Tweede paspoort

Bezoekt u landen die met elkaar in conflict zijn? Dat kan problemen opleveren. Als de ene douane een stempel van het andere land ziet, mag u misschien de grens niet over. Een tweede paspoort lost dit probleem op. Dit paspoort kan ook handig zijn als u veel naar landen reist waarvoor een visum nodig is.

Let op: slechts 2 jaar geldig.

Maak uw afspraak >

Meenemen

 • Een pasfoto die voldoet aan de eisen van de Rijksoverheid.
  U kunt de pasfoto laten maken op het Stadshuis.
 • Alle paspoorten en identiteitskaarten die u heeft. Ook als ze verlopen zijn. Paspoorten met gaten hoeft u niet mee te nemen (deze zijn ongeldig).
 • Bewijzen dat u het paspoort nodig heeft.
 • Pinpas of contant geld. Met pin betalen heeft de voorkeur.

Ga zelf naar het Stadshuis. Iemand anders kan de aanvraag niet voor u doen.
U betaalt bij de aanvraag. Wij geven u een afhaalbewijs mee, voor als u uw paspoort komt ophalen.

Hoelang duurt het?

Na 5 werkdagen kunt u uw paspoort ophalen. Of eerder, als u een e-mail heeft gekregen. Het paspoort ligt klaar bij de receptie op de 1e verdieping. U hoeft geen afspraak te maken.

 • Neem uw afhaalbewijs mee.
 • U moet het paspoort zelf ophalen. U kunt dus niet iemand anders sturen.

Heeft u snel een tweede paspoort nodig? Vraag het paspoort dan voor 12.00 uur aan. Vertel erbij dat het om spoed gaat. De volgende werkdag na 10.30 uur kunt u het paspoort ophalen. Heeft u uw oude paspoort niet meer? Dan is een spoedaanvraag niet altijd mogelijk.

Kosten en geldigheid

 • Voor volwassenen: € 74,75 en 2 jaar geldig
  • Spoedaanvraag: € 126,35
 • Voor kinderen: € 56,55 en 2 jaar geldig
  • Spoedaanvraag: € 108,15

Voor kinderen

Een tweede paspoort aanvragen voor een kind jonger dan 18 jaar werkt iets anders. Neem uw kind mee naar het Stadshuis, bij beide bezoeken. Dus als u het paspoort aanvraagt en als u het ophaalt. Kinderen vanaf 12 jaar mogen de aanvraag alleen komen doen.

Daarnaast moeten de gezaghouders altijd vooraf toestemming geven. Meestal zijn dit de ouders, maar het kan ook 1 ouder zijn en/of een voogd.

Inloggen met DigiD Geef toestemming

Schriftelijk toestemming geven kan ook. Vul het toestemmingsformulier (pdf, 267 KB) in en neem het mee naar het Stadshuis. Neem ook (een kopie van) een geldig legitimatiebewijs mee van de gezaghouder(s).

Is uw paspoort gestolen of bent u hem kwijtgeraakt? Doe een melding op het Stadshuis. U vult hier een verklaring van vermissing in. Heeft u aangifte gedaan bij de politie? Neem dan het proces-verbaal mee. Daarna kunt u meteen een nieuw paspoort aanvragen.

Maak uw afspraak >

Paspoort teruggevonden

Vindt u uw paspoort terug? Helaas kunt u die niet meer gebruiken. Lever het ongeldige paspoort altijd in op het Stadshuis. U kunt hem afgeven bij de receptie. Een afspraak maken is niet nodig.