Hoe werkt de gemeente?

De gemeente is de overheid waar je als inwoner het meest mee te maken hebt. Boven de gemeente staan de provincie en het Rijk. De gemeente is verplicht om regelgeving van de provincie en het Rijk uit te voeren. Daarnaast regelen we allerlei zaken zelf. Dit zijn vaak de zaken die voor onze eigen inwoners erg belangrijk zijn. Zoals veiligheid, verkeer, sportvoorzieningen, afval ophalen en bouwvergunningen verlenen. 

De gemeenteraad

De gemeenteraad is de hoogste baas van de gemeente. De gemeenteraad stelt het beleid vast. Eens in de 4 jaar kiezen de inwoners een nieuwe gemeenteraad. Deze raad vertegenwoordigt dus de inwoners van Nieuwegein. Iedereen kan gemeenteraadslid worden. U  moet dan wel lid zijn van een politieke partij. Raadsleden van dezelfde politieke partij noemen we een fractie in de gemeenteraad. 

Lees verder op Hoe werkt de gemeenteraad?

Het college van burgemeester en wethouders

Het college van burgemeester en wethouders (B&W) voert de besluiten van de gemeenteraad uit. Het college voert ook wetten en regels van het Rijk en de provincie uit. Daarnaast is het college verantwoordelijk voor de geldzaken van de gemeente. De burgemeester is voorzitter van de gemeenteraad en verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid. Elke wethouder heeft zijn eigen taken, bijvoorbeeld voor onderwijs, duurzaamheid of verkeer.

College van burgemeester en wethouders

Hoe wordt een besluit genomen?

Voor de meeste plannen is een collegebesluit genoeg. Andere plannen gaan ook nog naar de gemeenteraad. Het proces duurt meestal 1 tot 2 maanden.

Van plan tot besluit

Er is een voorstel

De meeste plannen en voorstellen komen van het college. De gemeenteraad kan ook met voorstellen komen. Ook inwoners kunnen een voorstel doen.

Voorbereiding

De ambtenaren bereiden de voorstellen of plannen voor. Dat doen ze meestal in opdracht van het college.

Collegevergadering

Het college vergadert iedere week. Daar nemen de burgemeester en wethouders besluiten over collegevoorstellen. De ambtenaren voeren het daarna uit.

Voorbereiding raadscommissie

Soms moet een belangrijk besluit ook nog langs de gemeenteraad. De raadscommissie behandelt het besluit eerst. Dit is een groep raadsleden (van elke fractie minstens 1) die advies geeft.

Raadsvergadering

De raad vergadert elke maand. Bij een meerderheid van stemmen is het voorstel aangenomen. Het college moet het besluit dan uitvoeren. 

Er zijn ook besluiten die door de ambtenaren worden genomen. Dat zijn dagelijkse besluiten, zoals aanvragen voor een kapvergunning. College en raad blijven hier wel verantwoordelijk voor.

Meepraten of een voorstel doen

U bent als inwoner welkom bij de vergaderingen van de gemeenteraad. U mag daar uw mening laten horen of een voorstel doen. Er zijn verschillende manieren om dat te doen. Kijk voor meer informatie op Praat met de raad.

U kunt ook uw mening geven over projecten van de gemeente. Bijvoorbeeld tijdens een bewonersavond of via een enquĂȘte. Kijk op Ik ben Nieuwegein(Verwijst naar een externe website).