Nieuwegein stopt per 1 oktober met Gazprom

Naar aanleiding van de ontwikkelingen in Oekraïne, beëindigt het college van B&W de overeenkomst met Gazprom Energy. Op 15 maart besloot het college al het contract te ontbinden, zodra met een nieuwe leverancier een contract kon worden aangegaan. Voorwaarde daarbij is dat Rusland, voor zover mogelijk, voor de levering van gas binnen een nieuwe overeenkomst kan worden uitgesloten. Dat is nu gelukt door een contract aan te gaan met Eneco voor de resterende periode van 1 oktober 2022 tot 1 januari 2023. Daarmee voldoet de gemeente Nieuwegein aan het Europese sanctiepakket.

Sanctiepakket

De Europese Unie heeft op 8 april jl. het 5e sanctiepakket tegen Rusland vastgesteld. Hierin is onder andere bepaald dat lopende overeenkomsten met Russische partijen uiterlijk 10 oktober 2022 ontbonden moeten worden.

Nieuw contract

Het nieuwe contract is afgesloten onder de huidige marktomstandigheden. Dit houdt in dat voor het ingeschatte volume aan gas voor het 4e kwartaal van 2022 meer betaald moet worden (ca. € 145.000,- i.p.v. ca. € 22.000,- op basis van de lopende overeenkomst met Gazprom) en we gas van de handelsmarkt ontvangen, waarvan 15% afkomstig is van Russische bronnen. Volledig uitsluiten van Russisch gas op de Nederlandse gasmarkt is op dit moment niet mogelijk.

Aanbestedingsprocedure

Voor de leverantie van gas (en elektra) vanaf 1 januari 2023 wordt binnenkort een aanbestedingsprocedure opgestart in een samenwerkingsverband van Utrechtse regiogemeenten. Hierin worden Russische inschrijvers uitgesloten van deelname, conform het sanctiepakket van de EU.