18 jaar worden

Word je binnenkort 18 jaar? Dat is een spannend en bijzonder moment. Vanaf dan regel je namelijk veel dingen zelf. Je moet bijvoorbeeld een zorgverzekering afsluiten. En je bent vanaf dan financieel verantwoordelijk.

Belangrijk om te regelen

Dit is een belangrijke eerste stap: een DigiD aanvragen. Dat is jouw persoonlijke code en die gebruik je om een digitale handtekening mee te zetten. Een DigiD gebruik je eigenlijk bij alles wat met de overheid te maken heeft. Bijvoorbeeld om je studiefinanciering of een zorgverzekering te regelen.

Direct aanvragen

Vanaf je 18e moet je verplicht een zorgverzekering hebben. Die heb je nodig om naar de huisarts, tandarts of het ziekenhuis te gaan. Tot je 18e kost de zorgverzekering niets. Vanaf de maand nadat je 18 bent geworden, moet je elke maand premie betalen. Dat is het bedrag dat je aan jouw verzekeraar betaalt voor je zorgverzekering. Ook als je in die maand geen zorg nodig hebt gehad. Er zijn veel zorgverzekeraars en op Zorgkiezer kun je ze handig vergelijken. Kijk op Uitleg Zorgverzekering voor een eenvoudige uitleg van zorgverzekeringen.

Let op: betaal je je zorgverzekering niet? Dan krijg je een boete.

Zorgverzekering voor mensen met een laag inkomen

Als je een laag inkomen hebt en hoge zorgkosten, dan kun je je collectief verzekeren met de zorgverzekering van de gemeente (de gemeentepolis) bij VGZ. De gemeente betaalt vaak mee aan je premie en je krijgt extra vergoedingen.

Wat slim is om te regelen

Op je 18e verjaardag kom je in het donorregister. Je kunt dan zelf aangeven of je donor wilt zijn. Maak je geen keuze? Dan ben je automatisch donor. Je kunt je keuze altijd aanpassen.

Een zorgverzekering kost veel geld. Misschien heb je recht op zorgtoeslag. Een toeslag is geld dat je kunt krijgen van de Belastingdienst. Je krijgt het geld elke maand op jouw rekening. Hiermee kun je een deel van je zorgverzekering betalen.

Kijk bij Toeslagen van de Belastingdienst

Let op: verandert je inkomen? Dan verandert ook je zorgtoeslag. Dat moet je wel zelf doorgeven op diezelfde website. Vergeet dat niet, anders moet je geld terugbetalen aan de Belastingdienst. Kijk op Alles over toeslagen voor eenvoudige uitleg over toeslagen van de Belastingdienst.

Sociale huurwoning

Om kans te maken op een sociale huurwoning moet je je inschrijven bij WoningNet. Je kunt je vanaf je 18e verjaardag inschrijven en komt dan op een wachtlijst. Hoe eerder je daarop staat, hoe eerder je aan de beurt bent. Via Woningnet worden ook jongerenwoningen aangeboden voor jongeren tot 28 jaar.

Wil je graag een woning vinden in de regio Utrecht? Schrijf je dan snel in op DAK.

Direct inschrijven

Studentenwoning

Studeer je voltijd of ga je studeren? En wil je voor een kamer of studentenwoning in Utrecht in aanmerking komen? Schrijf je dan ook in op SSH Utrecht. Dit kan vanaf 16 jaar. Via de SSH maak je kans op een betaalbare kamer of studio. De wachttijd is 2 tot 5 jaar.

Direct inschrijven

Voorrang op een huurhuis

Bij noodgevallen kun je voorrang krijgen voor een sociale huurwoning. Denk hierbij aan medische problemen of wanneer je huis gesloopt wordt. Hiervoor heb je een urgentieverklaring nodig.

Lees meer over urgentie aanvragen

Huurtoeslag

Woon je zelfstandig en in een sociale huurwoning? Dan kun je misschien huurtoeslag krijgen. Je leest de voorwaarden en hoe je het aanvraagt op de website van de Belastingdienst.

Studiefinanciering

Volg je een voltijdopleiding op mbo, hbo of universiteit? Dan kun je studiefinanciering aanvragen op de website van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

Vergoeding scholieren

Ben je 18 en zit je op het vmbo, havo of vwo? Dan kun je een 'tegemoetkoming scholieren' aanvragen bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

Studietoeslag

Ben je scholier of student en kun je niet bijverdienen door een beperking of chronische ziekte? Dan kun je misschien studietoeslag krijgen.

Vanaf je 18e ben je zelf verantwoordelijk voor schade die je veroorzaakt. Met een aansprakelijkheidsverzekering hoef jij niet alle kosten te betalen wanneer jij schade toebrengt aan iemand anders of spullen van iemand anders. Deze verzekering is niet verplicht, maar wel verstandig om te nemen. Woon je nog bij je ouders? Dan zit je meestal bij je ouders in de verzekering.

