Evenementenvergunning aanvragen

Wilt u een evenement organiseren voor een groot publiek? Dan heeft u meestal een evenementenvergunning nodig. Dit is vastgelegd in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Voor kleine evenementen zoals buurtfeesten heeft u geen vergunning nodig. U moet dit alleen wel melden bij ons.

Bij de vergunningaanvraag hoort meestal ook een Veiligheidsplan met een plattegrond. U kunt het Veiligheidsplan zelf invullen. Daarnaast heeft u misschien ook nog aanvullende vergunningen nodig. Lees voor het invullen van het aanvraagformulier de uitleg bij het stappenplan goed door.

Let op: aangescherpte maatregelen in verband met corona. Bekijk de vraag en antwoorden voor meer informatie.

Evenementenvergunning aanvragen (pdf, 487 kB)

Regulier evenement

De risico’s voor de openbare orde, veiligheid, volksgezondheid of het milieu zijn klein. U heeft meestal geen Veiligheidsplan nodig, maar wel altijd een evenementenvergunning.

Dien uw aanvraag minimaal 4 weken voor aanvang van het evenement in.

Aandacht evenement

Mogelijk zijn er risico’s voor de openbare orde, veiligheid, volksgezondheid of het milieu. U heeft altijd een evenementenvergunning nodig en meestal ook een Veiligheidsplan.

Dien uw aanvraag minimaal 12 weken voor aanvang van het evenement in.

Risicovol evenement

Er zijn risico’s voor de openbare orde, veiligheid, volksgezondheid of het milieu. U heeft altijd een Veiligheidsplan en een evenementenvergunning nodig.

Aanvraag: Dien uw aanvraag minimaal 12 weken voor aanvang van het evenement in.

Vergunning aanvragen

Vul het aanvraagformulier (pdf, 487 kB) zo volledig mogelijk in. Leg goed uit wat u van plan bent en stuur alle gevraagde documenten samen met uw aanvraag naar ons toe. Zo voorkomt u dat de aanvraagtermijn langer duurt en uw evenement niet door kan gaan.

Twijfel?

Twijfelt u of u een vergunning of Veiligheidsplan nodig heeft? Neem dan contact op met de Stadswinkel op telefoonnummer: 030-607 18 80 of via e-mail: mo.stw.vergunningen@nieuwegein.nl.

De kosten voor een evenementenvergunning bestaan uit legeskosten. De hoogte van de kosten hangt af van het soort evenement dat u organiseert. Ook voor de aanvullende vergunningen of ontheffingen betaalt u vaak legeskosten. Een klein evenement melden is gratis.

Tarieven evenementenvergunning

EvenementTarief in €
Evenement eendaags zonder publicatie346,20
Evenement eendaags met publicatie380,80
Evenement meerdaags zonder publicatie692,90
Evenement meerdaags met publicatie727,10
Ontheffing recreatief overnachten104,80
Snuffelmarkt/rommelmarkt104,80

Naast een evenementenvergunning heeft u misschien ook nog andere vergunningen en ontheffingen nodig. Dit is afhankelijk het soort evenement dat u organiseert. Veel voorkomende vergunningen zijn:

Heeft u vragen over het invullen van het aanvraagformulier of de manier van aanvragen? Neem dan contact op met de Stadswinkel op telefoonnummer 030-607 18 80 of via e-mail: sw.vergunningen@nieuwegein.nl. Wij helpen u graag!

U kunt daarnaast altijd een afspraak maken om uw aanvraag en het evenement te bespreken. In het evenementenvergunningenbeleid (pdf, 449 kB) vindt u meer informatie over het organiseren van evenementen in Nieuwegein.