FAQ opvang Beursfabriek

Bekijk veelgestelde vragen over de crisisnoodopvang in de Beursfabriek.

Opvang in de Beursfabriek

De Beursfabriek is een evenementenlocatie aan de Symfonielaan 5 in Nieuwegein. De Beursfabriek heeft voldoende ruimte beschikbaar en kon op heel korte termijn als crisisnoodopvanglocatie worden ingericht.

Het COA heeft de gemeente gevraagd om de opvang voor een langere periode open te houden, omdat de nood nog steeds hoog is. De goede ervaring met de crisisnoodopvang in de Beursfabriek tot nu toe en het dringende verzoek van het COA vanwege de schrijnende situatie, maakt dat het college het voornemen heeft om de opvanglocatie 6 maanden langer open te houden als noodopvang. Verdere overwegingen zijn:

  • Er zijn tot nu toe geen incidenten gemeld. ​
  • Het telefoonnummer voor het melden van overlast is niet gebeld.
  • Geen klachten van ondernemers in de buurt (onder andere McDonald's, ALDI en NBC)​.
  • Asielzoekers kunnen langer op 1 plek blijven, dit geeft hen rust.​

Van 18 maart tot en met 16 april 2024 verbleven 200 asielzoekers in de crisisnoodopvang in de Beursfabriek. Op 17 april 2024 is de crisisnoodopvang omgezet naar een noodopvang. De noodopvang is open tot 18 oktober 2024.

Dat is nu niet ter sprake. Als er nog eens een dringend verzoek wordt gedaan, zullen we het op dat moment overwegen. Daarvoor zullen wij opnieuw in gesprek gaan met de buurt. Ook zal er weer een omgevingsvergunning aangevraagd moeten worden.

Zoals de locatie nu is ingedeeld, is het niet geschikt voor opvang langer dan 30 dagen. Daarom worden er aanpassingen gedaan om de kwaliteit van de opvang te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan douches en toiletten in het gebouw in plaats van mobiele douches en toiletten buiten en een recreatieruimte.

De Beursfabriek heeft ruimte beschikbaar voor opvang op de 1e verdieping. Er zijn wandschermen geplaatst om kamers te creëren. Daarin staan bedden. De douches en toiletten worden naar binnen verplaatst en op de 1e etage komt er een eenvoudige recreatieruimte bij. De ingang van de noodopvang zit aan de achterkant van het gebouw. Naast de ingang staat een cabine voor de beveiliging. Mensen moeten zich hier aanmelden voordat ze naar binnen kunnen en afmelden als ze naar buiten gaan.

Er worden 200 asielzoekers opgevangen in de Beursfabriek.

Het COA bepaalt welke asielzoekers er in Nieuwegein verblijven. De groep die nu wordt opgevangen, bestaat vooral uit mannelijke asielzoekers van 18 jaar en ouder. Een groot gedeelte van hen komt uit Syrië en een kleiner deel uit onder andere Eritrea, Jordanië, Palestina, Jemen en Sudan.

De asielzoekers zijn op 18 maart 2024 aangekomen in Nieuwegein. Op 27 maart is de groep uitgebreid naar 160 en op 3 april naar 200 mensen.

De mensen in de opvang mogen zich vrij bewegen. Asielzoekers hebben veel behoefte aan rust. Ze maken veel gebruik van hun telefoon en hebben contact met hun thuisfront. Goede wifi is heel belangrijk voor hen. ​

​Als asielzoekers naar buiten gaan, gaan ze naar een activiteit of ze hebben gesprekken met de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), het COA en Asielzoekerswerk.​ Ze bereiden zich met programma's van het COA voor op hun toekomst. Daarnaast organiseren woonbegeleiders op de opvanglocatie activiteiten, samen met vrijwilligers, SportID en verenigingen. Er wordt een dagprogramma opgesteld waaraan de asielzoekers kunnen deelnemen. Deze activiteiten zijn heel verschillend. Het hangt ook af van wat de asielzoekers zelf graag willen. Denk bijvoorbeeld aan sporten, wandelen, creatieve activiteiten, taal en ontmoeting.

Ja, er is een dagprogramma. Asielzoekers volgen bijvoorbeeld taallessen en bereiden zich voor op de toekomst. Daarnaast organiseren woonbegeleiders en vrijwilligers, SportID en verenigingen op en buiten de opvanglocatie verschillende activiteiten. Denk aan sporten, wandelen, creatieve activiteiten en ontmoeting.

Het COA regelt en financiert de gezondheidszorg voor de asielzoekers op de opvanglocatie.

De crisisnoodopvanglocatie in de Beursfabriek is van de gemeente. Als de crisisnoodopvang een noodopvang wordt, dan is het een opvanglocatie van het COA.

Vaak spreekt een deel van de asielzoekers Engels. Zij helpen de anderen met de taal. Sommigen spreken ook al een klein beetje Nederlands. De ervaring van de eerdere opvanglocatie op het schip (2022/2023) is dat ze graag Nederlands willen leren.

Ja, dat kan. Hiervoor geldt de normale procedure. De aanvraag van de omgevingsvergunning wordt gepubliceerd op overheid.nl.

Omdat het langer duurt om de omgevingsvergunning aan te vragen en te beoordelen dan dat de duur van 30 dagen van de crisisnoodopvang verstreken is, zal er in de periode tussen 17 april en de verleende vergunning een situatie zijn waarin er sprake is van strijdig gebruik van de Beursfabriek zonder vergunning. Het college heeft daarom besloten een gedoogbeslissing te nemen om ervoor te zorgen dat de vluchtelingen niet hoeven te verplaatsen. Tegen deze gedoogbeslissing kunt u geen bezwaar of beroep indienen. Wel is het mogelijk een handhavingsverzoek in te dienen bij het college van burgemeester en wethouders om op het strijdig gebruik van de Beursfabriek te handhaven.

