Ondernemen en geldzorgen

Bent u een ondernemer en heeft u geldzorgen of schulden? Of verwacht u deze? Er zijn plekken waar u financiële steun, advies of administratieve hulp kunt krijgen.

Advies en begeleiding

Zoekt u naar mogelijkheden om uw onderneming sterker te maken voor de toekomst? Wilt u een (aanvullend) inkomen uit loondienst halen? Of heeft u hulp nodig bij uw administratie of schulden? Met deze en andere vragen bent u welkom bij Ondernemer Centraal. Meld u aan voor een toekomstgesprek (gratis en vrijblijvend). Ervaren ondernemers denken graag met u mee en helpen u door coaching, advies of andere hulp.

Ondernemer Centraal is er voor alle ondernemers die in de gemeente Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein wonen of een bedrijf hebben.

Folder: Ondernemer Centraal (pdf, 754 KB)

Mogelijk staat u voor uitdagingen waar u (financieel) advies of hulp bij nodig heeft. Geldfit Zakelijk biedt gratis online advies voor uw bedrijf. Zoals over uw financiële situatie en waar u met vragen en voor hulp terecht kunt.

Op het Ondernemersplein staat alle informatie van de (semi-)overheid die u nodig heeft om te ondernemen. Er is ook een speciale pagina met informatie over het terugbetalen van coronasteun. U kunt met vragen ook bellen naar het KvK Adviesteam: 0800–2117.

Financiële steun voor u als ondernemer

In bepaalde gevallen kunt u bijstand voor zelfstandigen aanvragen. Dit is de Bbz-regeling (Besluit bijstandverlening zelfstandigen). Woont u in de gemeente Utrecht, De Ronde Venen, Houten, Lopik, Nieuwegein, Stichtse Vecht of IJsselstein? Dan kunt u een aanvraag doen bij de gemeente Utrecht.

Heeft u een belastingaanslag ontvangen voor uw bedrijf en kunt u deze niet betalen? Misschien heeft u recht op kwijtschelding van belastingen voor ondernemers.

Heeft u even of voor langere tijd een laag inkomen? Dan zijn er allerlei regelingen die u en uw gezin helpen om rond te komen. U vindt ze hier op een rij.

Bent u 55 jaar of ouder, moet u stoppen met uw bedrijf en komt u daardoor in de financiële problemen? Dan kunt u misschien een uitkering op grond van de Inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen (IOAZ) krijgen. Deze uitkering moet u aanvragen vóórdat u gaat stoppen.

Op de website van de Rijksoverheid vindt u meer informatie over de voorwaarden van de IOAZ.