Terugkeer uit detentie
Als u vrijkomt en in één van de 10 gemeenten van Utrecht-West gaat wonen, is het goed om alvast na te denken over een aantal zaken. Denk dan aan werk of inkomen, woonruimte, geldzaken en zorg. Kunt u hulp gebruiken bij het regelen van (een van) deze zaken? In regio West-Utrecht helpt Detentie & Terugkeer u graag op weg!
De 10 gemeenten van West-Utrecht:
Nieuwegein, IJsselstein, Houten, Vijfheerenlanden, Woerden, Oudewater, Stichtse Vecht, De Ronde Venen, Montfoort en Lopik.
Zorg ervoor dat u na detentie staat ingeschreven op uw woonadres. Zonder adres kunt u belangrijke zaken niet regelen. Zoals werk of inkomen en een identiteitsbewijs. Kijk op de website van de gemeente hoe u dit kunt doen:
- Nieuw adres doorgeven in Nieuwegein
- Nieuw adres doorgeven in IJsselstein
- Nieuw adres doorgeven in Houten
- Nieuw adres doorgeven in Vijfheerenlanden
- Nieuw adres doorgeven in Woerden
- Nieuw adres doorgeven in Oudewater
- Nieuw adres doorgeven in Stichtse Vecht
- Nieuw adres doorgeven in De Ronde Venen
- Nieuw adres doorgeven in Montfoort
- Nieuw adres doorgeven in Lopik
Controleer of uw paspoort of identiteitskaart nog geldig is. Als de datum is verlopen, vraagt u een nieuw identiteitsbewijs aan. U heeft dit nodig als u vrijkomt. Vraag de casemanager in de gevangenis (PI) hoe u dit regelt.
Vraag zo snel mogelijk een DigiD aan. Uw DigiD heeft u nodig om op websites zaken te doen met bijvoorbeeld de Belastingdienst, het UWV en de gemeente. Bij het RIC kunt u een DigiD aanvragen.
Als u vrijkomt, zorgt u zelf voor een woonruimte. Na uw detentie kunt u misschien tijdelijk wonen bij familie of vrienden. Heeft u geen woonruimte? Schrijf u dan snel in bij Woningnet om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning. Er is een wachtlijst, maar door u nu in te schrijven, bent u na detentie sneller aan de beurt. Komt u er niet uit? Wij denken graag met u mee.
Direct onderdak nodig?
Heeft u per direct onderdak nodig? Dan kunt u terecht bij de nachtopvang waar uw gemeente bij is aangesloten. Vraag dit nu al na in het RIC of neem contact op met ons.
Zorg ervoor dat u na uw detentie een inkomen heeft. Dit kan door werk te zoeken als u in detentie zit. Lukt het nog niet om werk te vinden? Vraag dan via www.werk.nl een uitkering aan. Schrijf u daar ook in als werkzoekende. Direct geld nodig als u vrij komt? Vraag dan een uitkering aan bij de sociale dienst van uw gemeente. Een inschrijving bij het UWV is dan ook nodig.
Uitkering aanvragen in Nieuwegein
Uitkering aanvragen in IJsselstein
Uitkering aanvragen in Vijfheerenlanden
Uitkering aanvragen in Woerden
Uitkering aanvragen in Oudewater
Uitkering aanvragen in Stichtse Vecht
Uitkering aanvragen in De Ronde Venen
Heeft u hulp nodig bij het regelen van geldzaken of het aanvragen van regelingen en toeslagen? Kom langs tijdens een inloopspreekuur. Of laat een gratis financiële check doen om inzicht te krijgen. Misschien heeft u recht op extra geld of hulp.
Schulden
Heeft u schulden? Maak tijdens detentie alvast een overzicht. De gemeente waar u vandaan komt kan helpen bij schulden. Bespreek uw schulden met uw casemanager of met een medewerker van Detentie & Terugkeer.
Hulp bij schulden in De Ronde Venen
Hulp bij schulden in IJsselstein
Hulp bij schulden in Montfoort
Hulp bij schulden in Nieuwegein
Hulp bij schulden in Oudewater
Hulp bij schulden in Stichtse Vecht
Kreeg u voordat u in de gevangenis kwam al zorg, bijvoorbeeld van een psycholoog of een wijkteam? Of heeft u zorg nodig, bespreek dit met de casemanager van de PI of met ons. Wij zorgen ervoor dat u (opnieuw) passende ondersteuning krijgt.
Tijdens uw detentie bent u via justitie verzekerd voor uw ziektekosten. Dit stopt zodra u vrij komt. Het is belangrijk dat u op de dag van vrijlating weer bent aangemeld bij een zorgverzekeraar.
Let op: u heeft hiervoor uw ontslagbewijs van detentie, een bankrekening en een inschrijvingsadres nodig.
Hulp nodig?
Detentie & Terugkeer helpt u graag!
Vertel uw casemanager in de PI dat u onze hulp wilt inschakelen, of neem zelf contact op met een medewerker via: