Op weg naar een lokale omroep voor Nieuwegein

Het ziet ernaar uit dat Nieuwegein binnenkort opnieuw een lokale omroep krijgt. De al langer bestaande en succesvolle omroep in Houten, de Stichting Media Houten, heeft de samenwerking gezocht met Nieuwegein, IJsselstein en Lopik. Een verzoek om samen te mogen gaan werken, heeft de stichting ingediend bij het Commissariaat voor de Media, de landelijke organisatie die over de zendtijdvergunning van een lokale omroep besluit.

Het Commissariaat voor de Media heeft de gemeenteraad van Nieuwegein gevraagd om te adviseren over deze samenwerking. Naar aanleiding hiervan stelt het college de gemeenteraad voor om het Commissariaat voor de Media te adviseren akkoord te gaan met het verzoek van Stichting Media Houten. Ook ligt er een voorstel bij de gemeenteraad over wie het inhoudelijke aanbod van programma’s mag bepalen.

Nieuwegein heeft op dit moment geen lokale omroep. De voormalige lokale omroep RTV9 is in 2017 opgehouden te bestaan. Een lokale omroep is een media-instelling die inwoners in een gemeente voorziet van lokaal nieuws en lokale informatie. Dat doet de omroep op verschillende manieren en via verschillende media-kanalen. Daarnaast kijkt de lokale omroep kritisch mee met besluiten die het gemeentebestuur neemt en kan de omroep een belangrijke rol vervullen in het functioneren van de lokale democratie.

Wie bepaalt het media-aanbod?

Een lokale omroep beschikt over een groep mensen die het beleid voor het media-aanbod in een gemeente bepaalt. Dit heet een programmabeleidsbepalend orgaan (pbo), en is een afzonderlijk orgaan binnen de omroep. Het pbo stelt het media-aanbodbeleid vast en controleert of de lokale omroep met zijn programma’s goed aansluit bij de behoeften van de inwoners in een gemeente. De leden van het pbo vertegenwoordigen elk een stroming binnen de gemeente.

Voor Nieuwegein wordt de volgende groep mensen voorgesteld:

  • Kunst & cultuur; Elise Stegeman (DE KOM, theater en kunstencentrum)
  • Sport en bewegen; Cees van Rootselaar (Sport ID)
  • Zorg; Eric Asbreuk (Huisarts)
  • Welzijn en inclusiviteit; Annelies van der Leeuw (MOvactor)
  • Horeca en ondernemers; Ann de Vries (Bij de Fortwachter)
  • Bibliotheek; Roel Zuidhof (Bibliotheek De tweede verdieping)
  • Etnische en culturele minderheden; Roberto Lindveld (Surinaamse achtergrond, expertise in radio en media ondernemen)
  • Kerkgenootschappen; Mart Hack (voorzitter kerkenraad)
  • Onderwijs en educatie; Bram Donkers (Anna van Rijncollege)

Besluitvorming

De gemeenteraad zal op 9 of 16 november tijdens een Avond voor de Stad het voorstel bespreken. Bij een Avond voor de Stad kunt u als inwoner of belanghebbende meespreken.

Op 23 november vindt besluitvorming plaats in de openbare raadsvergadering. U bent van harte welkom (ook online te volgen). Als de gemeenteraad van Nieuwegein akkoord gaat met het voorstel, zal het Commissariaat voor de Media positief adviseren ten aanzien van het verlenen van een zendtijdvergunning voor de omroep.