Veiligheid en leefbaarheid

Er is 24/7 beveiliging op de opvanglocatie aanwezig. Zij zorgen voor de veiligheid van de directe omgeving en de asielzoekers. Zij werken hierbij samen met boa's, de wijkcoördinator en de wijkagenten. Er staat bij de ingang een cabine voor de beveiliging. Iedereen die de opvanglocatie bezoekt of verlaat moet zich melden bij de beveiliging. Dagelijks zijn er tussen 08.00 en 22.00 uur een locatiemanager en woonbegeleiders aanwezig. Zij begeleiden de asielzoekers bij het dagelijks leven.

Bij overlast kunnen omwonenden en ondernemers in de buurt van de opvanglocatie dag en nacht bellen met de locatie via 06-42 35 84 24. In geval van spoed, belt u 112.

Nee, er geldt geen avondklok. Wel moeten asielzoekers zich melden bij de beveiliging als ze de locatie verlaten en als ze weer terugkomen. Op deze manier weet de beveiliging wie binnen en wie buiten is.  

Ja, de asielzoekers zijn medisch gescreend  in de opvanglocatie waar ze hiervoor zaten. Twee keer per week is er een arts aanwezig op de locatie. 

Ja, ze zijn vrij om naar buiten te gaan. Wel moeten asielzoekers zich melden bij de beveiliging als ze de locatie verlaten en als ze weer terugkomen. Op deze manier weet de beveiliging wie binnen en wie buiten is. 

Vluchtelingenopvang algemeen

De gemeente is verantwoordelijk voor de opvanglocatie. Veiligheidsregio Utrecht en het COA ondersteunen de gemeente, bijvoorbeeld in de vorm van beveiliging en het aanbieden van een activiteitenprogramma voor de asielzoekers. Dagelijks zijn er tussen 08.00 en 22.00 uur een locatiemanager en woonbegeleiders aanwezig. Zij begeleiden de asielzoekers bij het dagelijks leven. De beveiliging zorgt voor de veiligheid van de directe omgeving en de asielzoekers. Zij werken hierbij samen met boa's en de wijkagenten.

Omdat er in Nederland niet genoeg (crisis)noodopvanglocaties zijn voor asielzoekers, zitten alle asielzoekerscentra vol. Ook gaan er tijdelijke opvanglocaties dicht, onder andere in verband met de start van het evenementenseizoen. Tegelijkertijd blijven er nieuwe asielzoekers komen die op zoek zijn naar een veilige plek. Dat levert schrijnende situaties op. Asielzoekers moeten buiten slapen of op stoelen of worden van de ene locatie naar een volgende locatie gereden. Het COA zoekt momenteel veel opvangplekken in Nederland. Onze gemeente wil haar steentje bijdragen door het bieden van een tijdelijke noodopvang in de Beursfabriek in Nieuwegein. Het COA is ook in gesprek met andere gemeenten.

Als er niet genoeg plek is in asielzoekerscentra (azc's) vangt het COA asielzoekers tijdelijk op in een noodopvang. Dit zijn tijdelijke opvanglocaties met minder voorzieningen dan asielzoekerscentra. Als er in de noodopvang ook geen plek is, regelen gemeenten en veiligheidsregio's crisisnoodopvang. Dit is korte opvang in ruimtes die de overheid meestal inzet bij een ramp of crisis, met weinig voorzieningen. Denk aan sporthallen of beurshallen. Dit zijn locaties die voor langere tijd niet zonder meer geschikt zijn vanwege hun beperkte voorzieningen en sobere leefomstandigheden. Er is geen vergunning nodig voor crisisnoodopvang.

Ja, de plannen voor de opvanglocatie aan Newtonbaan 3 en 4 gaan door. Hier gaat het om een opvanglocatie voor 5 jaar met een mogelijke verlenging tot 10 jaar.

Vanaf november 2022 tot 1 maart 2023 bood de gemeente Nieuwegein noodopvang aan asielzoekers op een schip in het Merwedekanaal aan de Vreeswijksestraatweg. De opvang is goed verlopen en er zijn geen incidenten geweest. Meer dan de helft van de omwonenden maakte zich vooraf zorgen om de opvang van asielzoekers. Ze maakten zich vooral zorgen over overlast. Een kwart van de ondervraagden gaf aan dat zij achteraf positiever over de asielzoekersopvang denken. Terugkijkend heeft 86% geen overlast ervaren en voelde 91% zich veilig. 

Communicatie

Op woensdag 10 april was er een 2e inloopbijeenkomst, waarbij we in gesprek gingen met de buurt over de verlenging van de opvang. De buurt kreeg hiervoor een uitnodiging.

Er is gekeken naar de looproute vanaf de Beursfabriek naar voorzieningen zoals supermarkt, tramhalte, City en het park. Inwoners en ondernemers in de directe nabijheid van deze route zullen mogelijk iets merken van de noodopvanglocatie. Daarom is ervoor gekozen om deze buurt mee te nemen in de verspreiding van het buurtbericht.

Ja, we hebben de gemeenteraad geïnformeerd via een brief.

Dat kan. U kunt uw hulp aanbieden door een e-mail te sturen naar informatiepunt-vluchtelingen@nieuwegein.nl.

Ja, er is contact met ondernemers in de buurt van de Beursfabriek.

Nee, het is niet mogelijk om de locatie te bezoeken. Behalve als u zich aanmeldt als vrijwilliger om bijvoorbeeld te wandelen of te helpen met taal.