Ideeënmarkt 2024

Heb jij een goed idee voor Nieuwegeinse jongeren? Kom ermee naar de tweede Nieuwegeinse ideeënmarkt op 17 september 2024. Deze avond staat helemaal in het teken van de jeugd!

De ideeënmarkt is een avond waarop inwoners hun idee voor Nieuwegein presenteren aan de raadsleden. Het gaat om ideeën waardoor de stad nog mooier, leuker of levendiger wordt. Is het idee haalbaar en zijn de raadsleden enthousiast? Dan wordt het echt uitgevoerd.

Jongeren

De ideeënmarkt van 2024 is speciaal voor jongeren. Dat betekent dat we alle Nieuwegeiners t/m 25 jaar uitnodigen om een idee in te dienen. Zo hopen we Nieuwegein dit jaar speciaal voor de jeugd mooier, fijner en dus beter te maken.

Indienen

Je kunt nu je idee indienen via het formulier hieronder. Benieuwd wat er daarna met je idee gebeurt? Bekijk dan het stappenplan hieronder. Vragen of opmerkingen? Mail gerust naar griffie@nieuwegein.nl.

Dien hier je idee in!

Ideeënmarkt: hoe werkt het?

Ideeënmarkt

Je presenteert op 17 september tijdens de ideeënmarkt je idee aan de Nieuwegeinse raadsleden

Voorkeur ideeën

Raadsleden bepalen welke ideeën ze interessant vinden

Is het haalbaar?

We kijken nog eens of het idee echt mogelijk is

Motie schrijven

Raadsleden helpen je om je idee om te zetten naar een motie (= voorstel aan de raad waar officieel over gestemd wordt)

Raad bespreekt je idee

Je idee wordt besproken in de gemeenteraad en er wordt over gestemd

Raad gaat akkoord

Raadsleden stemmen met je idee in

Opdracht aan het college

De raad geeft het college (burgemeester en wethouders) de opdracht om het idee uit te voeren

Uitvoering

Je idee wordt uitgevoerd. Je wordt op de hoogte gehouden.

Ideeënmarkt 2023

Vorig jaar werd deze markt voor het eerst gehouden. Bekijk de pagina over de ideeënmarkt van vorig jaar voor meer informatie. Bekijk de video hieronder voor een sfeerimpressie.

* Muziek *

* Applaus van bezoekers *

Burgemeester Frans Backhuijs: "Dit de eerste keer dat de raad de ideeënmarkt organiseert. En het is wat dat betreft ook gewoon een uitdaging omdat het helemaal nieuw is. En dan is het denk ik wel mooi om te kijken of het inderdaad gaat lukken wat het idee erachter is."

* Muziek *

Gespreksleider Savimby Lansdorf: "Nou wat dit voor mij een heel mooie avond maakt is sowieso het initiatief van de mensen dat ze nemen. Dat ze bij elkaar durven te komen. Dat ze ook de moeite nemen om te komen. En dat ze zichzelf laten zien. Dat ze eigenlijk hun idee niet wegstoppen, maar dat ze hun idee naar voren willen brengen en dat willen communiceren met elkaar. Ja dat vind ik het mooiste van deze avond."

* Muziek *

Indiener van een idee: "Ik vind het leuk hier te mogen zijn. Het is voor mij nieuw eigenlijk om en plein public gewoon mijn idee te pitchen."

 * Muziek *

Raadslid Hanny Plomp-van Rheenen: "Het meest bijzondere is toch wel de gesprekken met de inwoners met de raadsleden. Dus de inwoners naar de politiek toe, naar de raadsleden toe. Dat maakt het echt wel heel bijzonder."

 * Muziek *