Wethouder van Engelen en jongetje houden rookvrij-bord vast op Sportpark Galecop

Samen op weg naar een rookvrije generatie

Bij rookvrij sporten en bewegen zijn de eerste woorden waar wethouder John van Engelen aan denkt ‘inspanning en tot het gaatje gaan’.

“Als je rookt, heb je een andere conditie en beleving van sport” vertelt hij. “Vroeger heb ik zelf gerookt en daardoor waren mijn sportprestaties minder goed. Vooral mijn conditie was slechter. Sinds ik ben gestopt, kan ik me beter inspannen, heb ik meer uithoudingsvermogen en ga ik weer tot het gaatje. Dat is fijn!”.

Goed voorbeeld doet volgen

Sinds maart 2021 zijn alle gemeentelijke sport- en speellocaties rookvrij en veel sportverenigingen met eigen buitenaccommodaties doen mee. Daar is John van Engelen blij mee: “Sporten doe je voor je gezondheid, daarom is het belangrijk dat zo veel mogelijk mensen sporten en bewegen. Roken op en rondom de sportplek draagt niet bij aan gezondheid. Kinderen kijken op naar trainers, oudere clubgenoten zoals het eerste elftal en zien ouders langs de lijn. Dit zijn echt de rolmodellen op het sportveld. En we weten allemaal: goed voorbeeld doet goed volgen.”

Rookvrij sporten

“In Nieuwegein hebben we ervoor gekozen om aan te sluiten bij de Rookvrije Generatie. Hiermee geven we sport- en speellocaties een gezonde uitstraling. Gelukkig doen veel sportverenigingen mee”. Voor sportverenigingen die hier ook mee bezig willen of zijn, heeft John van Engelen een tip: “Als club kun je je goed uitspreken over rookvrij sporten en dit onder de aandacht brengen. Dit kan op creatieve manieren herhaald worden, want herhaling werkt het beste: bijvoorbeeld het logo van Rookvrij op de cornervlag of op inloophesjes. Of borden en stickers ophangen. Laten we samen iedereen op een positieve manier prikkelen, want sporten en roken gaan niet samen!”