Van Inn Between naar Meanderpark

"Ik ben heel blij dat ik kon doorgroeien naar mijn eigen plekje!"

Laura (26) wilde in 2019 graag een nieuwe start maken. Ze zocht woonruimte in de regio, maar zelfstandig wonen was door een beperking een grote stap. Bij haar gemeente vroeg Laura naar de mogelijkheden. Ze kreeg informatie over een nieuw woonconcept voor jongeren in Nieuwegein: Inn Between, zelfstandig wonen met lichte begeleiding.

"Na een succesvol selectiegesprek kon ik 2 opties bekijken en een kamer kiezen. Het ging allemaal heel snel. Hoewel Nieuwegein voor mij nieuw was, ben ik in het diepe gesprongen. Dat was een van de beste beslissingen uit mijn leven!"

Veilig en gezellig

Bij Inn Between delen bewoners van een gang de badkamer en keuken. Laura vond het heel fijn dat ze wel een eigen kamer had, maar nooit alleen was. Er was veel contact met medebewoners en dat zorgde voor een veilig gevoel en veel gezelligheid. Daarnaast hielp een coach haar met de administratie.

"Mijn keuze voor Inn Between heeft me veel opgeleverd, ik heb er veel over mezelf geleerd. Toen ik er eenmaal woonde bleek ik veel meer te kunnen dan ik dacht! Na een half jaar was ik al toe aan een volgende stap. Een van de coaches vertelde dat Meanderpark misschien een optie was. Die kans heb ik met beide handen aangegrepen."

Eerste bewoner van Meanderpark

Meanderpark was een kantoorpand, het voormalige gemeentehuis van Nieuwegein. Sinds 2020 is het een woongebouw met 250 appartementen volgens het gemengd wonen-concept. Starters, statushouders en mensen uit de maatschappelijke opvang en beschermd wonen leven hier met elkaar. Bewoners kijken naar elkaar om en helpen elkaar als dat nodig is.

Laura verhuisde in juni 2020 van Inn Between naar haar eigen studio in Meanderpark. "Bij Inn Between had ik een tijdelijk huurcontract. Hier kan ik voor onbepaalde tijd wonen en dat geeft veel rust. Alles is nieuw, ik ben de eerste bewoner. Met hulp van vrienden en familie heb ik er echt mijn eigen huisje van gemaakt." In Meanderpark zijn meerdere bewoners, net als Laura, vanuit Inn Between doorgestroomd. "Dat blijven de mensen bij wie je altijd terecht kan, omdat je samen zoveel hebt meegemaakt. Ook mijn beste vriendin heb ik bij Inn Between ontmoet!"

Community

Nieuwe buren leren kennen in coronatijd vond Laura niet altijd makkelijk. Er was veel minder laagdrempelig contact en dat maakte de overgang naar volledig zelfstandig wonen wel groot. Ze hoopt dat de community de komende tijd verder gaat groeien. Digitaal weten de bewoners elkaar goed te vinden. Elke gang heeft een 'gangmaker', deze bewoner is aanspreekpunt en beheerder van de groepsapp. Voor het hele gebouw is er een Facebookpagina waar buren oproepjes plaatsen. Als je hulp bij een klusje nodig hebt, is er altijd wel een handige medebewoner die even wil helpen.

Een ander voordeel van Meanderpark is de goede bereikbaarheid. Laura kan haar auto gratis parkeren. "Er is alleen geen supermarkt in de buurt, dus boodschappen doe ik aan de andere kant van Nieuwegein." Omdat de meeste bewoners geen auto hebben, hopen ze in de toekomst op een supermarkt dichtbij.

Laura geniet van haar eigen plekje, maar weet al wat haar volgende stap wordt: "Het liefst zou ik in de toekomst met mijn vriend samenwonen op een rustige plek. Dat is mijn droom voor later, maar tot die tijd woon ik hier prima!"