Vluchtelingenpaspoort

Informatie:

Grote drukte verwacht

Verloopt uw paspoort binnenkort? Houd rekening met langere wachttijden. Vraag daarom op tijd een nieuw paspoort aan. 
Lees meer >

Bent u een vluchteling, ook officieel volgens de IND? Dan kunt u een vluchtelingenpaspoort aanvragen. U kunt ermee naar het buitenland reizen, maar niet naar uw land van herkomst. De geldigheid is afhankelijk van uw status en verblijfsvergunning.

Bent u niet geregistreerd als vluchteling? Dan kunt u geen vluchtelingenpaspoort krijgen, maar misschien wel een vreemdelingenpaspoort.

Maak uw afspraak >

Meenemen

 • Een pasfoto die voldoet aan de eisen van de Rijksoverheid. U kunt de pasfoto laten maken bij de gemeente. Kom dan 10 minuten eerder, zodat u dit vóór uw afspraak kunt doen.
 • Alle paspoorten en identiteitskaarten die u heeft. Ook als ze verlopen zijn. Paspoorten met gaten hoeft u niet mee te nemen (deze zijn ongeldig).
 • Verblijfsvergunning.
 • Pinpas of contant geld. Met pin betalen heeft de voorkeur.

Ga zelf naar de gemeente. Iemand anders kan de aanvraag niet voor u doen.
U betaalt bij de aanvraag. Wij geven u een afhaalbewijs mee, voor als u uw paspoort komt ophalen.

Voor wie?

 • U bent ingeschreven in de gemeente Nieuwegein.
 • U bent geregistreerd als vluchteling.
 • U heeft geen paspoort van uw geboorteland.
 • U heeft een verblijfsvergunning.

Hoelang duurt het?

Na 5 werkdagen kunt u uw paspoort ophalen. Of eerder, als u een e-mail heeft gekregen. Het paspoort ligt klaar bij de receptie. U hoeft geen afspraak te maken.

 • Neem uw afhaalbewijs mee.
 • U moet het paspoort zelf ophalen. U kunt dus niet iemand anders sturen.

Kosten en geldigheid

 • € 63,40
 • Spoedtoeslag: € 57,10

Maximaal 5 jaar geldig, afhankelijk van uw status en verblijfsvergunning.

Voor kinderen

Een vluchtelingenpaspoort aanvragen voor een kind jonger dan 18 jaar werkt iets anders. Neem uw kind mee naar de gemeente, bij beide bezoeken. Dus als u het paspoort aanvraagt en als u het ophaalt. Kinderen vanaf 12 jaar mogen de aanvraag alleen komen doen.

Daarnaast moeten de gezaghouders altijd vooraf toestemming geven. Meestal zijn dit de ouders, maar het kan ook 1 ouder zijn en/of een voogd.

Inloggen met DigiD Geef toestemming

Schriftelijk toestemming geven kan ook. Vul het toestemmingsformulier (pdf, 267 KB) in en neem het mee naar de gemeente. Neem ook (een kopie van) een geldig legitimatiebewijs mee van de gezaghouder(s).

Heeft u snel een vluchtelingenpaspoort nodig? Bel dan vóór 12.00 uur naar 14 030 (algemeen nummer) om een spoedafspraak te maken. U kunt het paspoort de volgende werkdag na 10.30 uur ophalen. Geef aan de balie opnieuw aan dat het om spoed gaat. Let op: voor een spoedaanvraag betaalt u extra.

Heeft u uw oude paspoort of identiteitskaart niet meer? Dan is een spoedaanvraag niet altijd mogelijk.

Is uw paspoort gestolen of bent u hem kwijtgeraakt? Doe dan zo snel mogelijk een melding. Dit is nodig om misbruik van uw oude paspoort tegen te gaan. Een melding doen is gratis. Daarna moet u nog een afspraak maken voor een nieuw paspoort.

Inloggen met DigiD Direct melden

Melding aan de balie

U kunt natuurlijk ook een melding doen aan de balie. Maak hiervoor een afspraak. Bij de gemeente vult u dan een verklaring van vermissing in. Heeft u aangifte gedaan bij de politie? Neem dan het proces-verbaal mee. Daarna kunt u meteen een nieuw paspoort aanvragen. 

Maak uw afspraak >

Paspoort teruggevonden

Vindt u uw paspoort terug? Helaas kunt u die niet meer gebruiken. Lever het ongeldige paspoort altijd in bij de gemeente. U kunt hem afgeven bij de receptie. Een afspraak maken is niet nodig.