Tijdelijke crisisnoodopvang asielzoekers in Beursfabriek

Op dringend verzoek van het Rijk heeft het college besloten om tijdelijk 120 asielzoekers op te vangen in de Beursfabriek in Nieuwegein. Het gaat om een crisisnoodopvang voor 30 dagen. De asielzoekers komen op maandagmiddag 18 maart aan in Nieuwegein. Aanleiding is het nijpende tekort aan opvangplekken door een overvol aanmeldcentrum in Ter Apel en het sluiten van de tijdelijke noodopvang in Biddinghuizen.

In Nederland is er niet genoeg (crisis)noodopvang voor asielzoekers en zitten alle asielzoekerscentra vol. Tegelijkertijd blijven er nieuwe asielzoekers komen die op zoek zijn naar een veilige plek. Dat levert schrijnende situaties op. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) is momenteel op zoek naar vele opvangplekken in Nederland. Onze gemeente draagt haar steentje bij door het bieden van een tijdelijke opvang in de Beursfabriek in Nieuwegein. Naast Nieuwegein is het COA ook in gesprek met meerdere gemeenten.

Maximaal 200 opvangplekken voor 30 dagen

Het COA heeft in eerste instantie een aanvraag gedaan voor 120 opvangplekken, met een mogelijke uitbreiding naar maximaal 200 plekken. Het COA bepaalt welke asielzoekers er naar Nieuwegein komen. Dit is een afspiegeling van de vluchtelingenpopulatie in Nederland. Een crisisnoodopvang is voor 30 dagen. Het college beraadt zich momenteel ook op een noodopvang voor een wat langere periode.

Begeleiding asielzoekers

De Beursfabriek is een evenementenlocatie aan de Symfonielaan 5 in Nieuwegein. De Beursfabriek heeft ruimte beschikbaar gesteld voor opvang op de 1e verdieping. Het COA, de Veiligheidsregio Utrecht en de gemeente begeleiden de asielzoekers tijdens hun verblijf in Nieuwegein. Er is 24 uur per dag toezicht en begeleiding aanwezig op de locatie.

Informeren buurt

Alle inwoners en ondernemers van Blokhoeve ontvangen een buurtbericht.