Twee boa's staan voor twee zittende jongens

Veiligheidsbeleid

Als gemeente willen we dat het veilig is in Nieuwegein. En dat u zich ook veilig voelt. Veiligheid is een breed onderwerp, dat verband heeft met veel andere thema's. Daarom kiezen we voor een integrale aanpak. Iedere 4 jaar stellen we een 'Integraal Veiligheidsplan' op. We leggen hierin uit hoe het de afgelopen jaren was gesteld met de veiligheid en wat dit betekent voor de toekomst.

Tot 2029 concentreren we ons vooral op de volgende thema's:

1. Georganiseerde ondermijnende (drugs)criminaliteit

Ondermijning betekent dat criminelen uit de onderwereld gebruik maken van diensten van onze samenleving (de ‘bovenwereld’). Daardoor raken deze twee werelden met elkaar verweven. Criminelen kunnen hiermee misbruik maken van mensen en voorzieningen. Denk aan het gebruik van locaties voor drugsproductie en -handel, witwassen van geld via niet actieve bedrijven en mensenhandel. Ondermijning is vaak georganiseerd en altijd moeilijk zichtbaar.

2. Jonge Aanwas & Doorgroeiers

De term Jonge Aanwas staat voor de groep kinderen en jongvolwassenen in de leeftijd van 8 - 23 jaar die door een gebrek aan perspectief zelf ‘kiezen’ voor een criminele carrière in de verdovende middelen. Of die beïnvloed worden door hun omgeving om deze ‘keuze’ te maken. Deze groep loopt het risico om in de (zware) criminaliteit terecht te komen.

3. Digitale veiligheid en cybercrime

Cybercrime is criminaliteit gepleegd met en gericht op een computer, tablet of smartphone. Naast cybercrime bestaat er gedigitaliseerde criminaliteit. Dit is criminaliteit gepleegd met, maar niet gericht op een ICT-middel. ICT is hierin alleen het middel, maar niet het doel. Bij gedigitaliseerde criminaliteit zijn ‘klassieke’ delicten in een ‘digitaal’ jasje, zoals het bewust niet leveren van online bestelde goederen, WhatsAppfraude of digitale stalking. Beide zijn vormen van criminaliteit die de afgelopen jaren toenemen en zich snel ontwikkelen.

4. Maatschappelijke onrust

Gemeenten hebben steeds vaker te maken met groeiende tegenstellingen, polarisatie in de samenleving en maatschappelijk ongenoegen. Er zijn verschillende vormen van maatschappelijke onrust. Uiteenlopend van vreedzame en kleinschalige demonstraties tot radicale, strafbare en grootschalige acties. Kritische geluiden zijn essentieel voor de democratie en rechtsstaat, maar worden problematisch als daarbij de grenzen van de wet overschreden worden.