Teken

Teken zijn kleine spinachtigen die vervelende ziektes over kunnen brengen, zoals de ziekte van Lyme. Ze komen voor in verschillende vormen: zwart, zwart met rood, beige en grijs. De laatste jaren zijn er steeds meer ziekten die teken mee kunnen dragen. Teken zitten meestal in het gras en het bos.

Controleren en verwijderen

Vooral in de lente en zomer is het belangrijk om uzelf en eventuele huisdieren te controleren op teken. Hoe sneller u de teek ziet zitten, des te makkelijker het is hem te verwijderen. En hoe kleiner de kans dat de teek een ziekte achterlaat.

Verwijder een teek altijd met een speciale tang. Verdoof een teek nooit vooraf met alcohol. Een teek kan dan namelijk juist vloeistof afgeven en daarmee misschien een ziekte. Ontsmetten van de huid na het verwijderen van de teek mag wel. Een teek die langer aan de huid gehecht zit, zal zich volzuigen met bloed en na een paar dagen loslaten.

Heeft een teek langer dan 24 uur vastgezeten? Of ziet u een rode vlek of kring ontstaan op de plek waar een teek gezeten heeft? Ga dan naar uw huisarts (of dierenarts).

Maatregelen

Teken kunnen in het gras zitten, maar net zo goed in bomen en struiken. De gemeente maait en snoeit niet extra om teken te voorkomen.