Ouderinitiatief Huis Mandala

"De vlag kan bijna uit: onze kinderen krijgen een eigen thuis!"

Al ruim 35 jaar wonen Anita en Peter Mennen in Nieuwegein. Voor dochter Elke (32) met downsyndroom zochten ze naar een fijne plek waar zij, ondanks haar beperking, onder begeleiding kan wonen. Hun droom: een kleinschalige woongroep met 24-uurs zorg en voor elke bewoner een eigen woonkamer, slaapkamer en badkamer. Het Vijfspronghuis aan de Henri Dunantlaan is hun grote voorbeeld. Hierover raakten Anita en Peter in gesprek met andere ouders van kinderen met een verstandelijke beperking. Uit die gesprekken ontstond hun gezamenlijke woondroom. Om die te realiseren richtten zij in 2018 de stichting Huis Mandala op. Als bestuurders van deze stichting namen de ouders contact op met de gemeente.

Op zoek naar een locatie

"We vertelden over ons plan en vroegen wie ons hierbij kon helpen. Hoe kom je bijvoorbeeld aan een bouwlocatie in de stad? Al snel bleek dat de meeste locaties niet geschikt waren voor een combinatie van wonen en zorg. Gelukkig was er een serieuze optie in Blokhoeve. Op die locatie ging woningcorporatie Jutphaas Wonen aan de slag. Ondanks de fijne samenwerking liepen we uiteindelijk vast. Het bleek op die plek niet mogelijk om de rustige en veilige woonruimte te realiseren die onze kinderen nodig hebben."

Na deze grote teleurstelling stond de zoektocht op een laag pitje. Eind 2021 gingen de ouders opnieuw in gesprek met de gemeente. Met een verrassend resultaat: hun favoriete locatie was in een vroeg stadium afgevallen, maar bleek inmiddels toch een optie. Het bouwkavel ligt in Vreeswijk, waar vroeger zwembad De Pinguïn stond. Een plek met herinneringen, want de kinderen volgden hier jarenlang zwemles. Op een mooie locatie in het kleinschalige dorp,
waar de toekomstige bewoners zelf boodschappen kunnen doen.

Woondroom wordt werkelijkheid

Anita en Peter kunnen bijna niet geloven dat hun woondroom hier gerealiseerd gaat worden. "Toen de locatie er eenmaal was, konden we in sneltreinvaart stappen zetten. De samenwerking met de gemeente en met Jutphaas Wonen verloopt heel prettig, het is een ontzettend enthousiaste club mensen. In april is de intentieovereenkomst getekend en daar zijn we dolblij mee. Ook de leuke reacties van buurtbewoners waren hartverwarmend. Ze zijn erg betrokken en kwamen tijdens de buurtbijeenkomsten met goede tips. Op de vrijmarkt in Vreeswijk werden we regelmatig aangesproken. We voelen ons erg welkom!"

Financiële puzzel

Nu start het onderzoek naar de haalbaarheid. Nog steeds spannend, maar Anita en Peter hebben er vertrouwen in dat het gaat lukken. Er komt enorm veel bij een wooninitiatief kijken, zo blijkt uit hun mappen vol papierwerk. Hoe vind je bijvoorbeeld de juiste balans tussen bouwkosten en zorgvoorzieningen? De ouders hebben inmiddels veel kennis, maar er is ook specifieke expertise nodig. Jutphaas Wonen bracht hen in contact met de FAME groep, een ontwikkelaar
die veel ervaring heeft met woonzorgprojecten. Zij hebben allerlei slimme tips voor het ontwerp. "Het uitgangspunt is wat onze kinderen nodig hebben. Het gebouw moet rolstoelvriendelijk en levensloopbestendig zijn, waardoor bijvoorbeeld een dure lift noodzakelijk is. Die financiële puzzel gaan we de komende tijd leggen."

Enthousiaste reacties

Er is nog veel te beslissen en te regelen. Bij het opstellen van een bewonersprofiel is zorgaanbieder Amerpoort betrokken. Toekomstige bewoners gaan minimaal 4 dagen naar een dagbestedingsplek, anders is de zorg niet betaalbaar. "We gaan nu uit van 2 groepen met 9 plekken, dus in totaal 18 bewoners. Dan zijn de zorg- en bouwkosten in balans. Hopelijk kunnen we na de zomer starten met werven. Gelukkig krijgen we enthousiaste reacties, want om alle plannen te realiseren kunnen we veel hulp gebruiken. Bijvoorbeeld om de gemeenschappelijke ruimtes in te richten."

Kippenvelmoment

Dochter Elke vindt het allemaal erg spannend. "Haar eerste reactie was 'Ik blijf gewoon bij jullie wonen.' Maar bij de ondertekening van de intentieverklaring hoorden we haar zeggen: 'Ik ga hier wonen met mijn vrienden en vriendinnen!' Dat was voor ons echt een kippenvelmoment, want daar doen we het allemaal voor."