Scheiden of partnerschap beëindigen

Een echtscheiding regelt u via de rechter. U heeft daar een advocaat bij nodig.
De gemeente voert geen scheidingen uit. Wij schrijven ze alleen in in het register van de burgerlijke stand. Daarna is de scheiding of beëindiging partnerschap pas definitief.

U wilt misschien ook uw naamgebruik veranderen. Dit kunt u gratis bij ons regelen.

Scheiden

Neem contact op met een advocaat. De advocaat dient uw verzoek in bij de rechtbank. Is de beslissing van de rechter definitief? Dan moet de advocaat dit binnen 6 maanden melden aan de gemeente. Wij schrijven de echtscheiding daarna in in het register van de burgerlijke stand. Pas dan bent u definitief gescheiden.

Spreekuur voor vragen over relaties en scheiding

Heb je vragen over hoe je je relatie met je partner verbetert of versterkt? Of vragen over je samengestelde gezin of over een scheiding? Bijvoorbeeld hoe je de kinderen vertelt dat jullie gaan scheiden, over het maken van een ouderschapsplan of over wonen, wettelijke zaken en geld. Voor al deze vragen kunnen inwoners terecht op het relatie- en scheidings­spreekuur. Het spreekuur is er ook voor het vinden van de juiste ondersteuning, trainingen en cursussen rond relatie en scheiding.

Partnerschap beëindigen

Wilt u allebei uit elkaar? Dan kunt u uw partnerschap door een notaris laten beëindigen. Dit is de snelste manier.

Is er geen sprake van wederzijdse instemming? Of heeft u minderjarige kinderen? Dan gaat u naar de rechter. De advocaat moet de beslissing binnen 6 maanden aan ons melden. Wij schrijven de beëindiging van uw partnerschap daarna in in het register van de burgerlijke stand. Pas dan bent u officieel uit elkaar.

Hoelang duurt het?

Maximaal enkele werkdagen. We schrijven de beëindiging van uw huwelijk of partnerschap zo snel mogelijk in. Let op: u bent dan al bij de notaris of rechter geweest.

Kosten

Gratis.

U betaalt wel andere kosten, zoals de kosten voor een advocaat.