Ondermijning

Criminelen uit de onderwereld maken soms gebruik van voorzieningen uit de samenleving, de bovenwereld. Beide werelden raken dan met elkaar vermengd. Denk aan het gebruik van locaties om drugs te produceren, geld witwassen en zorg aanvragen zonder er gebruik van te maken. Maar ook arbeidsuitbuiting en mensenhandel. Dit wordt georganiseerde criminaliteit of ondermijning genoemd.

Waarom is het een probleem?

Deze criminelen maken misbruik van mensen of diensten. De veiligheid, economie en leefbaarheid van onze maatschappij heeft hieronder te lijden. Voorbeelden zijn milieuvervuiling, verloedering van panden en brandgevaar door illegale wietteelt en drugsafval. Of denk aan geweld, bedreiging en afpersing.

Wat doet de gemeente eraan?

  • De weerbaarheid vergroten van de gemeente en de stad. Meldingen pakken we integraal op, ambtenaren zijn niet vatbaar voor chantage, inwoners weten hoe ze een melding kunnen doen.
  • Meer informatie uit data halen, door bronnen te koppelen.
  • Meer lokaal samenwerken.

Lees onze volledige aanpak in het Integraal Veiligheidsplan (pdf, 4 MB) .

Voorblad van het Integraal Veiligheidsplan 2020-2024

Belangrijke thema's

In het Integraal Veiligheidsplan staat het veiligheidsbeleid van de gemeente Nieuwegein. Ondermijning is 1 van de problemen die we willen aanpakken. Andere belangrijke thema’s zijn: