Verbouwing Stadshuis is gestart

Een Stadshuis waar iedereen zich welkom voelt. Waar mensen elkaar ontmoeten en iets voor elkaar kunnen betekenen. Een plek voor alle Nieuwegeiners én andere bezoekers. Daar werken verschillende partners de komende jaren samen aan. In juli 2023 is de verbouwing van de onderste 3 verdiepingen gestart. De verbouwing duurt ruim een jaar.

Een huis voor de stad

We gaan van het Stadshuis echt een ‘huis voor de stad’ maken. Een plek waar iedereen zich welkom voelt. Waar u snel en makkelijk uw paspoort ophaalt, naar uw afspraak gaat of een boek leent. Maar waar ook van alles te beleven en te leren is. U vindt er straks antwoord op allerlei vragen uit het dagelijks leven: over meedoen, werk en inkomen, wonen en gezondheid. En u krijgt persoonlijke hulp als u dat nodig hebt. Het Stadshuis wordt een gezellige en comfortabele plek.

Partners

Samen met Bibliotheek De tweede verdieping, Werk en Inkomen Lekstroom (WIL), het VrijwilligersHuis, KunstGein, Movactor, de GGDrU bundelen we in dit 'huis voor de stad' onze kennis en krachten. We laten ons aanbod beter op elkaar aansluiten en ontwikkelen samen nieuwe activiteiten. Ook kunt u er als inwoner of ondernemer zelf iets organiseren. Heeft u nu al een idee voor een activiteit? We horen het graag! Mail naar verbouwingstadshuis@nieuwegein.nl.

Het ontwerp

Het ontwerp van architect Aat Vos (Includi) past goed bij een 'huis voor de stad'. Warme, natuurlijke materialen, groen en allerlei soorten zitjes zorgen voor een huiselijke sfeer. Opvallend is de grote houten boekenkast die de 3 verdiepingen met elkaar verbindt. De verdiepingen zelf worden ingericht rondom thema’s, met meer plek voor activiteiten en ontmoeting.

Lees en bekijk meer

Wat merkt u van de verbouwing?

We proberen overlast zoveel mogelijk te beperken. Sommige organisaties en diensten verhuizen tijdelijk naar een ander adres.

Het loket Burgerzaken en WIL zijn verhuisd naar Zoomstede 19. Kom naar dit adres als u een afspraak heeft of een document wilt afhalen. U kunt er ook terecht voor een pasfoto.

Het nieuwe bezoekadres is:

Zoomstede 19
3431 HK Nieuwegein
3e verdieping (bereikbaar via trap of lift)

Lees meer over tijdelijk adres

Tijdens de verbouwing blijft de bibliotheek zoveel mogelijk open voor het lenen en terugbrengen van boeken en tijdschriften. Kijk op de website van de bibliotheek voor mogelijke uitzonderingen hierop. Van 7 t/m 12 augustus is de bibliotheek gesloten. U kunt in die week wel boeken inleveren.

Vanaf 1 juli verhuizen de activiteiten van de bibliotheek naar onder meer de Buurtpleinen. De Taalbrigade gaat naar DE KOM. U vindt de precieze locaties op de website van de bibliotheek.

De trouwzaal is niet meer in gebruik. We gebruiken nu de raadzaal als trouwzaal.

Het woonloket is verhuisd naar Zoomstede 19. U kunt hier zonder afspraak terecht op maandagmiddag tussen 13.00 en 16.00 uur.

Het nieuwe bezoekadres is:

Zoomstede 19
3431 HK Nieuwegein
3e verdieping (bereikbaar via trap of lift)

Lees meer over tijdelijk adres

Movactor blijft tijdens de verbouwing gewoon open. De inloopspreekuren van het Servicepunt (maandagochtend) en de Rechtswinkel (maandag- en woensdagavond) gaan ook door tijdens de verbouwing. Bezoekers blijven welkom op de 2e verdieping van het Stadshuis.

KunstGein is tijdelijk verhuisd naar theater DE KOM.

Verbouwen kan niet zonder overlast. Die beperken we zoveel mogelijk. Wat u wel kunt merken: buiten komt een kleine afzetting voor bouw- en sloopafval aan de kant van het Stadsplein. En in januari een tijdelijke opslag voor bouwmateriaal op de Raadstede. Ook is er af en toe bouwverkeer. Buurtbewoners en ondernemers in de buurt krijgen hierover persoonlijk bericht.

Binnen wordt eind augustus het bouwterrein op de 1e en 2e verdieping afgezet en in het najaar een gedeelte van de begane grond. De doorgang van het Stadsplein naar de Raadstede blijft gewoon open, op een korte periode in januari na. Ook de trap is dan even afgesloten, maar de lift blijft wel steeds bereikbaar. We verwachten geluidsoverlast door boren en andere werkzaamheden. We houden u hiervan op de hoogte.

Planning

De planning kan door omstandigheden nog anders worden. Wij passen deze pagina dan zo snel mogelijk aan.

Activiteiten bibliotheek verhuizen

1 juli 2023

Begane grond klaarmaken voor verbouwing

3 juli - 23 juli 2023

Burgerzaken en WIL verhuizen

7 juli - 11 juli 2023

Bouwvak

24 juli – 12 augustus 2023

Start verbouwing

Vanaf 14 augustus 2023

Na de bouwvak begint het ‘echte’ werk. Op de 1e verdieping en een deel van de 2e erdieping komen houten schotten waarachter wordt verbouwd. Op de begane grond verbouwen we eerst alleen achter het glas, in het najaar wordt een deel van de hal afgezet en ingericht als bouwplaats.

Einde fase 1

2e kwartaal 2024

De werkzaamheden op de begane grond, 1e verdieping en een deel van de 2e verdieping worden afgerond.

Fase 2

3e en 4e kwartaal 2024

Verbouwing op de rest van de 2e verdieping. We verwachten  november 2024 klaar te zijn.

Hoe kijken Nieuwegeiners en Nieuwegeinse organisaties naar hun stad? Welke wensen hebben ze? En welke rol kan het Stadshuis hierin spelen? Dat hebben we onderzocht via interviews, enquêtes en gesprekken. 

Hieruit bleek dat bezoekers van het Stadshuis graag een plek willen om te studeren, informatie op te doen en te ontspannen. In de stad werden ook een plek voor een vrijwilligerscentrale en een woonkamer gemist. En: het mag vooral gezelliger. ‘Zorg voor een warme sfeer beneden met onder andere groen, kleur, verlichting, zitjes, kunst, een tentoonstelling.’ En ‘geef de begane grond een functie, bijvoorbeeld door een koffiehoek en activiteiten’, waren veelgehoorde geluiden.

Ja, dat gaan we zeker doen! We betrekken ze bij het ontwerp, dat voor deze ruimte nog gemaakt moet worden. Jongeren kunnen er chillen, maar ook meedoen aan activiteiten. Samen met Movactor en jongeren zelf gaan we dit invullen.

Het Stadshuis is van zichzelf al een duurzaam gebouw. Bij de verbouwing is goed gekeken naar de mogelijkheden voor hergebruik. Zo wordt een deel van het meubilair hergebruikt en bijvoorbeeld ook deuren. De materialen die niet terugkomen in het Stadshuis worden ergens anders hergebruikt.