Scheiden of partnerschap beëindigen

Een echtscheiding regelt u via de rechter. U heeft daar een advocaat bij nodig.
De gemeente voert geen scheidingen uit. Wij schrijven ze alleen in in het register van de burgerlijke stand. Daarna is de scheiding of beëindiging partnerschap pas definitief.

U wilt misschien ook uw naamgebruik veranderen. Dit kunt u gratis bij ons regelen.

Scheiden

Neem contact op met een advocaat. De advocaat dient uw verzoek in bij de rechtbank. Is de beslissing van de rechter definitief? Dan moet de advocaat dit binnen 6 maanden melden aan de gemeente. Wij schrijven de echtscheiding daarna in in het register van de burgerlijke stand. Pas dan bent u definitief gescheiden.

Partnerschap beëindigen

Wilt u allebei uit elkaar? Dan kunt u uw partnerschap door een notaris laten beëindigen. Dit is de snelste manier.

Is er geen sprake van wederzijdse instemming? Of heeft u minderjarige kinderen? Dan gaat u naar de rechter. De advocaat moet de beslissing binnen 6 maanden aan ons melden. Wij schrijven de beëindiging van uw partnerschap daarna in in het register van de burgerlijke stand. Pas dan bent u officieel uit elkaar.

Hoelang duurt het?

Maximaal enkele werkdagen. We schrijven de beëindiging van uw huwelijk of partnerschap zo snel mogelijk in. Let op: u bent dan al bij de notaris of rechter geweest.

Kosten

Gratis.

U betaalt wel andere kosten, zoals de kosten voor een advocaat.

Kind houdt vel papier voor zich met scheur tussen een tekening van een mannetje en een tekening van een vrouwtje

Steun bij uw scheiding

Heeft u vragen over het maken van een ouderschapsplan, wonen, wettelijke zaken of geld? Hoe vertelt u de kinderen dat jullie gaan scheiden? Voor al deze vragen kunt u terecht op het relatie- en scheidings­spreekuur. Daarnaast is er nog andere gratis ondersteuning in Nieuwegein.

Bekijk welke hulp er is >