Terugkeer uit detentie

Als u vrijkomt en in één van de 10 gemeenten van Utrecht-West gaat wonen, is het goed om alvast na te denken over een aantal zaken. Denk dan aan werk of inkomen, woonruimte, geldzaken en zorg. Kunt u hulp gebruiken bij het regelen van (een van) deze zaken? In regio West-Utrecht helpt Detentie & Terugkeer u graag op weg!

De 10 gemeenten van West-Utrecht:

Nieuwegein, IJsselstein, Houten, Vijfheerenlanden, Woerden, Oudewater, Stichtse Vecht, De Ronde Venen, Montfoort en Lopik.

Controleer of uw paspoort of identiteitskaart nog geldig is. Als de datum is verlopen, vraagt u een nieuw identiteitsbewijs aan. U heeft dit nodig als u vrijkomt. Vraag de casemanager in de gevangenis (PI) hoe u dit regelt.

Vraag zo snel mogelijk een DigiD aan. Uw DigiD heeft u nodig om op websites zaken te doen met bijvoorbeeld de Belastingdienst, het UWV en de gemeente. Bij het RIC kunt u een DigiD aanvragen.

Als u vrijkomt, zorgt u zelf voor een woonruimte. Na uw detentie kunt u misschien tijdelijk wonen bij familie of vrienden. Heeft u geen woonruimte? Schrijf u dan snel in bij Woningnet om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning. Er is een wachtlijst, maar door u nu in te schrijven, bent u na detentie sneller aan de beurt. Komt u er niet uit? Wij denken graag met u mee.

Direct onderdak nodig?

Heeft u per direct onderdak nodig? Dan kunt u terecht bij de nachtopvang waar uw gemeente bij is aangesloten. Vraag dit nu al na in het RIC of neem contact op met ons.

Zorg ervoor dat u na uw detentie een inkomen heeft. Dit kan door werk te zoeken als u in detentie zit. Lukt het nog niet om werk te vinden? Vraag dan via www.werk.nl een uitkering aan. Schrijf u daar ook in als werkzoekende. Direct geld nodig als u vrij komt? Vraag dan een uitkering aan bij de sociale dienst van uw gemeente. Een inschrijving bij het UWV is dan ook nodig.

Uitkering aanvragen in Nieuwegein

Uitkering aanvragen in IJsselstein

Uitkering aanvragen in Houten

Uitkering aanvragen in Vijfheerenlanden

Uitkering aanvragen in Woerden

Uitkering aanvragen in Oudewater

Uitkering aanvragen in Stichtse Vecht

Uitkering aanvragen in De Ronde Venen

Uitkering aanvragen in Montfoort

Uitkering aanvragen in Lopik

Heeft u hulp nodig bij het regelen van geldzaken of het aanvragen van regelingen en toeslagen? Kom langs tijdens een inloopspreekuur. Of laat een gratis financiële check doen om inzicht te krijgen. Misschien heeft u recht op extra geld of hulp.

Hulp bij geldzaken

Schulden

Heeft u schulden? Maak tijdens detentie alvast een overzicht. De gemeente waar u vandaan komt kan helpen bij schulden. Bespreek uw schulden met uw casemanager of met een medewerker van Detentie & Terugkeer.

Hulp bij schulden in De Ronde Venen

Hulp bij schulden in Houten

Hulp bij schulden in IJsselstein

Hulp bij schulden in Lopik

Hulp bij schulden in Montfoort

Hulp bij schulden in Nieuwegein

Hulp bij schulden in Oudewater

Hulp bij schulden in Stichtse Vecht

Hulp bij schulden in Vijfheerenlanden

Hulp bij schulden in Woerden

Kreeg u voordat u in de gevangenis kwam al zorg, bijvoorbeeld van een psycholoog of een wijkteam? Of heeft u zorg nodig, bespreek dit met de casemanager van de PI of met ons. Wij zorgen ervoor dat u (opnieuw) passende ondersteuning krijgt.

Tijdens uw detentie bent u via justitie verzekerd voor uw ziektekosten. Dit stopt zodra u vrij komt. Het is belangrijk dat u op de dag van vrijlating weer bent aangemeld bij een zorgverzekeraar.

Let op: u heeft hiervoor uw ontslagbewijs van detentie, een bankrekening en een inschrijvingsadres nodig.