Bestrijding bonte knaagkever in Poldermolen Oudegein 22 t/m 25 mei

In het houtwerk van Poldermolen Oudegein is de bonte knaagkever aangetroffen. Deze kever tast de houten balken aan waardoor de constructie ernstig verzwakt. In opdracht van Utrechts Landschap gaat het bedrijf Anticimex B.V. de bonte knaagkever in de houten delen van Poldermolen Oudegein bestrijden. De geplande werkzaamheden bij de molen zullen plaatsvinden van 22 tot en met 25 mei 2024.

Bestrijding door specialisten

Het bestrijden van de bonte knaagkever vereist een specialistische aanpak. Op het houtoppervlak aangebrachte bestrijdingsmiddelen hebben nauwelijks effect. Ook is het onmogelijk om al het houtwerk in de molen daarmee te behandelen omdat niet al het hout bereikbaar is. Om alle knaagkevers te verwijderen moet een gassing worden uitgevoerd.

Wat gaat er precies gebeuren?

Op 22 mei wordt de molen ingepakt met een speciaal tentdoek en gasdicht gemaakt. Er wordt een verplichte veiligheidszone gecreƫerd van 10 meter rondom de molen. Dit gebied beslaat een gedeelte van het water en de schapenwei. Zodra de molen is ingepakt en het gebied is afgezet, wordt een speciaal gas toegediend. De concentratie wordt gemeten door een gassingsleider van het bedrijf Anticimex. Op 25 mei wordt het gas langzaam en gecontroleerd in de lucht vrijgelaten en wordt de molen weer uitgepakt.

De dieren op de weide bij de molen worden tijdens de werkzaamheden tijdelijk verplaatst naar een andere plek.

Woont u dichtbij de molen? Dit merkt u van de werkzaamheden

De methode die wordt toegepast staat onder controle van de Inspectie Leefomgeving en Transport. Er zijn geen gezondheidsrisico's voor omwonenden en van de werkzaamheden zelf zult u niets merken.