90 mannen en vrouwen op de MS Princess

De afgelopen week zijn er nog 10 vluchtelingen aangekomen vanuit Ter Apel. In totaal zijn er 90 mensen op het schip, waaronder 12 vrouwen uit onder andere Eritrea, Afghanistan, Ethiopië en Jemen. Alle vluchtelingen komen uit onveilige landen en zijn ouder dan 18 jaar. Dat is zoals de gemeente Nieuwegein met het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) heeft afgesproken. In totaal is er op het schip MS Princess ruimte voor 96 vluchtelingen. Er is echter besloten is om drie kamers vrij te houden voor noodgevallen. Dat betekent dat de maximale bezetting van het schip bereikt is.

Vriendschappen

De vluchtelingen reizen over het algemeen zonder familie of bekenden en komen vanuit Ter Apel op het schip. We zien op het schip vriendschappen ontstaan. De vluchtelingen vermaken zich op het schip met een gesprek, hun telefoon en het spelen spelletjes, zoals kaarten en sjoelen. Daarnaast leren ze elkaar kennen tijdens de activiteiten die de gemeente organiseert, waaronder taallessen, creatieve activiteiten in DE KOM en sporten met SportID.

Activiteiten met buurtbewoners

Er zijn ook buurtbewoners die activiteiten organiseren voor de vluchtelingen. Ze halen de vluchtelingen op om in de avond samen in het Cals College te gaan basketballen of in het weekend zwerfafval op te ruimen in de buurt. Daarnaast kwam er nog een hulpvraag binnen van het Leger de Heils. Zij waren op zoek naar hulp bij een verhuizing van een Nieuwegeiner, die het niet breed heeft. Daar reageerden zes vluchtelingen enthousiast op en hebben de Nieuwegeiner meegeholpen met de verhuizing. Ook leerlingen van het Cals College zijn begaan met de vluchtelingen. Op 5 december heeft een aantal leerlingen, tijdens de sinterklaasviering, hun snoepgoed bij de vluchtelingen gebracht.

Spullen nodig

De vluchtelingen moeten het doen met de tas of koffer die ze bij zich hebben. Het Leger des Heils zorgt voor extra kleding voor de vluchtelingen. Voor de activiteiten zijn ook spullen nodig. Zo zijn de sportschoenen en sportsokken geregeld door een aantal organisaties in Nieuwegein:
Rotaryclub Nieuwegein, Rotaryclub Vianen Vreeswijk, Lions Club Nieuwegein, SUN Lekstroom, Caritas Nieuwegein, PGNN (Protestantse Gemeente Nieuwegein Noord), Fonds RDO en Schoenenwinkel Van Haren.

Wilt u ook helpen?

Wilt u ook iets voor de vluchtelingen betekenen of een activiteit organiseren? Dan kunt u het telefoonnummer 06-50 00 54 77 bellen of gewoon even naar de boot toelopen. Dat kan natuurlijk ook als u bijvoorbeeld een kopje koffie met de vluchtelingen wilt drinken.

Contact met andere opvangplekken

Overdag is er een locatiemanager op het schip aanwezig. De manager heeft nauw contact met locatiemanagers van omliggende opvangplekken, zoals Utrecht en Lexmond. Zo weten ze wat er speelt en kunnen ze samen de juiste locatie vinden voor de mensen. Er was bijvoorbeeld een vluchteling in Nieuwegein die angst had voor water. Deze persoon is overgeplaatst naar Lexmond.

Werkzaamheden rond het schip

De meeste werkzaamheden zijn inmiddels afgerond. De rioolaansluiting voor het schip is gereed, aankomende week sluiten we de wasmachines hier ook op aan. Voor de bevoorrading en de hulpdiensten wordt er tegenover de loopplank een draaibaar hek geplaatst. Deze ingang is alleen voor de bevoorrading en de hulpdiensten. De hoofdingang via de beveiliging blijft de in- en uitgang voor de vluchtelingen, medewerkers en bezoekers. Tevens is er licht geplaatst bij de ingang en bij het kantoor van de locatiemanager en woonbegeleiders op het dek.

Vuurwerkvrije zone

Het is in Nederland verboden om vuurwerk af te steken, behalve in de nacht van 31 december op 1 januari, tussen 18.00 uur en 02.00 uur. In deze periode worden jaarlijks vuurwerkvrije zones in Nieuwegein ingesteld, zoals rond dierenweides, verzorgingstehuizen, scholen, parkeergarages en het ziekenhuis. In deze zones is het afsteken van vuurwerk niet toegestaan en hier wordt ook op gehandhaafd. De vuurwerkvrije zone rondom het Cals College wordt uitgebreid, zo is de kade van het opvangschip dit jaar ook een vuurwerkvrije zone. Veel vluchtelingen komen uit oorlogsgebieden. We willen voorkomen dat traumatische ervaringen naar boven komen door vuurwerkknallen vlak bij de boot. Voorafgaand aan de avond informeren we de vluchtelingen dat oud en nieuw in Nederland gevierd wordt met het grootschalig afsteken van vuurwerk.

Contact

In overleg met de bewonerscommissie is het wekelijkse inloopspreekuur voor bewoners van het appartementengebouw aan de Meentwal gestopt. Mocht u vragen hebben over de opvang of veiligheid en leefbaarheid rondom het opvangschip, dan kunt u deze stellen aan de gemeente Nieuwegein via informatiepunt-vluchtelingen@nieuwegein.nl. Heeft u klachten, dan kunt u bellen met het personeel van het opvangschip via 06-50 00 54 77. Dit telefoonnummer is dag en nacht (24/7) bereikbaar. U kunt ook altijd even naar het opvangschip toelopen. Meld u zich dan bij de beveiligingsunit op het terrein voor het schip.