Hond uitlaten

De gemeente zorgt voor een schone en leefbare openbare ruimte. Dit doen we onder andere door het beheer en onderhoud van losloopgebieden, uitlaatstroken, hondenspeelplaatsen en afvalbakken. Daar hebben we ook uw hulp bij nodig. Zo vragen we u om uw hond(en) aan te lijnen en hondenpoep op te ruimen. Aan het houden van honden zijn regels verbonden. Zoals het uitlaten in bepaalde uitlaatgebieden, het aanlijnen in openbaar gebied en het opruimen van hondenpoep.

Opruim- en aanlijnplicht

U bent verplicht om de hondenpoep van uw hond overal op te ruimen. Behalve op plekken waar honden vrij mogen loslopen. In de smalle losloopgebieden dicht bij de woningen heeft u ook opruimplicht. Alleen in de losloopgebieden langs de randen van de stad en in een deel van park Oudegein mag u de hondenpoep laten liggen.

De regels voor de opruimplicht gelden niet voor geleidehonden of andere hulphonden van inwoners met een beperking. De regels voor het aanlijnen van uw hond(en) hangen af van de plek waar u uw hond(en) uitlaat. In losloopgebieden mag uw hond vrij rondrennen. Lijn buiten deze plaatsen uw hond altijd aan. Op alle kinderspeelplaatsen mogen geen honden komen.

Handhaving en boetes

Gemeente Nieuwegein heft geen hondenbelasting. Onze handhavers zien erop toe dat hondenbezitters zich houden aan de opruim- en aanlijnregels. Houdt u zich niet aan de regels? Dan riskeert u een boete van € 90 voor het niet aanlijnen, € 140 voor het niet opruimen en € 90 voor het niet mee hebben van een opruimmiddel. Bovenop deze kosten betaalt u nog eens € 9 administratiekosten.

Hondenuitlaatkaart

In de digitale hondenuitlaatkaart kunt u in de linker bovenhoek zoeken op adres of postcode. De kaart zoomt hier dan naartoe. U kunt ook in- en uitzoomen met de knoppen + en - of met het scrollwiel van uw muis.

Hondenpoep mag in iedere openbare afvalbak. De afvalbakken staan op de kaart, maar zijn alleen zichtbaar als u er dieper op inzoomt.

Bekijk de kaart

U kunt de hondenuitlaatkaart (pdf, 478 KB) ook downloaden.