Paspoort aanvragen

Met een paspoort kunt u naar elk land in de wereld reizen. U kunt zich er ook mee identificeren (laten zien wie u bent). Een paspoort aanvragen doet u in 3 stappen.

Stap 1. Online gegevens invullen

Een paspoort aanvragen begint online. U vult een aantal gegevens in en kunt alvast betalen.

Inloggen met DigiD Start de aanvraag

Stap 2. Naar het Stadshuis

Uw aanvraag is nog niet klaar. U moet nog een pasfoto inleveren op het Stadshuis. De pasfoto moet voldoen aan de eisen van de Rijksoverheid.

U kunt de pasfoto laten maken op het Stadshuis.

Maak uw afspraak >

Stap 3. Paspoort ophalen

Na 5 werkdagen kunt u uw paspoort ophalen. Of eerder, als u een e-mail heeft gekregen. Het paspoort ligt klaar bij de receptie op de 1e verdieping. U hoeft dit keer geen afspraak te maken. 

 • Neem uw afhaalbewijs mee.
 • U moet het paspoort zelf ophalen. U kunt dus niet iemand anders sturen.

Heeft u snel een paspoort nodig? Bel dan vóór 12.00 uur naar 14 030 (algemeen nummer) om een spoedafspraak te maken. U kunt het paspoort de volgende werkdag na 10.30 uur ophalen. Geef aan de balie opnieuw aan dat het om spoed gaat. Let op: voor een spoedaanvraag betaalt u extra.

Heeft u uw oude paspoort of identiteitskaart niet meer? Dan is een spoedaanvraag niet altijd mogelijk.

Kosten en geldigheid

 • Paspoort: € 77,85 (10 jaar geldig)
  • Spoedtoeslag: € 53,01
 • Paspoort voor kinderen: € 58,85 (5 jaar geldig)
  • Spoedtoeslag: € 53,01

Kosten van andere paspoorten: ga naar Speciale paspoorten

Voor kinderen

Een paspoort aanvragen voor een kind jonger dan 18 jaar werkt iets anders. Neem uw kind mee naar het Stadshuis, bij beide bezoeken. Dus als u het paspoort aanvraagt en als u het ophaalt.

Daarnaast moeten de gezaghouders altijd vooraf toestemming geven. Meestal zijn dit de ouders, maar het kan ook 1 ouder zijn en/of een voogd.

Inloggen met DigiD Geef toestemming

Schriftelijk toestemming geven kan ook. Vul hiervoor de digitale toestemmingsverklaring in. U krijgt het ingevulde formulier daarna in uw e-mail. Print het formulier uit, zet uw handtekening en neem deze samen met uw legitimatiebewijs en kopie legitimatiebewijs van de gezaghouders mee naar uw afspraak.

Maak een afspraak en neem mee:

 • Een pasfoto die voldoet aan de eisen van de Rijksoverheid.
  U kunt de pasfoto laten maken op het Stadshuis.
 • Alle paspoorten en identiteitskaarten die u heeft. Ook als ze verlopen zijn. Paspoorten met gaten hoeft u niet mee te nemen (deze zijn ongeldig).
 • Pinpas of contant geld. Met pin betalen heeft de voorkeur.
Maak uw afspraak >

Ga zelf naar het Stadshuis. Iemand anders kan de aanvraag niet voor u doen.
U betaalt bij de aanvraag. Wij geven u een afhaalbewijs mee, voor als u uw paspoort komt ophalen. U gaat dus 2 keer naar het Stadshuis.

Is uw paspoort gestolen of bent u hem kwijtgeraakt? Doe een melding op het Stadshuis. U vult hier een verklaring van vermissing in. Heeft u aangifte gedaan bij de politie? Neem dan het proces-verbaal mee. Daarna kunt u meteen een nieuw paspoort aanvragen.

Maak uw afspraak >

Paspoort teruggevonden

Vindt u uw paspoort terug? Helaas kunt u die niet meer gebruiken. Lever het ongeldige paspoort altijd in op het Stadshuis. U kunt hem afgeven bij de receptie. Een afspraak maken is niet nodig.