Jeugdaanpak

We willen voorkomen dat jongeren in de criminaliteit raken. Vooral kwetsbare jongeren worden door criminelen benaderd en zo langzaam in de criminaliteit gezogen. Een criminele carrière geeft ze aandacht en status. Door te zorgen voor goede kansen voor deze jongeren, wordt een criminele carrière minder aantrekkelijk voor ze.

Wat doet de gemeente eraan?

De grootste uitdaging is een beter beeld te krijgen. Welke criminele jeugdgroepen zijn er in Nieuwegein? Wie benadert kwetsbare jongeren? Soms is het nodig om jeugdcriminaliteit samen met partners aan te pakken. We nemen dan bijvoorbeeld de volgende maatregelen:

  • Politie en boa's houden extra toezicht. Zij spreken jongeren die overlast geven aan op hun gedrag.
  • Jongerenwerk houdt contact met jeugdgroepen, spreekt jongeren aan op hun gedrag en biedt zorg en ondersteuning als dat nodig is.
  • Is er een groepslid dat een grotere rol speelt in de overlast of criminaliteit van een groep? Dan richten we ons op deze persoon. We kijken hoe we de overlast en criminele activiteiten kunnen stoppen.
  • We verbeteren de openbare ruimte, door bijvoorbeeld borden, prullenbakken en verlichting te plaatsen.

Lees meer over onze aanpak in het Integraal Veiligheidsplan (pdf, 4 MB) .

Voorblad van het Integraal Veiligheidsplan 2020-2024

Belangrijke thema's

In het Integraal Veiligheidsplan staat het veiligheidsbeleid van de gemeente Nieuwegein. Ondermijning is 1 van de problemen die we willen aanpakken. Andere belangrijke thema’s zijn: