Extra geld en regelingen

Heeft u moeite met rondkomen? Kunt u belangrijke dingen in uw leven moeilijk betalen? Dan kunnen de gemeente en andere organisaties u helpen.

Misschien kunt u extra geld krijgen. Bijvoorbeeld een vergoeding voor kosten. Op deze pagina leest u wat u kunt aanvragen en waar u terecht kunt voor hulp.

Vaak aangevraagd

Veel Nieuwegeiners hebben wat hieronder staat al aangevraagd. Kijk of dit u ook kan helpen:

  • Bijzondere bijstand: een geldbedrag voor als u onverwacht extra kosten heeft die u niet kunt betalen.
  • Individuele inkomenstoeslag: als u 21 jaar of ouder bent (maar niet ouder dan de AOW-leeftijd) ontvangt u een geldbedrag als u 3 jaar of langer een laag inkomen hebt.
  • Kwijtschelding gemeentelijke belastingen en waterschapsbelasting: kunt u de gemeentelijke of waterschapsbelasting niet betalen? Misschien hoeft u het ook niet te betalen. Dit noemen we kwijtschelding.
  • Nieuwegein Stadspas: een gratis pas met een geldbedrag voor sport, cultuur en recreatie. Heeft u een uitkering van de gemeente? Dan krijgt u de Stadspas automatisch en hoeft u geen aanvraag te doen.
  • Witgoedregeling: een tegoed om een nieuwe energiezuinige koelkast of wasmachine te kopen.

Hieronder leest u wat u misschien ook kunt aanvragen. Of welke hulp u kunt krijgen.

Extra geld

Energietoeslag

Heeft u een laag inkomen, dan kunt u t/m 30 april 2024 Energietoeslag aanvragen. Werk en Inkomen Lekstroom (WIL) regelt de uitkering en aanvragen.

Direct aanvragen

Tijdelijk Noodfonds Energie

Is uw inkomen laag en zijn uw energiekosten hoog? Doe dan de Noodfonds-check, misschien heeft u recht op extra steun.

Doe de check

Thuis energie besparen

Met de Energiebox kunt u besparen op uw energierekening, zonder dat het u geld kost.

Direct aanvragen

Actie gratis spouwmuur- en vloerisolatie

De gemeente Nieuwegein en de provincie Utrecht helpen woningeigenaren met een laag inkomen om energie te besparen. Met spouwmuur- en vloerisolatie bespaart u op uw energierekening.

Direct aanmelden

Uitkeringen

Heeft u tijdelijk geen of niet genoeg inkomen om van te leven? Kijk dan welke uitkering u kunt krijgen.

Uitkering aanvragen

Individuele inkomenstoeslag

Als u 21 jaar of ouder bent, maar niet ouder dan de AOW-leeftijd, ontvangt u een geldbedrag als u 3 jaar of langer een laag inkomen hebt.

Toeslag aanvragen

Bijzondere bijstand

Heeft u onverwacht extra kosten die u niet kunt betalen? Dan kunt u misschien geld krijgen vanuit de Bijzondere bijstand. Voorbeelden zijn kosten voor een uitvaart, medisch dieet, maaltijdvoorziening, babyuitzet, medische kosten, bewindvoering of specifieke reiskosten.

Bijzondere bijstand aanvragen

Boodschappen

Heeft u alle vaste lasten betaald? En houdt u dan te weinig geld over om boodschappen te doen? Misschien kunt u dan een gratis voedselpakket krijgen van de Voedselbank. Kijk of u in aanmerking komt en hoe u zich aanmeldt.

Direct aanvragen

Maaltijden

Wilt u goedkoop en gezond een maaltijd eten? Kijk dan of er in het buurthuis in uw wijk mogelijkheden zijn.

Lees meer

Huisdieren

Heeft u in 2022 een uitkering gekregen of een financiële regeling bij WIL aangevraagd? Dan kunt u gratis 3 voedselpakketten voor uw huisdier krijgen bij de dierenvoedselbank.

Direct aanvragen

Kleding

Heeft u kleding nodig voor uw kind(eren) en voor uzelf? Dan kunt u terecht bij de Kledingbank.

Naar de website

Kleding voor sollicitatiegesprek

Hebt u een minimuminkomen of uitkering en binnenkort een sollicitatiegesprek? Maak dan een afspraak bij Dress for Success voor gratis geschikte kleding.

Naar de website

Kindgebonden budget

Heeft u kinderen? U kunt misschien Kindgebonden budget krijgen. Dit is een bijdrage in de kosten voor kinderen tot 18 jaar. Die krijgt u naast de kinderbijslag. Hoe hoog de toeslag is, hangt af van uw inkomen, hoeveel kinderen u heeft en hun leeftijd. Is uw vermogen te hoog? Dan krijgt u geen Kindgebonden budget.

