Hond uitlaten

De gemeente zorgt voor een schone en leefbare stad. Dit doen we onder andere door het beheer en onderhoud van losloopgebieden, uitlaatstroken en afvalbakken. Daar hebben we ook uw hulp bij nodig.

Opruim- en aanlijnplicht

U bent verplicht om uw hond aangelijnd te houden en de hondenpoep op te ruimen. Behalve op plekken waar honden vrij mogen loslopen. Dit zijn de zogenaamde losloopgebieden en deze vindt u op de hondenuitlaatkaart. Hoewel u de poep hier niet op hoeft te ruimen, is het wel netjes om dat toch te doen.

De regels voor de opruimplicht gelden niet voor geleidehonden of andere hulphonden van inwoners met een beperking.

Hondenuitlaatkaart

In de digitale hondenuitlaatkaart kunt u in de linker bovenhoek zoeken op adres of postcode. De kaart zoomt hier dan naartoe. U kunt ook in- en uitzoomen met de knoppen + en - of met het scrollwiel van uw muis.

De hondenafvalbakken zijn alleen zichtbaar als u er dieper op inzoomt.

Bekijk de kaart

U kunt de hondenuitlaatkaart (pdf, 478 KB)  ook downloaden.

Verboden voor honden

Alle sportvelden en speelplekken zijn verboden voor honden vanwege de veiligheid. U mag wel op de paden ernaast lopen, als u uw hond kort aangelijnd houdt.

Handhaving en boetes

Onze boa's letten erop dat mensen met een hond zich houden aan de opruim- en aanlijnregels. Hiermee zorgen we voor een schone stad voor iedereen. Houdt u zich niet aan de regels? Dan riskeert u een boete.

  • Hond niet aanlijnen:  € 90
  • Hondenpoep niet opruimen: € 140
  • Geen opruimmiddel bij u: € 90

Bovenop de boete betaalt u nog eens € 9 administratiekosten.

Hondenbelasting

In Nieuwegein hoeft u geen hondenbelasting te betalen.