Vergunning voor verhuur

Sinds 4 mei 2022 geldt in de gemeente Nieuwegein opkoopbescherming voor woningen. Bent u na 3 mei 2022 eigenaar geworden van een woning met een WOZ-waarde tot € 587.000? Dan mag u uw woning niet binnen 4 jaar na aankoop laten gebruiken door anderen. Dit doen wij om zo veel mogelijk bestaande koopwoningen beschikbaar te houden voor woningzoekenden.

In sommige gevallen kunt u een vergunning krijgen om de woning toch te verhuren. Het gaat om:

Geen vergunning nodig

Is de woning op het moment van aankoop verhuurd? En zit de de huurder er langer in dan 6 maanden? Dan heeft u geen vergunning nodig.

Verhuren aan familie

U kunt een vergunning krijgen als u de woning verhuurt aan een familielid of aanverwant in de 1e of 2e graad. Dit zijn onder andere ouders, kinderen, grootouders, kleinkinderen, broers, zussen of uw partner.

Direct aanvragen (pdf, 467 KB)

Verhuren voor maximaal 12 maanden

U kunt een vergunning krijgen onder de volgende voorwaarden:

  • De eigenaar van de woning moet minimaal 1 jaar ingeschreven staan op het adres en er wonen.
  • De tijdelijke huurperiode is maximaal 12 maanden.
  • De reden is anders dan verhuur voor toeristen.
  • Hebt u al tijdelijk verhuurd? Dan moet u daarna weer maximaal 1 jaar in de woning gewoond (en ingeschreven hebben gestaan) voordat u een nieuwe vergunning kunt krijgen.

Nodig bij de aanvraag: u moet goed uitleggen waarom de tijdelijke verhuur nodig is.

Direct aanvragen (pdf, 236 KB)

Onderdeel van een winkel, kantoor of bedrijf

U kunt een vergunning krijgen als de woonruimte volgens het Kadaster onderdeel is van de winkel- kantoor- of bedrijfsruimte. Nodig bij de aanvraag: een bouwtekening (plattegrond) met daarop duidelijk aangegeven waar de woonruimte is verbonden met de winkel-, kantoor- of bedrijfsruimte.

Direct aanvragen (pdf, 490 KB)

Overeenkomst met de gemeente

Bent u projectontwikkelaar? En heeft u een overeenkomst met ons gesloten met afspraken over de verhuur van uw nieuwbouwproject? Dan kunt u een vergunning krijgen. Stuur een e-mail naar gemeente@nieuwegein.nl, met in de bijlage een kopie van de overeenkomst.

Kosten

Een verhuurvergunning kost € 215,50