Direct aanvragen

Kinderopvangtoeslag

Gaan uw kinderen naar de kinderopvang? U kunt misschien kinderopvangtoeslag krijgen. Dit is een bijdrage in de kosten van kinderopvang.

Direct aanvragen

Extra tegemoetkoming kosten kinderopvang

Als u kinderopvangtoeslag ontvangt, betaalt u een eigen bijdrage voor kinderopvang. In specifieke gevallen kunt u een vergoeding voor deze eigen bijdrage aanvragen.

Direct aanvragen

Vergoeding kinderopvang met Sociaal Medische Indicatie

Heeft u sociale of medische problemen? En wilt u uw kind(eren) naar de kinderopvang brengen, maar krijgt u geen kinderopvangtoeslag? Dan kunt u misschien een vergoeding krijgen via WIL.

Naar website WIL

Stichting Leergeld

Vanuit Stichting Leergeld is er hulp voor gezinnen met kinderen van 4 t/m 12 jaar. Bijvoorbeeld bij de aanschaf van een fiets, schoolspullen, sportkleding, een laptop of een verjaardagscadeau. 

Direct aanvragen

Speelgoed

Bij de Speelgoedbank kunt u met de Nieuwegein Stadspas gratis speelgoed voor kinderen t/m 10 jaar krijgen.

Naar de website

Kleding

Heeft u kleding nodig voor uw kind(eren)? Dan kunt u terecht bij de Kledingbank.

Naar de website

Zwemles

Het is veilig als uw kind leert zwemmen. Met de Nieuwegein Stadspas kunt u hulp krijgen voor het betalen van de zwemlessen.

Naar de website

Huiswerkbegeleiding en leuke activiteiten

Stichting Balans organiseert leuke activiteiten en huiswerkbegeleiding voor kinderen.

Naar de website

(Les)geld voor cultuur

Heeft u geen geld voor bijvoorbeeld dansles of muziekles van uw kind? Met de Nieuwegein Stadspas kan dat met korting en soms gratis.

Lees meer >

Huurtoeslag

Woont u in een huurwoning en heeft u een laag inkomen? Dan heeft u misschien recht op huurtoeslag. Dat is een bijdrage van de overheid in uw huurkosten. U vraagt huurtoeslag aan bij de Belastingdienst.

Direct aanvragen

Woonkostentoeslag

Heeft u onverwacht een verandering in uw financiële situatie? En kunt u daardoor de huur of hypotheek niet meer betalen? Misschien kunt u tijdelijk woonkostentoeslag van WIL krijgen. Dit valt onder bijzondere bijstand.

Naar website WIL

Kwijtschelding gemeentelijke belastingen?

Kunt u de gemeentelijke of waterschapsbelasting niet betalen? Misschien hoeft u het ook niet te betalen. Dit noemen we kwijtschelding aanvragen.

Direct aanvragen

Gemeentepolis

Een zorgverzekering met korting op de premie en ruime vergoedingen.

Naar website WIL

Studiefinanciering

Gaat uw kind op het mbo, hbo of de universiteit studeren? Dan heeft hij/zij recht op studiefinanciering. U kunt deze aanvragen op de website van DUO.

Direct aanvragen

Studietoeslag

Bent u student en kunt u door een beperking of chronische ziekte niet bijverdienen naast uw studie? Dan heeft u misschien recht op studietoeslag.

Direct aanvragen

Extra hulp

Hulp bij wetten en regelingen

Bureau Sociaal Raadslieden geeft gratis informatie en advies op een breed sociaal-juridisch terrein. Zoals hulp bij het schrijven van brieven en bezwaarschriften.

Naar de website

Rechtswinkel

Heeft u een moeilijke juridische situatie waar u niet uitkomt? Studenten Rechten van de hogeschool en universiteit geven gratis en vrijblijvend juridisch advies. Zij kunnen u ook helpen met het vinden van de juiste advocaat.

Naar de website

Spreekuur relatie en scheiding

Het spreekuur helpt u om alleen of samen een scheiding te regelen. Ook krijgt u hulp en advies bij de geldzaken. Het spreekuur is elke maandag in de oneven weken van 10.00 tot 12.00 uur.

Adres: Zoomstede 19, gesprekskamer 3.03, Nieuwegein.

Het is een inloopspreekuur: vooraf een afspraak maken is niet nodig.

