Doneer een fiets en help een kind op weg!

Gemeente Nieuwegein, Stichting Leergeld en WIJ 3.0 zijn partner van het ANWB Kinderfietsenplan. Daartoe tekenden zij op 4 oktober jl. een manifest waarin staat dat zij gaan samenwerken om ervoor te zorgen dat ieder kind in Nieuwegein veilig op weg kan met de fiets.

Op dit moment zijn er helaas steeds meer kinderen die noodgedwongen stilstaan. Voor veel kinderen is het niet vanzelfsprekend dat ze over een eigen fiets beschikken. Een fiets is noodzakelijk om mee te kunnen doen en vergroot je wereld. Een fiets zorgt er ook voor dat je de keuze kunt maken die bij je past, zoals een school, sportclub of spelen met andere kinderen. Het ANWB Kinderfietsenplan zamelt daarom gebruikte fietsen in die, nadat ze zijn opgeknapt of gerepareerd, worden gedoneerd aan schoolgaande kinderen uit minima-gezinnen. De ANWB werkt daarbij samen met lokale partners binnen de gemeente Nieuwegein.

Wethouder Guido Bamberg draagt deze aanpak een warm hart toe. “Ik vind het belangrijk dat in deze fietsstad ieder kind mee kan doen. En roep daarom inwoners op nog eens goed in de schuur te kijken voor die ene (kinder)fiets die daar toch al lang staat”, aldus wethouder Bamberg.

Inleverpunt voor gebruikte fietsen

De fietseninzamelingsactie is een doorlopende inzameling. Vooral fietsen voor schoolgaande kinderen, in de leeftijd van 6 tot 18 jaar zijn erg welkom.

De fietsen kunnen worden ingeleverd bij WIJ 3.0:

Nijverheidsweg 9e
3433 NP Nieuwegein

Openingstijden: ma t/m do van 09.00 uur tot 16.00 uur.

Win-win aanpak

Met deze aanpak verbetert de gemeente de huidige aanpak van het fietsenplan. Zowel vanuit kostenbesparing en sociaal oogpunt door te werken met de sociale werkplaats van WIJ 3.0. Als vanuit duurzaamheid, door inwoners op te roepen hun stilstaande fietsen uit de schuur te halen. In de fietsherstel-werkplaats van WIJ 3.0 worden de gedoneerde fietsen opgeknapt of gedemonteerd (zodat onderdelen hergebruikt kunnen worden). Op deze manier krijgt de fiets een tweede leven en kunnen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werkervaring opdoen. De opgeknapte fietsen komen via de Stichting Leergeld terecht bij de juiste gezinnen en kinderen. Dit fietsenplan is onderdeel van een bredere aanpak van de gemeente om minima gezinnen te helpen.

Meer informatie leest u ook op de website van de ANWB over het Kinderfietsenplan.