Vreemdelingenpaspoort

U woont in Nieuwegein, u heeft niet de Nederlandse nationaliteit en kunt geen paspoort krijgen van uw land van herkomst. Dan kunt u misschien een vreemdelingenpaspoort krijgen. U kunt ermee naar het buitenland reizen, maar niet naar uw land van herkomst. Voor dit paspoort moet u 3 keer naar het Stadshuis komen.

Bent u geregistreerd als vluchteling? Dan kunt u geen vreemdelingenpaspoort krijgen, maar wel een vluchtelingenpaspoort.

Voor wie?

  • U staat in­ge­schre­ven in Nieuwegein.
  • U hebt een gel­di­ge ver­blijfs­ver­gun­ning.
  • U kunt laten zien dat u van uw land van herkomst geen pas­poort kunt krij­gen. Of dat u vluch­te­ling bent, maar geen vluch­te­lin­gen­sta­tus hebt.

Aanvragen: zo werkt het

1. Afspraak maken

Maak een afspraak op het Stadshuis. Neem de nodige documenten mee:

  • Verblijfsvergunning.
  • Bewijs dat u van uw eigen land geen paspoort kunt krijgen. Bijvoorbeeld een brief van de ambassade.
  • Alle paspoorten en identiteitskaarten die u heeft. Ook als ze verlopen zijn. Paspoorten met gaten hoeft u niet mee te nemen (deze zijn ongeldig).
Maak uw afspraak >

2. Wachten

Wij sturen uw aanvraag naar de IND. Zij beoordelen uw verzoek. Dit kan 2 tot 4 maanden duren.
 

3. Brief met beslissing

Wij sturen u een brief met de beslissing. Hierin staat of u het paspoort kunt aanvragen of niet.
 

4. Opnieuw afspraak maken

Positief bericht? Maak weer een afspraak. Nu kunt u het paspoort aanvragen en betalen. U moet meenemen:

Wij geven u een afhaalbewijs mee, voor als u uw paspoort komt ophalen.

5. Ophalen

U kunt uw paspoort ophalen na 5 werkdagen. Of eerder, als u een e-mail heeft gekregen. Het paspoort ligt klaar bij de receptie op de 1e verdieping. Neem uw afhaalbewijs mee. U hoeft deze keer geen afspraak te maken.

Ga steeds zelf naar het Stadshuis. Iemand anders kan de aanvraag niet voor u doen.

Hoelang duurt het?

  • Brief met beslissing: 2 tot 4 maanden.
  • Paspoort ophalen: na 5 werkdagen. Of eerder, als u een e-mail heeft gekregen. 

Een spoedaanvraag is helaas niet mogelijk.

Kosten en geldigheid

  • Voor volwassenen: € 57,30
  • Voor kinderen: € 56,55

Maximaal 5 jaar geldig, afhankelijk van uw verblijfsvergunning. U kunt ermee naar alle landen reizen, behalve naar uw land van herkomst.

Voor kinderen

Een vreemdelingenpaspoort aanvragen voor een kind jonger dan 18 jaar werkt iets anders. Neem uw kind mee naar het Stadshuis, bij beide bezoeken. Dus als u het paspoort aanvraagt en als u het ophaalt. Kinderen vanaf 12 jaar mogen de aanvraag alleen komen doen.

Daarnaast moeten de gezaghouders altijd vooraf toestemming geven. Meestal zijn dit de ouders, maar het kan ook 1 ouder zijn en/of een voogd.

Inloggen met DigiD Geef toestemming

Schriftelijk toestemming geven kan ook. Vul het toestemmingsformulier (pdf, 267 KB) in en neem het mee naar het Stadshuis. Neem ook (een kopie van) een geldig legitimatiebewijs mee van de gezaghouder(s).

Is uw paspoort gestolen of bent u hem kwijtgeraakt? Doe een melding op het Stadshuis. U vult hier een verklaring van vermissing in. Heeft u aangifte gedaan bij de politie? Neem dan het proces-verbaal mee. Daarna kunt u meteen een nieuw paspoort aanvragen.

Maak uw afspraak >

Paspoort teruggevonden

Vindt u uw paspoort terug? Helaas kunt u die niet meer gebruiken. Lever het ongeldige paspoort altijd in op het Stadshuis. U kunt hem afgeven bij de receptie. Een afspraak maken is niet nodig.