Standplaatsvergunning

U heeft een standplaatsvergunning nodig als u goederen of diensten wilt gaan verkopen, aanbieden of afleveren vanaf een vaste plaats in de openbare ruimte en/of in de openlucht en daarbij gebruik maakt van fysieke middelen als een kraam, een wagen of een tafel. 

Onder een standplaats wordt niet verstaan een vaste plaats op een warenmarkt of een vaste standplaats op een evenement.

Informatie:

Het kan zijn dat inloggen met DigiD niet lukt. Ziet u na het inloggen uw naam en adres niet, neem dan contact op met applicatiebeheermidoffice@nieuwegein.nl.

Inloggen met DigiD Direct aanvragen

Standplaats op de markt

Bent u op zoek naar een standplaats op een van de 3 warenmarkten in Nieuwegein? Dan kunt u contact opnemen met de marktmanager.

Jan Bontekoe
06-19 85 23 57
​​​​​​​jbnbgms@gmail.com​​​​​​​

Vaste standplaats aanvragen

Er zijn een aantal locaties in de gemeente Nieuwegein waar een vaste standplaats mogelijk is. U kunt dus niet zomaar ergens een vaste standplaats innemen. De meeste vaste locaties liggen bij de winkelcentra. Wilt u weten of er nog een standplaats vrij is? Dan kunt u het beste eerst contact opnemen met het Team Vergunningen:

sw.vergunningen@nieuwegein.nl

030-607 18 80

Vergunning vaste standplaats

U kunt voor maximaal 5 jaar een vergunning voor een vaste standplaats krijgen. Stuur uw aanvraag minimaal 8 weken voor de eerste gewenste standplaatsdag in.

We behandelen de vergunningaanvragen op volgorde van binnenkomst. Het aanvraagtijdvak voor een vergunning loopt tot de eerste van de eerstvolgende maand. Wie zich het eerst meldt voor de vergunning en aan de voorwaarden voldoet, krijgt de vergunning. We kunnen de vergunning verloten als hier onduidelijkheid over ontstaat.

Inloggen met DigiD Direct aanvragen

Tijdelijke standplaats aanvragen

Het is soms ook mogelijk om buiten de vaste locaties een standplaats in te nemen. U kunt voor maximaal 12 dagen per jaar een vergunning voor een incidentele standplaats krijgen. Bij een aanvraag kijkt de gemeente goed of de voorgenomen verkoopactiviteit op deze plek wel mogelijk is. Het moet bijvoorbeeld niet leiden tot onveilige situaties en hinder. De indieningstermijn voor een tijdelijke standplaatsvergunning is minimaal 2 weken (10 werkdagen) voor de gewenste standplaatsdag.

Inloggen met DigiD Direct aanvragen

Welke informatie moet ik meesturen?

 • Uw inschrijfnummer bij de Kamer van Koophandel
 • Uw verkoopproduct
 • De exacte locatie van de standplaats
 • Uw verkooptijden
 • Waarmee u de standplaats wilt gaan innemen (afbeelding)
 • De afmeting van de wagen, kraam etc.
 • Of u gaat bakken, braden of frituren

Kosten

 • Standplaats voor 1 dag: € 103,40
 • Standplaats voor 1 maand: € 154,80
 • Standplaats voor 1 tot maximaal 5 jaar: € 443,90
 • Ontheffing Winkeltijdenwet: € 110,80