Lees meer op de website van de Consumentenbond

Er zijn meerdere partijen waar je een aansprakelijkheidsverzekering kunt afsluiten. Wil je graag wat hulp bij je keuze?

Denk ook hier nog aan

Je kunt als scholier of student aan je werkgever vragen minder belasting te hoeven betalen. Dat heet loonheffingskorting. Let op: loonheffingskorting geldt maar voor 1 werkgever.

Direct aanvragen

Belasting betalen

Iedereen die werkt in Nederland, moet belasting betalen over zijn/haar salaris. Dat wordt automatisch ingehouden op je salaris en daarna houd je een nettoloon bedrag over. Als je belasting betaalt, kun je misschien geld terugkrijgen van de overheid via de belastingaangifte. Dat kun je jaarlijks doen als je in loondienst bent of werkt als ZZP’er.

Uitkeringen UWV

Heb je een ziekte of handicap? Of word je werkloos? Dan kun je misschien een uitkering krijgen van UWV.

Bijstandsuitkering

Heb je niet genoeg geld om van te leven? Dan kun je 4 weken voordat je 18 jaar wordt een bijstandsuitkering aanvragen.

Bankrekening

Voor je loon, studiefinanciering en/of toeslagen heb je een bankrekening nodig. Veel banken hebben speciale rekeningen voor jongeren en studenten. Open er meteen een spaarrekening bij: het is gratis en verplicht je tot niks.

Kortingspas

Wil je graag sporten? Of leren gitaarspelen of naar het theater? Met de Nieuwegein Stadspas kan dat met korting en soms gratis.

Hulp bij geldzorgen

Heb je geldzorgen? Dat is niet fijn en geeft stress. Wil je graag van je geldzorgen af en werken aan je toekomst? Kijk dan op Hulp bij geldzorgen voor jongeren. Deze hulp is gratis. Hoe eerder je hulp zoekt, hoe beter.

Kijk zelf waar je recht op hebt

Er zijn veel wettelijke regelingen voor toeslagen en kortingen. Bijvoorbeeld huurtoeslag en zorgtoeslag. Via deze website van het Nibud kan jij berekenen op welke regelingen je recht hebt.

Hulp bij het zoeken van werk

Ben je op zoek naar (ander) werk? Of wil je hulp bij het zoeken naar vacatures of bij je sollicitatie? Midden-Utrecht Werkt Door kan je verder helpen. Deze hulp is gratis.

Hulp bij leren en werken of stageplek

Heb je vragen over leren en werken? Of over waar je een stageplek of leerbaan kunt vinden? Dan kun je terecht bij het Leerwerkloket Utrecht voor gratis informatie of advies.

Gratis kleding voor sollicitatiegesprek

Heb je een minimuminkomen of een uitkering? En ga je binnenkort naar een sollicitatiegesprek? Maak dan een afspraak bij Dress for Success voor gratis geschikte kleding.

Begeleiding naar een opleiding en/of werk

Heb je nog geen startkwalificatie (een diploma van havo, vwo of mbo-niveau 2 of hoger) en ga je niet naar school? Of dreig je uit te vallen van school? Dan kan je bij de begeleiding naar school en/of werk gratis hulp krijgen van RMC/School werkt.

Movactor Jongerenwerk is er voor jou!

Samen kijken we naar jouw mogelijkheden, interesses en talenten. Zodat je op je plek terechtkomt, gelukkig kan zijn en ontdekken wie je bent. Heel Nieuwegein is ons werkterrein. Je komt ons tegen op voetbalveldjes en op straat. Maar ook op de scholen, bij sportverenigingen en in de bibliotheek.

Individuele begeleiding

Als je jong bent gebeurt er heel veel. Dat begrijpen wij als geen ander en dat hoef je niet allemaal alleen te doen. Heb je hulp nodig? Omdat je problemen thuis hebt, het op school niet lekker gaat of omdat je de weg even niet meer weet? Wij zijn er voor je met individuele begeleiding. Dan gaan we samen op zoek naar een oplossing.

Kijk voor meer informatie op de website van Movactor.

Naar website Movactor

Sommige hulp stopt als je 18 wordt

Sommige hulp van de geestelijke gezondheidszorg stopt als je 18 wordt. Bespreek daarom met je hulpverlener dat je die leeftijd bereikt. Krijg je een persoonsgebonden budget (pgb)? Zoek dan contact met de gezinswerker van het buurtteam om je plan te maken.

Vanaf je 18e betaal je een eigen risico voor je GGZ-behandeling. In sommige gevallen kun je hiervoor een tegemoetkoming krijgen. Bespreek dit met je hulpverlener.

Illustratie van man en vrouw

Informatie voor je ouders

Kinderbijslag

De kinderbijslag stopt automatisch na het kwartaal waarin uw kind 18 jaar wordt. U krijgt daarover een brief van de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

Kindgebonden budget

Het kindgebonden budget van de Belastingdienst stopt automatisch als uw jongste kind 18 jaar wordt.