Natuurvriendelijk isoleren

Wist u dat in spouwmuren en onder daken vaak beschermde vogels en vleermuizen leven? Deze dieren kunnen in uw woning leven zonder dat u het weet. Maar bij het isoleren van uw dak of spouwmuur moet u hier wel rekening mee houden. De dieren kunnen daarbij namelijk gedood worden.

Om hier goed mee om te gaan, heeft de gemeente het (pre-) Soortenmanagementplan (SMP) opgesteld. Hierin staat hoe we woningen kunnen verduurzamen én deze dieren kunnen beschermen. 

Hoe werkt natuurvriendelijk isoleren?

Bij deze manier van isoleren zorgt het isolatiebedrijf dat er geen vogels of vleermuizen worden gedood. De dieren krijgen eerst de kans om te ontsnappen voordat er wordt geïsoleerd. Dat heet natuurvrij maken. Dit gebeurt buiten het broedseizoen of de winterperiode, afhankelijk van het weer.

Daarna komt het isolatiebedrijf nog een keer langs om uw woning te isoleren. Het bedrijf zorgt ervoor dat in elke woning verblijfplaatsen voor de dieren overblijven of dat er vervangende nestkastjes komen. Uw huis wordt verder op de gebruikelijke manier geïsoleerd. U hoeft zelf niets te doen!

Gecertificeerde isolatiebedrijven

Het natuurvriendelijk isoleren van gebouwen wordt uitgevoerd door gecertificeerde bedrijven. Bent u van plan om uw woning te isoleren? Neem dan contact op met een isolatiebedrijf dat natuurvriendelijk isoleert. Het isolatiebedrijf helpt u tijdens het gehele traject.

Vind een gecertificeerd isolatiebedrijf

Pre-SMP-ontheffing

U heeft een ontheffing nodig voordat u gaat isoleren. Maar misschien kunt u gebruikmaken van de ontheffing van de gemeente. Wij hebben voor een groot deel van Nieuwegein een ontheffing van de provincie Utrecht gekregen, vanwege ons pre-SMP. Daardoor hoeven veel inwoners zelf geen ontheffing aan te vragen. Dat scheelt tijd en geld.

Let op: de ontheffing is alleen voor grondgebonden koopwoningen die spouw- en dakisolatie nodig hebben. Wilt u weten of u de ontheffing kunt gebruiken? Neem dan contact op met een gecertificeerd isolatiebedrijf. 

Kunt u geen gebruikmaken van de ontheffing?

Kunt u volgens het isolatiebedrijf geen gebruik maken van de pre-SMP-ontheffing? Dan kunt u een ecologisch onderzoeksbureau inschakelen om te onderzoeken of er dieren in uw woning zitten. Het ecologisch onderzoeksbureau kan u verder helpen om uw woning natuurlijkvriendelijk te isoleren.

Stappenplan

U heeft contact opgenomen met een gecertificeerd isolatiebedrijf. En dan? Kunt u een ontheffing krijgen? Moet u ecologisch onderzoek laten doen? Bekijk wat u kunt verwachten in dit stappenplan.

Naar stappenplan

Of bekijk de stappen in een stroomschema (pdf, 109 KB) .

De volgende verduurzamingsmaatregelen kunnen beschermde diersoorten verstoren:

  • Uw woning isoleren. Hierbij moet u rekening houden met vogels en vleermuizen die misschien in uw woning leven. Het gaat om dakisolatie aan de binnen- en buitenkant, spouwmuurisolatie, isolatie van borstweringen en buitengevelisolatie.
  • Naden en kieren dichtzetten in de buitengevel. Dieren worden hierdoor misschien gehinderd.
  • Zonnepanelen plaatsen. Hierbij kunnen nesten onder de dakpannen of in de goot verstoord worden.
  • Kozijnen vervangen die aan een open spouwmuur grenzen.
  • Een buitenmuur, schoorsteen of schuur slopen. Hier kunnen vleermuizen of nesten van vogels in zitten.
  • Een aanbouw, dakkapel of opbouw plaatsen of vervangen.

Het natuurvrij maken van een woning kost gemiddeld tussen de € 350 en € 750. De kosten zijn vooral afhankelijk van de grootte van de woning.

De ontheffing is alleen voor particuliere grondgebonden koopwoningen die spouw- en dakisolatie nodig hebben. Wilt u weten of u de ontheffing kunt gebruiken? Neem dan contact op met een gecertificeerd isolatiebedrijf. Deze vindt u op natuurvriendelijkisoleren.nl.

Nee, helaas is dit nog niet mogelijk. Alleen particuliere grondgebonden woningen kunnen gebruik maken van de pre-SMP-ontheffing. We zijn op dit moment bezig met het uitbreiden van de onderzoeken voor het SMP. Wij verwachten dat vanaf halverwege 2025 een groot deel van de VvE’s gebruik kunnen maken van de ontheffing. Tegen die tijd zullen wij hierover meer vermelden.