Nieuwbouw De Pinguïn

Het is definitief: stichting Huis Mandala krijgt in Vreeswijk een gebouw met 18 woningen voor jongvolwassenen met een verstandelijke beperking. Tijdens een feestelijke bijeenkomst op woensdag 6 september ondertekenden de gemeente Nieuwegein en Jutphaas Wonen de overeenkomst, waarmee dit project mogelijk wordt. Huis Mandala komt op een bekende plek in Vreeswijk: de bouwlocatie is waar vroeger zwembad en gymzaal De Pinguïn stonden.

Droom wordt werkelijkheid

De initiatiefnemers van Stichting Huis Mandala zijn opgelucht. Zij zochten in de afgelopen jaren naar een fijne plek waar hun dochters, ondanks hun verstandelijke beperking, onder begeleiding kunnen gaan wonen. Uit gesprekken met andere ouders ontstond de droom van Huis Mandala: een kleinschalige woongroep met 24-uurszorg en voor elke bewoner een eigen woonkamer, slaapkamer en badkamer.

In 2018 werd Stichting Huis Mandala opgericht. Al snel werden contacten gelegd met de gemeente Nieuwegein en Jutphaas Wonen. Er ontstond een mooie samenwerking en langzaam maar zeker begon de droom werkelijkheid te worden. Een mooi thuis voor de dochters van de initiatiefnemers, midden in de samenleving. Huis Mandala wil graag met de bewoners een actief onderdeel worden van de buurt.

Gesprekken met omwonenden

Jutphaas Wonen ontwikkelt het gebouw voor stichting Huis Mandala. Na diverse onderzoeken, ontwerpen en gesprekken met omwonenden werd begin dit jaar een principeverzoek ingediend. Het college van burgemeester en wethouders heeft voor de zomer positief gereageerd en groen licht gegeven voor de ontwikkeling. Met de handtekeningen van wethouder Marieke Schouten en directeur Jordi Vermaas van Jutphaas Wonen is het plan nu weer een stap verder. Betrokkenen en omwonenden vierden deze mijlpaal onder het genot van een hapje en een drankje. Een aantal toekomstige bewoners waren ook bij de ondertekening aanwezig.

Nieuwegein: een inclusieve stad

Wethouder Marieke Schouten is blij dat de gemeente Nieuwegein een nieuwe plek heeft gevonden waar deze speciale doelgroep kan gaan wonen. “Nieuwegein wil een inclusieve stad zijn. Maar het is moeilijk om een woning te vinden als je een beperking hebt. Fijn dat het initiatief van stichting Huis Mandala gevolg heeft gekregen. En wel op een bijzondere plek in Vreeswijk.”

Jordi Vermaas van Jutphaas Wonen vindt het iets bijzonders dat zijn organisatie voor woningen mag zorgen voor deze doelgroep. “Als woningcorporatie hebben wij de maatschappelijke taak en verantwoordelijkheid dat iedereen een plek kan krijgen om te wonen. We vinden het mooi dat we op deze bijzondere plek in Vreeswijk woningen kunnen bouwen voor jongvolwassenen met een beperking.”

Een pinguïn in het ontwerp

De bouw begint nog niet meteen. De ontwerpen worden nu verder uitgewerkt en er wordt een bouwplan opgesteld. Het is in elk geval de bedoeling dat er ergens in het ontwerp ook een pinguïn terugkomt: een verwijzing naar de historie van deze plek in Vreeswijk. Naar verwachting kan de bouw in 2024 starten. Een jaar later moet Huis Mandala klaar zijn voor haar bewoners.