Lancering Wegwijzer Geldzaken in de Week van het geld

Van boodschappen tot energierekening en benzine tanken; de prijzen zijn de afgelopen tijd schrikbarend gestegen. Veel inwoners moeten voortdurend keuzes maken wat ze wel of niet doen. Hoewel er veel financiële extra’s zijn, valt het nog niet mee om die te achterhalen. Om inwoners daarbij te helpen, heeft wethouder Guido Bamberg namens de gemeente Nieuwegein op 29 maart de digitale Wegwijzer Geldzaken in Nieuwegein gelanceerd. Op onze website staat een overzicht van het hulpaanbod voor geldzaken in Nieuwegein.

Wethouder Guido Bamberg: “Veel inwoners worstelen momenteel met de financiële keuzes die ze moeten maken. Voor een aantal mensen gaat het nog een stap verder. Zij hebben geen keuze meer. Rekeningen en betalingsachterstanden stapelen zich op. Zij zijn letterlijk aan het overleven. In de Week van het geld willen we daarom ook extra aandacht vragen voor alle mogelijke hulp en ondersteuning die er is. Want hoe eerder iemand hulp krijgt, hoe beter.”

Tijdens de feestelijke lancering waren veel samenwerkingspartners aanwezig. In overleg met deze organisaties breidt de gemeente het overzicht van het lokale aanbod komende tijd verder uit.

Ondersteuning bij geldzorgen

In Nieuwegein zijn er veel organisaties die inwoners helpen met het oplossen van hun betalingsproblemen. Dat is fijn, want er zijn afgelopen jaar veel verschillende vergoedingen en betalingsregelingen bijgekomen. Denk aan energietoeslag, de energiebox en gratis vloerisolatie voor 100 geselecteerde woningeigenaren. Daarnaast biedt de gemeente Nieuwegein ook allerlei extra’s aan om noodzakelijke kosten te betalen. Zoals de Stadspas voor mensen met een minimuminkomen, tegemoetkoming voor school- en sportactiviteiten voor kinderen, ziektekosten of kwijtschelding van gemeentelijke belasting. Iedere situatie is anders. Daarom kan er iemand gratis meedenken met uw situatie. Samen de geldzaken op een rij zetten zorgt vaak al voor meer lucht.

Nieuwegein ook aangesloten bij NSR

Naast de Nieuwegeinse wegwijzer is de gemeente Nieuwegein ook aangesloten bij Geldfit van NSR (Nederlandse Schuldhulproute). Dit is een samenwerking met toeleiders als banken, bedrijven, werkgevers, gemeenten en woningcorporaties. Inwoners met zorgen over geld melden zich tenslotte bij vele instanties. Via de landelijke Geldfit app en website Geldfit.nl krijgen inwoners een passend advies of afspraak met iemand die kan meedenken. Ook is het mogelijk om verwezen te worden naar een lokale hulporganisatie.