Jongerenlintje De Doorslag

De gemeente Nieuwegein geeft elk jaar een onderscheiding aan jongeren die iets bijzonders hebben gedaan voor de stad. Ze hebben bijvoorbeeld een sponsorloop georganiseerd voor een goed doel, helpen altijd mee op de kinderboerderij of hebben een dansgroep opgericht voor andere kinderen.

We noemen het jongerenlintje De Doorslag. Voor deze naam is gekozen omdat de winnaars van doorslaggevend belang zijn voor onze Nieuwegeinse samenleving.

Wie nomineert u?

Voor wie?

Het jongerenlintje is voor jongeren die zich vrijwillig en op een bijzonder manier inzetten voor Nieuwegein.

  • De jongere is niet ouder dan 21 jaar.
  • De jongere hoeft niet in Nieuwegein te wonen. De activiteit of bijzondere gebeurtenis moet wel met Nieuwegein te maken hebben.
  • De activiteit of gebeurtenis is niet langer dan 1 jaar geleden.

Let op! Houd de nominatie geheim voor de jongere, zodat het een verrassing blijft!

Wat houdt de onderscheiding in?

Winnaars worden beloond met een eretitel, een oorkonde en een tegel met hun naam erop langs kanaal De Doorslag (bij het Stadshuis).

Ik wil een jongere nomineren

Kent u een jongere die het lintje verdient? Stuur dan een e-mail naar e.leurs@nieuwegein.nl met de volgende informatie:

  • Naam, adres, leeftijd, geboortedatum en e-mailadres van de jongere.
  • Waarom moet de jongere genomineerd worden? Waaruit blijkt dat de werkzaamheden 'van doorslaggevend belang' zijn?
  • Hoe vaak en waar heeft de jongere het vrijwilligerswerk gedaan?
  • Zijn er nog andere (opvallende) activiteiten die de jongere organiseert of uitvoert? Bijvoorbeeld op school, de sportvereniging, in de wijk etc. Het gaat erom dat de jury een zo goed mogelijk beeld van de jongere krijgt.

Minimaal 3 inzendingen per jongere

Minimaal 3 personen of organisaties moeten een inzending doen voor dezelfde jongere. Daarvan is ten minste 1 persoon meerderjarig en 1 persoon geen familielid. Iedereen schrijft een (korte) toelichting waaruit blijkt dat de activiteiten van de jongere bijzonder en ‘van doorslaggevend belang’ zijn.

U krijgt persoonlijk een bericht over de uitslag.

Wanneer is de winnaar bekend?

De winnaar wordt half december 2022 bekendgemaakt. Mensen die een jongere hebben genomineerd krijgen persoonlijk een bericht. Het jongerenlintje wordt uitgereikt tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente Nieuwegein.

Wie is de jury?

De jury bestaat uit een jongere (oud-winnaar van het lintje), een vertegenwoordiger van het jongerennetwerk, een docent of directeur van een school, een raadslid en een vertegenwoordiger van het Vrijwilligershuis. De jury staat onder leiding van de burgemeester.