Als de sirene gaat

Nieuwegein is voorbereid op een crisis. Hoe groot de crisis ook is; de hulpdiensten brandweer, ambulance en politie komen in actie. De gemeente is ook een hulpdienst.

Wij vangen mensen op als ze hun huis uit moeten, we registreren slachtoffers en schade. Daarnaast verzorgen we de crisiscommunicatie en nazorg. We zien ook toe op de veiligheid van gebouwen en de openbare ruimte. Is er een crisis? Dan staan alle betrokken organisaties onder bevel van de burgemeester.

Bent u zelf ook voorbereid?

Kijk op Crisis.nl om goed voorbereid te zijn op een noodsituatie zoals extreem weer, brand en explosie, een ziektegolf, terrorisme of een overstroming. Daar leest u wat u moet doen als de sirene gaat. Of wat u moet doen bij een evacuatie, wat NL-Alert is en hoe u een noodpakket samenstelt.

Wat is er aan de hand? Wat moet u doen? Zo komt u aan informatie: 

  • Kijk op Twitter en onze Facebook-pagina. U kunt ook bellen naar de gemeente via 14 030.
  • Volg de Veiligheidsregio via Twitter
  • RTV Utrecht is de regionale calamiteitenzender. Bij een grote ramp versturen zij rechtstreeks berichten vanuit de overheid. U kunt deze berichten beluisteren via Radio M Utrecht (etherfrequentie FM 93.1, kabelfrequentie FM 101.3), bekijken via RTV Utrecht en de website.
  • Crisis.nl is een landelijke website van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Veiligheidsregio Utrecht

Een ramp of crisis beperkt zich vaak niet tot 1 gemeente. Alle gemeenten moeten zich daarop voorbereiden. Daarom werken de gemeenten in de provincie Utrecht samen in de Veiligheidsregio Utrecht (VRU). De Veiligheidsregio verbindt de hulpverlening tijdens rampenbestrijding en crisisbeheersing in de regio Utrecht. Zij verlenen hulp op straat voor de inwoners van de regio, adviseren gemeenten over veiligheid en houden toezicht.

Regionaal crisisplan

Voor een goede voorbereiding maken we samen met de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) een crisisplan en een risicoprofiel:

  • Het Regionaal Crisisplan beschrijft hoe de hulpdiensten zijn georganiseerd, wie waarvoor verantwoordelijk is en wie wat doet. 
  • Het risicoprofiel beschrijft de risico‚Äôs die er zijn in de regio, zoals bedrijven met gevaarlijke chemische opslag of terrorisme of overstroming.