Afval: Samen geven we afval een nieuw leven

Afval is een grondstof voor nieuwe producten. Afval scheiden doen we voor het milieu. We doen het voor onszelf en voor onze (klein)kinderen. We doen er iets goed mee! Het draagt bij aan een gezond leefmilieu en het zorgt voor minder verspilling. Als u meedoet, maken we samen een groot verschil.

Er zit nog veel in het restafval dat we als grondstof kunnen hergebruiken. Nieuwegein wil het afval scheiden zo simpel mogelijk voor u maken. Het is belangrijk dat u het GFT, glas en papier apart bewaart en aanbiedt in de juiste voorzieningen. Ook daarin staat gemak voorop.

Ons restafval (de grijze container) bestaat voor een kwart (25%) uit echt restafval, driekwart (75%) bestaat uit grondstoffen. Die grondstoffen willen we beschikbaar maken voor recycling/hergebruik.

Er zit ook plastic in het restafval. Dat scheiden we nu in Nieuwegein zelf. Vanaf 2021 laten we het door machines doen omdat dat goed kan. Andere afvalstromen moeten we nog wel zelf scheiden omdat dit machinaal niet lukt.

Het gaat om ruim 30% GFT en etensresten, 8% papier, 6% textiel en nog zo’n 20% andere grondstoffen die nog in het restafval zitten zoals glas, kleine apparaten en harde kunststoffen (geen verpakking). Dit zijn allemaal grondstoffen die u al vooraf kunt scheiden. Zo geven we samen afval een nieuw leven. Doet u ook mee?

Meedenken en meepraten kan ook! Volgt u onze social media kanalen al? Daar starten we binnenkort graag het gesprek met u over afval scheiden.