Noodopvang de Beursfabriek

Laatst bijgewerkt: 23 april 2024

Het college heeft op 16 april besloten om de crisisnoodopvang in de Beursfabriek om te zetten naar een noodopvang voor de duur van 6 maanden. Sinds 18 maart worden op deze locatie 200 asielzoekers opgevangen. De crisisnoodopvang was voor 30 dagen. Het COA heeft een dringend beroep gedaan op de gemeente om de opvang langer open te houden. Reden hiervoor is het nog altijd grote tekort aan opvangplekken. De noodopvang blijft open tot 18 oktober 2024 voor 200 asielzoekers. 

Bekijk gedoogbeslissing van het college

Noodopvang

Er zijn meer voorzieningen nodig om de opvanglocatie geschikt te maken voor een langere periode en de kwaliteit van de locatie voor de asielzoekers te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan douches en toiletten in het gebouw in plaats van mobiele douches en toiletten buiten, een recreatieruimte en een groter aanbod van activiteiten. Ook bij een noodopvang is er 24/7 beveiliging aanwezig.

Begeleiding asielzoekers

Het COA, de Veiligheidsregio Utrecht en de gemeente begeleiden de asielzoekers tijdens hun verblijf in Nieuwegein. Er is 24 uur per dag toezicht en begeleiding aanwezig op de locatie. Ook is er een activiteitenprogramma voor de asielzoekers.

Contact

Heeft u als omwonende of ondernemer in de buurt overlast? Dan kunt u dag en nacht bellen met de opvanglocatie via 06-42 35 84 24. Als u vragen of zorgen heeft, kunt u mailen naar informatiepunt-vluchtelingen@nieuwegein.nl. Als u als vrijwilliger iets wilt betekenen voor de asielzoekers, kunt u ook mailen naar dit mailadres.