Foto van het Stadshuis van Nieuwegein

Nieuwegein op zoek naar kinderburgemeester

De gemeente Nieuwegein is op zoek naar een kinderburgemeester. Gisteravond ging de raad akkoord met het voorstel om voor komend schooljaar (en daarna ook voor de daaropvolgende jaren) een kinderburgemeester te benoemen.

Taken van de kinderburgemeester

De afgelopen tijd werkten zes raadsleden in overleg met de burgemeester aan het voorstel. Daarbij werd onder meer besloten dat de kinderburgemeester aanwezig zal zijn bij officiële Nieuwegeinse gelegenheden, zoals het jaarlijkse Nieuwjaarsfeest en de Dodenherdenking, en een jaar lang zal werken aan een zelfgekozen thema. Wat de kinderburgemeester verder (precies) gaat doen, wordt aan het begin van de ambtstermijn in september 2024 in een gesprek met de burgemeester bepaald. Waar de kinderburgemeester verder aan moet voldoen: woonachtig in Nieuwegein, leerling in groep 7 (schooljaar 24/25) en bereid om een mooie sollicitatiebrief te schrijven.

Raadslid Dennis Verhagen schreef mee aan het voorstel. “En nu gaan we op zoek! Vele andere gemeentes zijn ons voorgegaan en ik heb gehoord dat een heleboel kinderen vol enthousiasme gesolliciteerd hebben, dus laten we hopen dat dat in Nieuwegein ook zo is.”

Uiteraard kijkt ook burgemeester Marijke van Beukering reikhalzend uit naar de samenwerking met haar aanstaande metgezel: “Ik vind het écht een leuk voorstel. Ik hoop van harte dat alle kinderen die straks de oproep zien, denken: dát vind ik nou echt heel leuk, dat ik daar een bijdrage aan kan gaan leveren. Ik verheug me er heel erg op om op 12 september de eerste kinderburgemeester te beëdigen.”

De gemeenteraad gaat direct aan de slag om via de Nieuwegeinse basisscholen kandidaten te werven voor de positie. Solliciteren kan tot 19 augustus.