Achternaam kind kiezen

U kunt voor uw eerste kind samen de achternaam van de moeder, de duomoeder of de vader kiezen. Alle kinderen uit dezelfde relatie krijgen deze achternaam. Bent u getrouwd? Dan kunt u de achternaam al voor de geboorte regelen. Tijdens de geboorteaangifte kan ook.

Bent u niet getrouwd en heeft u geen geregistreerd partnerschap? Dan moet u de achternaam tegelijkertijd met de erkenning regelen.

Maak een afspraak door te bellen naar 14 030 (algemeen nummer).

  • Geldig legitimatiebewijs van beide ouders.
  • U moet beide naar de afspraak komen.

De achternaam van het kind is meteen officieel.

Gratis

U moet eerst uw kind erkennen. Maak hiervoor een afspraak op het Stadshuis. Tijdens deze afspraak regelt u ook de achternaam. Voor uw achternaam kiezen kan alleen tegelijkertijd met de erkenning. Gaat het om uw eerste kind samen? Dan moet de moeder mee naar het Stadshuis.

Krijgt u samen weer een kind? Dan moet de moeder opnieuw toestemming geven voor erkenning. Na het eerste kind mag zij dit doen via het formulier Toestemming voor erkenning (pdf, 30 kB). Neem het ingevulde formulier mee naar het Stadshuis. De moeder hoeft niet meer mee.

Legt u geen achternaam vast? Dan krijgt het kind automatisch de achternaam die volgens de wet bij de situatie hoort. Bij een getrouwde man en vrouw is dat bijvoorbeeld de achternaam van de vader. Kijk voor meer informatie op Rijksoverheid.nl.

Op Rijksoverheid.nl vindt u meer informatie over een achternaam kiezen.