Achternaam kind kiezen

U kunt voor uw eerste kind samen de achternaam van de moeder, de duomoeder of de vader kiezen. Alle kinderen uit dezelfde relatie krijgen deze achternaam. Bent u getrouwd? Dan kunt u de achternaam al voor de geboorte regelen. Tijdens de geboorteaangifte kan ook.

Bent u niet getrouwd en heeft u geen geregistreerd partnerschap? Dan moet u de achternaam tegelijkertijd met de erkenning regelen.

Maak een afspraak door te bellen naar 14 030 (algemeen nummer).

Wat moeten we meenemen?

  • Geldig legitimatiebewijs van beide ouders.
  • U moet beide naar de afspraak komen.

Hoelang duurt het?

De achternaam van het kind is meteen officieel.

Kosten

Gratis

Achternaam van de erkenner

U moet eerst uw kind erkennen. Maak hiervoor een afspraak bij de gemeente. Tijdens deze afspraak regelt u ook de achternaam. Voor uw achternaam kiezen kan alleen tegelijkertijd met de erkenning. Gaat het om uw eerste kind samen? Dan moet de moeder mee naar de afspraak.

Krijgt u samen weer een kind? Dan moet de moeder opnieuw toestemming geven voor erkenning. Na het eerste kind mag zij dit doen via het formulier Toestemming voor erkenning (pdf, 262 KB) . Neem het ingevulde formulier mee naar de afspraak. De moeder hoeft niet meer mee.

Legt u geen achternaam vast? Dan krijgt het kind automatisch de achternaam die volgens de wet bij de situatie hoort. Bij een getrouwde man en vrouw is dat bijvoorbeeld de achternaam van de vader.