Koninklijke onderscheiding voor Willem den Hartog

Willem den Hartog benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau

Willem den Hartog ontving op 15 november 2023 een koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Marijke van Beukering. Dit gebeurde tijdens zijn afscheid als voorzitter van de Raad van Bestuur bij Aveleijn in Enschede. Hij is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn grote betrokkenheid en uitzonderlijke inzet voor de gezondheidszorg in in het bijzonder voor mensen met een beperking.

Burgemeester Marijke van Beukering: "Vol trots mocht ik in Enschede onze Nieuwegeinse inwoner Willen den Hartog benoemen tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Hij heeft zich meer dan verdienstelijk ingezet voor de kwaliteitsverbetering van de gezondheidszorg en in het bijzonder voor mensen met een beperking. Zijn doel is een samenleving waar mensen met en zonder beperking volwaardig aan kunnen deelnemen".

Inzet gezondheidszorg

Opgeleid als fysiotherapeut begon Willem den Hartog zijn loopbaan in verpleeghuis De Biltsche Hof in Bilthoven. Via het UMC Utrecht kwam hij terecht bij het Kwaliteitsinstituut voor de Gezondheidszorg CBO. Daar vervulde hij verschillende functies, zoals programmaleider van het paramedisch programma, adjunct-directeur en bestuurder van het Centraal Begeleidings Orgaan voor intercollegiale toetsing. Daar stond hij aan de wieg van innovaties in de spoedeisende zorg, intensive care en medicatieveiligheid. Het waren verbeteringen die zowel nationaal als internationaal de aandacht trokken.

Aveleijn

Als bestuurder kwam hij via het Netwerk van Zorgaanbieders Rijnmond, Rijnland Zorggroep en de Koraalgroep in 2013 terecht bij Aveleijn. Een stichting die zich inzet voor mensen met een verstandelijke beperking in Enschede. Door zijn kennis en toewijding aan zorgkwaliteit en een betekenisvol leven voor mensen met een beperking, veranderde Aveleijn in een organisatie waar de cliënt centraal staat.

Meedoen

Hij heeft zich op vele manieren ingezet om te zorgen dat mensen met een beperking gewoon mee kunnen doen in onze samenleving. Via Stichting Prokkel en als ambassadeur van Art Brut Biënnale. Dat is een kunstmanifestatie voor kunstenaars met psychische problematiek of een verstandelijke beperking. Ook is hij zes jaar lid geweest van de adviescommissie van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland.

Special Olympics

Willem speelde een cruciale rol bij de stichting Special Olympics Nationale Spelen Twente 2022. Hij stimuleerde sportparticipatie voor mensen met een beperking, zowel binnen als buiten zijn eigen organisatie. Door sporters een prominente rol te geven en betrokkenheid van sponsors te vergroten bevorderde hij de positieve beeldvorming. Hij is ook nu nog betrokken bij Special Sport Events Twente.

Ontwikkelingswerk

In Tanzania leverde Willem als voorzitter van de Morogoro Support Foundation (MSF) een structurele bijdrage aan de verbetering van medische zorg. Hij introduceerde het Child Support-programma: MSF betaalde de schoolkosten van de kinderen van ziekenhuismedewerkers, zodat ouders bij het ziekenhuis bleven werken.

Pensioen

Ook nu Willem de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt, zal hij de tijd en ruimte die hij krijgt, gebruiken om maatschappelijk actief te blijven en zich in te zetten voor een inclusievere samenleving. Een samenleving waar mensen met en zonder beperking volwaardig aan kunnen deelnemen