Lees meer >

Inloopspreekuur voor Geldzaken

Vindt u het lastig om uw geldzaken te regelen, zoals de belastingaangifte of het invullen van formulieren? Wilt u uw geldzaken op orde krijgen? Stel uw vraag tijdens een inloopspreekuur of laat een gratis financiële check doen. Op het spreekuur helpen ze u om weer overzicht te krijgen over uw inkomsten en uitgaven. U bent welkom zonder afspraak tijdens een van de gratis inloopspreekuren bij u in de buurt (neem uw DigiD mee).

Veelgestelde vragen:

  • Ik krijg een rekening maar weet niet waar het over gaat. Wat moet ik doen?
  • Ik wil graag hulp bij het invullen van formulieren.
  • Ik heb hulp nodig bij mijn belastingaangifte.
  • Ik heb hulp nodig bij het aanvragen van toeslagen.

Openingstijden:

  • Maandag: Stadshuis, 2e verdieping
    (Stadsplein 1a), 09.30-11.00 uur
  • Dinsdag: Buurtplein Batau (Dukatenburg 1)
    09.30-11.00 uur
  • Woensdag: Buurtplein de Componist (Diepenbrocklaan 1)
    09.30-11.00 uur
  • Donderdag: Buurtplein Zuid (Ratelaar 37)
    09.30-11.00 uur

servicepunt@sjsnieuwegein.nl

030 - 603 37 48

Digitaal regelen

We moeten steeds meer dingen zelf digitaal regelen met de overheid. Zoals een DigiD aanvragen, een afspraak maken bij de gemeente of een woning zoeken. Het digitaal werken met de overheid is niet voor iedereen even makkelijk. Het Informatiepunt Digitale Overheid helpt u met een cursus of tijdens een spreekuur.

Naar de website

Spreekuur relatie en scheiding

Het spreekuur helpt u om alleen of samen een scheiding te regelen. Ook krijgt u hulp en advies bij de geldzaken. Het spreekuur is elke maandag in de oneven weken van 10.00 tot 12.00 uur.

Adres: Zoomstede 19, gesprekskamer 3.03, Nieuwegein.

Het is een inloopspreekuur: vooraf een afspraak maken is niet nodig.

Lees meer >

Algemene Hulpdienst Nieuwegein

Vrijwilligers helpen u bij uw administratie, omgaan met de computer en andere praktische dingen. Bekijk wat zij voor u kunnen doen.

Naar de website

SchuldHulpMaatje Nieuwegein

Vrijwilligers helpen u bij uw administratie en overzicht over geldzaken.

Naar de website

Inloopspreekuur voor geldzorgen

Bent u het overzicht kwijt? Of heeft u vragen over uw administratie, brieven of het invullen van formulieren? Bij het inloopspreekuur helpen ze u graag verder. U bent welkom zonder afspraak tijdens een van de gratis inloopspreekuren bij u in de buurt (neem uw DigiD mee).

Veel gestelde vragen:

  • Het lukt me niet meer de maandelijkse huur te betalen. Wat kan ik doen?
  • Ik heb een aanslag van de belasting gekregen en kan deze niet betalen. Wat moet ik doen?
  • Ik heb niet genoeg geld voor boodschappen of spullen voor mijn kind. Waar kan ik hulp krijgen?
  • Ik heb een brief van een incassobureau of deurwaarder. Wat moet ik doen?

Openingstijden:

  • Maandag: Stadshuis, 2e verdieping
    (Stadsplein 1a), 09.30-11.00 uur
  • Elke maandagavond: Buurtplein Zuid (Ratelaar 37)
    19.00-20.30 uur
  • Dinsdag: Buurtplein Batau (Dukatenburg 1)
    09.30-11.00 uur
  • Woensdag: Buurtplein de Componist (Diepenbrocklaan 1)
    09.30-11.00 uur
  • Donderdag: Buurtplein Zuid (Ratelaar 37)
    09.30-11.00 uur

servicepunt@sjsnieuwegein.nl

030 - 603 37 48

Schuldhulpverlening

Heeft u schulden? Werk en Inkomen Lekstroom (WIL) denkt graag mee over een oplossing. Het is belangrijk dat u zich snel meldt, omdat schulden snel kunnen oplopen. Maak een afspraak voor gratis advies en hulp bij betalingsachterstand of schulden.

Direct aanmelden

Speciaal voor jongeren zijn er een aantal organisaties die hulp en advies aanbieden op het gebied van geldzaken, werk en inkomen en schulden.

Lees meer >

Voor ondernemers is er een speciaal hulpaanbod bij geldzorgen, schulden en het toekomstbestendig maken van uw bedrijf.

Lees meer >