Nijpelsplantsoen

Laatst bijgewerkt: 16 september 2024

De 4 flats aan het Nijpelsplantsoen worden al een tijdje verstevigd met zogeheten ‘betonstempels’. In 2020 werden constructieproblemen in de galerijen ontdekt, waardoor tijdelijke veiligheidsmaatregelen nodig waren. De steunpilaren op de galerijen garanderen de veiligheid voor bewoners. Woningcorporatie Woonin en de gemeente hebben daarna veel met elkaar gesproken over de toekomst van de flats. Er zijn plannen gemaakt en deze worden nu uitgevoerd.

Sloop, nieuwbouw en groot onderhoud

Woonin gaat 1 flat slopen om ruimte te maken voor nieuwbouw. De 3 andere flats krijgen groot onderhoud, worden verduurzaamd en krijgen een nieuw aanzicht. Ook komt er een extra gebouw (een ‘stadsvilla’) op een kavel naast de flats. Er komen daarmee in totaal ongeveer 110 extra woningen op het Nijpelsplantsoen. De gemeente gaat ook de buitenruimte vernieuwen. Zo werken we aan een duurzaam, leefbaar Nijpelsplantsoen. Ook komen er zo extra woningen, waar veel behoefte aan is.

De plannen hebben veel impact op de mensen die op het Nijpelsplantsoen wonen. Woonin en de gemeente vinden het belangrijk om goed met bewoners in gesprek te zijn. Er is begrip voor alle vragen en zorgen die er zijn. 

De plannen zijn definitief: de gemeenteraad en de directie van Woonin stemden in september 2023 in met de plannen. Woonin en de gemeente Nieuwegein hebben daarna de samenwerkingsovereenkomst ondertekend voor het toekomstplan. Lees het nieuwsbericht

In het toekomstplan wordt flat 1 (Nijpelsplantsoen 1 t/m 90) gesloopt. Het plan is om hier een nieuwe flat met zo’n 160 nieuwe huurwoningen te bouwen. Er komen daarmee ongeveer 70 extra woningen in de nieuwe flat. In de nieuwbouw komen verschillende soorten huurwoningen terug en worden appartementen gemaakt voor ouderen en starters.

Aan de 3 andere flats (Nijpelsplantsoen 91 t/m 360) wordt groot onderhoud gepleegd. Dat betekent dat de flats een nieuwe galerij krijgen. Dit lost de constructieve problemen op en geeft de flats een nieuw aanzicht. Ook worden deze 270 woningen verduurzaamd. Na het onderhoud hebben de flats daardoor een beter energielabel en zijn ze beter geïsoleerd.

Verder is het plan om op een kavel naast de flats ongeveer 40 nieuwe sociale huurwoningen te bouwen in een 'stadsvilla'. Op de afbeelding hieronder ziet u om welke kavel dit gaat (de witte stippellijn onderin beeld).

Het toekomstplan voor het Nijpelsplantsoen is de uitkomst van een zorgvuldige afweging van verschillende wensen en belangen. Woonin en de gemeente zijn daarbij niet over één nacht ijs gegaan. De gesprekken tussen Woonin, de gemeente en bewonerscommissie kwamen in een stroomversnelling toen duidelijk werd wat het toekomstplan inhield. Bewoners werden geïnformeerd en begin 2023 werd een intentieverklaring getekend tussen de gemeente en Woonin om het plan verder uit te werken.

Een belangrijke stap in het proces was het sluiten van een samenwerkingsovereenkomst (SOK). Dit is een soort contract, waarin wordt afgesproken om samen te werken aan een specifiek project. In de SOK staan afspraken over het doel van de samenwerking, de planning, en wie verantwoordelijk is voor welke taken. Ook staan er regels en voorwaarden in, en hoe bewoners en de buurt betrokken worden. Woonin en de gemeente hebben hard aan de overeenkomst voor het Nijpelsplantsoen gewerkt.

Wie in de flat woont die gesloopt wordt (flat 1), heeft per 1 november 2023 urgentie gekregen om een nieuwe woning te zoeken. Dat is een speciale voorrang, waarmee je sneller een nieuwe woning kunt vinden. Als het niet lukt om binnen een jaar een nieuwe woning te vinden, kan de termijn nog een halfjaar worden verlengd.

De gemeente kon de urgentieverklaring niet zomaar geven. Daarvoor moest het sociaal plan akkoord zijn. Woonin maakte in 2023 samen met de bewonerscommissie een sociaal plan. De bewonerscommissie is de vertegenwoordiging van de bewoners. Toen de bewonerscommissie instemde met het sociaal plan, was het plan pas akkoord.

Het is goed om te weten dat flat 1 voorlopig nog niet wordt gesloopt. Dit duurt nog jaren, omdat de woningen gebruikt worden als vervangende woning voor de mensen uit de andere flats. Die flats krijgen groot onderhoud. De bewoners moeten daarvoor een tijd hun huis uit. Ze krijgen géén urgentieverklaring van de gemeente. 

De ruimte om het Nijpelsplantsoen wordt voor een deel opnieuw ingericht. Dat gebeurt na de nieuwbouw van de flat op kavel 5 en het slopen van flat 1 en de nieuwbouw op die plek. Daarnaast wordt de rest van de buitenruimte verbeterd. De gemeente is initiatiefnemer voor de buitenruimte. We maken een Programma van Eisen voor een landschapsbureau, dat aan de slag gaat met het ontwerp.

De eisen staan vast. Voor het verdere ontwerp is nog veel vrijheid. De bedoeling is dat dit zo goed mogelijk aansluit op de omgeving, het leven van de mensen en de wensen van de bewoners. Er volgen daarom nog gesprekken met mensen uit de (directe) omgeving. Ook professionals en vertegenwoordigingsgroepen kunnen we een rol geven in de plannen.

Op de hoogte blijven

De gemeente vindt het belangrijk dat bewoners en de buurt zo veel mogelijk worden betrokken bij de uitvoering van de plannen. Woonin betrekt de bewoners intensief bij dit proces. Ook mensen uit de buurt krijgen updates van Woonin (en soms van de gemeente).