Noodopvang de Beursfabriek

Laatst bijgewerkt: 15 juli 2024

Er is een dringend tekort aan opvangplekken voor asielzoekers in Nederland. Daarom worden er momenteel ongeveer 300 asielzoekers opgevangen in de Beursfabriek. De noodopvang blijft open tot 18 oktober 2024.

Verlenging

De eerste asielzoekers zijn op 18 maart gearriveerd in Nieuwegein. Dit was in eerste instantie in een crisisnoodopvang van 30 dagen voor 200 asielzoekers. Na een dringend beroep van het COA om de opvang langer open te houden, heeft het college op 16 april 2024 besloten om de crisisnoodopvang in de Beursfabriek om te zetten naar een noodopvang voor 6 maanden. Om de Beursfabriek te gebruiken als noodopvanglocatie is een omgevingsvergunning nodig. De omgevingsvergunning is verleend op 6 juni 2024. Bekijk het besluit over de omgevingsvergunning

Uitbreiding

Vanwege een acute noodsituatie heeft het COA in juni de gemeente Nieuwegein gevraagd of zij de begane grond in de Beursfabriek mogen gebruiken om 100 extra bedden te plaatsen. Op basis van de ervaringen in de opvanglocatie en in de buurt stond het college hier positief tegenover en heeft op 25 juni 2024 een gedoogbesluit genomen. Op vrijdag 5 juli zijn de 100 extra asielzoekers gearriveerd in de Beursfabriek. De omgevingsvergunning is verleend op 10 juli 2024. Bekijk het besluit over de omgevingsvergunning

Begeleiding asielzoekers

Het COA, de Veiligheidsregio Utrecht en de gemeente begeleiden de asielzoekers tijdens hun verblijf in Nieuwegein. Er is 24 uur per dag toezicht en begeleiding aanwezig op de locatie. Ook is er een activiteitenprogramma voor de asielzoekers.

Contact

Heeft u als omwonende of ondernemer in de buurt overlast? Dan kunt u dag en nacht bellen met de opvanglocatie via 06-42 35 84 24. Als u vragen of zorgen heeft, kunt u mailen naar informatiepunt-vluchtelingen@nieuwegein.nl. Als u als vrijwilliger iets wilt betekenen voor de asielzoekers, kunt u ook mailen naar dit mailadres.