Vluchtelingenopvang op schip stopt

Sinds november 2022 verblijven gemiddeld 92 vluchtelingen op opvangschip de MS Princess aan de Vreeswijksestraatweg. Eind februari stopt de opvang, omdat het schip weer terugkeert in de vaart. Druppelsgewijs verhuizen de vluchtelingen naar andere opvanglocaties. Afgelopen weekend vertrokken de eerste vluchtelingen. 

Inmiddels zijn 38 vluchtelingen verhuisd naar een locatie in Bleskensgraaf, 14 vluchtelingen naar Purmerend, 11 vluchtelingen naar Nijmegen en 5 vluchtelingen naar Duivendrecht. De provincie Utrecht en het COA zoeken nu locaties voor de overige vluchtelingen. 

Werkzaamheden

Nadat de vluchtelingen zijn vertrokken, blijft het schip een aantal dagen liggen. Het schip wordt dan klaar gemaakt voor vertrek. Als het schip begin maart weg is, herstellen we de wal zo goed mogelijk in oude staat. Aan de bewoners van de Meentwal is gevraagd mee te denken met de inrichting van de wal. 

Terugblik

Op het opvangschip hebben wij vluchtelingen vier maanden lang een opvangplek kunnen bieden. Hiermee leverden wij een kleine bijdrage aan de oplossing van het grote landelijke probleem. Dat is gelukt mede dankzij de inzet van alle hulpinstanties, het Cals College, de vrijwilligers en mensen in de buurt. Samen gaven zij de vluchtelingen tijdelijk een thuis in Nieuwegein. De sfeer op het schip was goed. Veiligheid op het schip en in de omgeving had veel aandacht. De vluchtelingen konden veel activiteiten doen. Bibliotheek De Tweede Verdieping organiseerde taallessen die druk bezocht zijn. Net zoals de sportactiviteiten, die de buurtsportcoaches van SportID organiseerden. Ook buurtbewoners kwamen soms langs op het schip en een groepje buurtbewoners voetbalde iedere donderdagavond met de vluchtelingen in een gymzaal van het Cals College.

Evalueren

Wij willen graag weten hoe de voorbereidingen en het verblijf van vluchtelingen op het schip is ervaren. Daarom volgt binnenkort een evaluatie om te horen hoe vluchtelingen, omwonenden en samenwerkingspartners terugkijken.