Verbouwing Stadshuis is gestart

Een Stadshuis waar iedereen zich welkom voelt. Waar mensen elkaar ontmoeten en iets voor elkaar kunnen betekenen. Een plek voor alle Nieuwegeiners én andere bezoekers. Daar werken verschillende partners de komende jaren samen aan. In juli 2023 is de verbouwing van de onderste 3 verdiepingen gestart. De verbouwing duurt tot eind 2024.

Neem een kijkje achter de schermen

Een huis voor de stad

We gaan van het Stadshuis echt een ‘huis voor de stad’ maken. Een plek waar iedereen zich welkom voelt. Waar u snel en makkelijk uw paspoort ophaalt, naar uw afspraak gaat of een boek leent. Maar waar ook van alles te beleven en te leren is. U vindt er straks antwoord op allerlei vragen uit het dagelijks leven: over meedoen, werk en inkomen, wonen en gezondheid. En u krijgt persoonlijke hulp als u dat nodig hebt. Het Stadshuis wordt een gezellige en comfortabele plek.

Partners

Samen met Bibliotheek De tweede verdieping, Werk en Inkomen Lekstroom (WIL), het VrijwilligersHuis, KunstGein, Movactor, de GGDrU bundelen we in dit 'huis voor de stad' onze kennis en krachten. We laten ons aanbod beter op elkaar aansluiten en ontwikkelen samen nieuwe activiteiten. Ook kunt u er als inwoner of ondernemer zelf iets organiseren. Heeft u nu al een idee voor een activiteit? We horen het graag! Mail naar verbouwingstadshuis@nieuwegein.nl.

Het ontwerp

Het ontwerp van architect Aat Vos (Includi) past goed bij een 'huis voor de stad'. Warme, natuurlijke materialen, groen en allerlei soorten zitjes zorgen voor een huiselijke sfeer. Opvallend is de grote houten boekenkast die de 3 verdiepingen met elkaar verbindt. De verdiepingen zelf worden ingericht rondom thema’s, met meer plek voor activiteiten en ontmoeting.

Lees en bekijk meer

Wat merkt u van de verbouwing?

We proberen overlast zoveel mogelijk te beperken. Sommige organisaties en diensten verhuizen tijdelijk naar een ander adres.

Het loket Burgerzaken en WIL zijn verhuisd naar Zoomstede 19. Kom naar dit adres als u een afspraak heeft of een document wilt afhalen. U kunt er ook terecht voor een pasfoto.

Het nieuwe bezoekadres is:

Zoomstede 19
3431 HK Nieuwegein
3e verdieping (bereikbaar via trap of lift)

Lees meer over tijdelijk adres

De bibliotheek is nu open van 12.00-20.00 uur op maandag t/m vrijdag. En zaterdag van 09.00-17.00 uur.

Van 29 mei t/m 12 juni 2024 is de bibliotheek gesloten omdat ze dan naar beneden gaan verhuizen. U kunt in die periode wel boeken lenen en inleveren op de Buurtpleinen.

De activiteiten van de bibliotheek zijn tijdens de verbouwing te vinden op onder meer de Buurtpleinen en de Taalbrigade in DE KOM.

Klijk voor meer informatie op de website van de bibliotheek.

De trouwzaal is niet meer in gebruik. We gebruiken nu de raadzaal als trouwzaal.

Het woonloket is verhuisd naar Zoomstede 19. U kunt hier zonder afspraak terecht op maandagmiddag tussen 13.00 en 16.00 uur.

Het nieuwe bezoekadres is:

Zoomstede 19
3431 HK Nieuwegein
3e verdieping (bereikbaar via trap of lift)

Lees meer over tijdelijk adres

Movactor blijft tijdens de verbouwing gewoon open. De inloopspreekuren van het Servicepunt (maandagochtend) en de Rechtswinkel (maandag- en woensdagavond) gaan ook door tijdens de verbouwing. Bezoekers blijven welkom op de 2e verdieping van het Stadshuis.

KunstGein is tijdelijk verhuisd naar theater DE KOM.

Verbouwen kan niet zonder overlast. Die beperken we zoveel mogelijk. Wat u wel kunt merken: buiten is er een kleine afzetting voor bouw- en sloopafval aan de kant van het Stadsplein. En in februari en maart een tijdelijke opslag voor bouwmateriaal op de Raadstede. Ook is er af en toe bouwverkeer. Buurtbewoners en ondernemers in de buurt krijgen hierover persoonlijk bericht.

