Achternaam kind kiezen

U kunt voor uw eerste kind samen de achternaam van de moeder of vader kiezen. Sinds 1 januari 2024 kunt u uw kind ook de achternaam van beide ouders geven. Bij een dubbele achternaam mag u zelf de volgorde van de namen bepalen. De namen worden zonder koppelteken geschreven. 

Maak een afspraak en neem mee:

  • Geldig legitimatiebewijs van beide ouders.
  • U moet beide naar de afspraak komen.
Maak uw afspraak >

De gekozen achternaam geldt ook voor alle volgende kinderen van dezelfde ouders.

Overgangsregeling dubbele achternaam

Is uw oudste kind op of na 1 januari 2016 geboren? Dan kunt u gebruik maken van de overgangsregeling. U kunt dan vanaf 1 januari 2024 alsnog een dubbele achternaam kiezen voor uw kinderen. Hiervoor worden wel kosten berekend. U moet samen kiezen welke namen u doorgeeft en in welke volgorde. De gekozen namen gelden voor alle kinderen van dezelfde ouders.

De overgangsregeling geldt tot en met 31 december 2024.

Maak uw afspraak >

Als u geen keuze maakt

Legt u geen achternaam vast? En bent u getrouwd of heeft u een geregistreerd partnerschap? Dan krijgt het kind automatisch de achternaam van de vader of duomoeder.

Is er geen sprake van een huwelijk of geregistreerd partnerschap? Dan krijgt het kind de achternaam van de moeder uit wie het kind geboren is.

Wanneer regelen?

Bent u getrouwd? Dan kunt u de achternaam al voor de geboorte regelen. Tijdens de geboorteaangifte kan ook. U kunt dit het beste vóór de geboorte regelen.

Bent u niet getrouwd en heeft u geen geregistreerd partnerschap? Dan moet u de achternaam tegelijkertijd met de erkenning regelen.

Let op: beide ouders moeten naar de afspraak komen.

Voorwaarden

  • Het is uw eerste kind.
  • U mag uw kind niet meer dan 2 achternamen geven.
  • Uw kind heeft de Nederlandse nationaliteit.

Kosten

Gratis.

Maakt u gebruik van de overgangsregeling, dan betaalt u wel kosten:

  • Voor het eerste kind: € 75
  • Voor elk volgend kind: € 50

Buitenlandse nationaliteit

Heeft uw kind geen Nederlandse nationaliteit, maar wel 1 of meer buitenlandse nationaliteiten? Dan bepalen de buitenlandse regels de mogelijkheden voor de achternaamkeuze. Heeft uw kind meer buitenlandse nationaliteiten dan mag u kiezen welke buitenlandse regels de achternaamkeuze bepalen. Neem voor meer informatie contact op met de overheid van de nationaliteit(en) van uw kind.