Blijverslening

De Blijverslening is bestemd voor ouderen met een eigen woning, die graag langer zelfstandig willen wonen en daar extra financiën voor nodig hebben. En voor huiseigenaren die een acute zorgvraag hebben.

Aanvragen

De Blijverslening is een hypotheek tegen gunstige voorwaarden. Het geld wordt in een bouwdepot gestort, waaruit de aannemer wordt betaald. De lening kan variëren tussen minimaal € 5.000 en maximaal € 50.000. De gemeente voert de aanvraag- en beoordelingsprocedure uit. Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) voert de inkomens- en krediettoets uit. Dit fonds verzorgt de feitelijke verstrekking van de lening en voert het volledige beheer van de Blijverslening.

Aanvragen kan via het Omgevingsloket van de gemeente via omgevingsloket@nieuwegein.nl.

Het grootste verschil is dat er bij de Verzilverlening niet wordt afgelost en dat de rente en aflossing worden betaald uit de overwaarde van de woning (NB: de rente is dan niet aftrekbaar). Wel geldt in tegenstelling tot de Blijverslening een minimumleeftijd (10 jaar voor de wettelijke AOW-leeftijd). Daarnaast zijn de potentiële maatregelen veel groter bij de Verzilverlening. Met de Verzilverlening kunt u namelijk ook energiemaatregelen of asbestsanering samen met energiemaatregelen financieren.