Binnen is het bouwterrein op de 1e en 2e verdieping afgezet en een gedeelte van de begane grond. De doorgang van het Stadsplein naar de Raadstede blijft gewoon open, behalve van 5 februari t/m 22 maart 2024. Ook de trap is dan even afgesloten, maar de lift blijft wel steeds bereikbaar. We verwachten geluidsoverlast door boren en andere werkzaamheden. We houden u hiervan op de hoogte.

Lees hier meer over de afsluiting.

Planning

De planning kan door omstandigheden nog anders worden. Wij passen deze pagina dan zo snel mogelijk aan.

Activiteiten bibliotheek verhuizen

1 juli 2023

Begane grond klaarmaken voor verbouwing

3 juli - 23 juli 2023

Burgerzaken en WIL verhuizen

7 juli - 11 juli 2023

Bouwvak

24 juli – 12 augustus 2023

Start verbouwing

Vanaf 14 augustus 2023

Opening begane grond en 1e verdieping juni 2024

De werkzaamheden op de begane grond en 1e verdieping worden in mei afgerond. In juni verhuist de bibliotheek naar die verdiepingen. En half juli komen Burgerzaken, Geynwijs en WIL weer naar het Stadshuis.

Verbouwing 2e verdieping

We verwachten begin december 2024 klaar te zijn. Eind 2024 verhuist ook het consultatiebureau van de GGD naar het Stadshuis.

Feestelijke opening

Januari 2025.

Het Stadshuis is gebouwd in 2011. Beneden in de hal zouden winkels en horeca komen, voor een natuurlijke verbinding met de rest van City. Door onder andere de gevolgen van de bankencrisis is dat niet gelukt.

Daarom heeft de gemeenteraad het college van B&W opdracht gegeven om het Stadshuis levendiger te maken en tegelijk het tekort aan huurinkomsten op te lossen. Uiteindelijk is daar dit plan uitgekomen, waarin we nauw samenwerken met maatschappelijke partners in het gebouw.

Met het nieuwe ontwerp wordt het Stadshuis zoals het bedoeld was: een plek waar je makkelijk binnenloopt en prettig kan verblijven. Bovendien kunnen we inwoners beter ondersteunen doordat we onze diensten nog meer op elkaar afstemmen. En er komt meer ruimte voor activiteiten voor en door Nieuwegeiners – van leerzame workshops tot kunst en cultuur.

De verbouwing betalen we vanuit een krediet. Dat is eigenlijk hetzelfde als de hypotheek bij een koophuis. De hypotheek van het Stadshuis wordt door de verbouwing hoger, maar onze kosten per maand dalen. Onder andere doordat we nieuwe huurders in het gebouw krijgen zoals de GGD. We halen hiervoor dus geen geld weg bij andere belangrijke dingen in de stad.

Hoe kijken Nieuwegeiners en Nieuwegeinse organisaties naar hun stad? Welke wensen hebben ze? En welke rol kan het Stadshuis hierin spelen? Dat hebben we onderzocht via interviews, enquêtes en gesprekken. 

Hieruit bleek dat bezoekers van het Stadshuis graag een plek willen om te studeren, informatie op te doen en te ontspannen. In de stad werden ook een plek voor een vrijwilligerscentrale en een woonkamer gemist. En: het mag vooral gezelliger. ‘Zorg voor een warme sfeer beneden met onder andere groen, kleur, verlichting, zitjes, kunst, een tentoonstelling.’ En ‘geef de begane grond een functie, bijvoorbeeld door een koffiehoek en activiteiten’, waren veelgehoorde geluiden.

Ja, dat gaan we zeker doen! We betrekken ze bij het ontwerp, dat voor deze ruimte nog gemaakt moet worden. Jongeren kunnen er chillen, maar ook meedoen aan activiteiten. Samen met Movactor en jongeren zelf gaan we dit invullen.

Het Stadshuis is van zichzelf al een duurzaam gebouw. Bij de verbouwing is goed gekeken naar de mogelijkheden voor hergebruik. Zo wordt een deel van het meubilair hergebruikt en bijvoorbeeld ook deuren. De materialen die niet terugkomen in het Stadshuis worden ergens anders hergebruikt.