Verbouwing Stadshuis: een kijkje achter de schermen

De verbouwing van het Stadshuis is nu een aantal maanden in volle gang. Wat gebeurt er allemaal achter die houten schotten en witte zeilen? We nemen u graag mee voor een kijkje achter de schermen: van spreekkamers tot een eigen plek voor jongeren.

Nieuwe spreekkamers en consultatiebureau

“Zoals bij elke verbouwing heeft de aannemer eerst vooral dingen afgebroken en weggehaald. Nu is ook de opbouw van de nieuwe ruimtes gestart”, vertelt projectleider Arjan Verboom. “Op de 1e verdieping zie je de muren van spreekkamers verschijnen. Hier kunnen ouders met jonge kinderen straks op bezoek bij het consultatiebureau van de GGD. Of ga je langs bij Burgerzaken.”

In het nieuwe jaar gaan we deze ruimtes schilderen en behangen. Daarna is de rest van de verdieping aan de beurt. Dan maken we ook de boekenkasten en balies. En het Jongegeinplein, met boeken voor de jongste jeugd. Dat wordt een plek om te leren, ontdekken en beleven.

Spreekkamers en consultatiebureau in aanbouw (tekst gaat verder onder foto's)

Nieuwegeinstraat en maakplaats

Op de begane grond zijn onder andere 2 tussenvloeren gemaakt. Hier komen 2 bijzondere plekken: de Nieuwegeinstraat en de maakplaats.

In de Nieuwegeinstraat is straks alles over onze stad te vinden, van geschiedenis tot toeristische tips. Naast boeken komt er een informatiepunt van het Utrechts Archief. Er zijn zitjes die uitkijken op de hal en ook onder de tussenvloer komen verschillende hoekjes waar je kunt zitten.

In de maakplaats kan iedereen aan de slag met verschillende materialen, machines en media. Dat kan van alles zijn, legt Kiki Bathoorn van de bibliotheek uit: “Van robots programmeren tot je eigen film maken. Denk ook aan open labs voor kinderen en ouders, of bijvoor­beeld kleding duurzaam hergebruiken. Het wordt dus niet alleen een plek voor techneuten!”

Beide vloeren krijgen een trap en een lift. Zo zijn ze voor iedereen goed te bereiken.

Nieuwegeinstraat in aanbouw en impressie van de zitjes (tekst gaat verder onder foto's)

Jongerenexperience: samen ontwerpen

Nieuwegeinse jongeren krijgen hun eigen plek in het Stadshuis. En ze denken mee over hoe die plek eruit gaat zien. Eind november deelden ze hun ideeën met het jeugdteam van de bibliotheek, Movactor en het ontwerpbureau.

Over het eerste ontwerp zijn de jongeren positief. Natuurlijk waren er ook vragen. Hoe knus zijn de zitjes? En hoe goed is de wifi? Ook gaven ze aan wat zij graag terugzien in de experience. Daar gaat de ontwerper nu mee verder.