: € 41,50 (bedrag wijzigt een aantal keer per jaar)
 • Internationaal rijbewijs: aanvragen bij de ANWB

Uw nieuwe rijbewijs is geldig vanaf de dag van de aanvraag.

Wil je je rijbewijs aanvragen en ben je 17 jaar? Dan heb je een begeleiderspas nodig:

 • Om je rijbewijs te kunnen aanvragen. Anders moet je wachten tot je 18 bent.
 • En om te mogen rijden. Je mag alleen rijden onder begeleiding van een coach met een begeleiderspas.
Direct aanvragen

Is uw rijbewijs gestolen of bent u hem kwijtgeraakt? Doe online een melding bij RDW. Dit is de snelste manier om hem ongeldig te verklaren. Maak daarna een afspraak om een nieuw rijbewijs aan te vragen.

Direct melden

Rijbewijs teruggevonden

Vindt u uw rijbewijs terug? Helaas kunt u die niet meer gebruiken. Lever het ongeldige rijbewijs altijd in bij de gemeente. U kunt hem afgeven bij de receptie. Een afspraak maken is niet nodig.