Burgernet

Burgernet is een samenwerking tussen inwoners, gemeente en politie om de veiligheid te verbeteren. We gebruiken een telefonisch netwerk van inwoners en medewerkers van bedrijven.

Hoe werkt Burgernet?

Na een melding van bijvoorbeeld een inbraak of een vermist kind start de telefonist van de politiemeldkamer een burgernetactie. Bent u burgernetdeelnemer? Dan krijgt u direct een ingesproken bericht of een sms via uw (mobiele) telefoon. In dit bericht wordt u gevraagd uit te kijken naar een duidelijk omschreven persoon of voertuig. Ziet u iets, dan geeft u het direct door via 0800-0011 (gratis nummer). Agenten die op dat moment met de situatie bezig zijn, kunnen dan nog beter hun werk doen.

Resultaten

Via Burgernet zijn al meerdere vermiste kinderen snel teruggevonden. Ook heeft de politie overvallers vlak na de overval aan kunnen houden. U helpt dus echt mee aan de veiligheid in uw buurt. Gewoon vanuit uw huis, vanaf uw werkplek of op straat. Na afloop krijgt u een bericht over het resultaat van de actie.

Burgernet als burgerparticipatie

Burgernet is een vorm van burgerparticipatie die goed past in ons veiligheidsbeleid. De gemeente is verantwoordelijk voor de veiligheid en de politie voor de opsporing en handhaving. Veel inwoners willen graag iets bijdragen aan de veiligheid en leefbaarheid van hun eigen wijk. Met de informatie vanuit Burgernet kunnen oplettende inwoners een directe bijdrage leveren. De vele extra ogen en oren op straat zijn erg belangrijk!

Hoe meer deelnemers aan Burgernet, hoe groter de kans dat we samen verdachte personen, voertuigen en vermiste personen opsporen. Zo neemt de veiligheid in onze gemeente toe. Laat van u horen en doe mee met Burgernet in Nieuwegein!

Op de website van Burgernet vindt u landelijk en regionaal burgernetnieuws en een overzicht van alle acties in uw gemeente. Via uw persoonlijke account kunt u uw eigen gegevens beheren en aanpassen. U kunt hier ook aangeven wanneer u geen oproepen wilt, bijvoorbeeld omdat u met vakantie bent. Of dat u 's nachts niet opgeroepen wilt worden. Heeft u geen internet? Dan kunt u wijzigingen doorgeven via (030) 608 91 55. Een e-mail sturen kan ook: burgernet@nieuwegein.nl.