Paspoort aanvragen

Informatie:

Grote drukte verwacht

Verloopt uw paspoort binnenkort? Houd rekening met langere wachttijden. Vraag daarom op tijd een nieuw paspoort aan. 
Lees meer

Met een paspoort kunt u naar elk land in de wereld reizen. U kunt zich er ook mee identificeren (laten zien wie u bent). Een paspoort aanvragen doet u in 3 stappen.

Stap 1. Online gegevens invullen

Een paspoort aanvragen begint online. U vult een aantal gegevens in. En u betaalt alvast.

Inloggen met DigiD Start de aanvraag

Stap 2. Naar de gemeente

Uw aanvraag is nog niet klaar. U moet een pasfoto inleveren bij de gemeente. Daarnaast hebben wij uw vingerafdruk en handtekening nodig. Maak hiervoor een afspraak. Let op: ons tijdelijke bezoekadres is Zoomstede 19. De pasfoto moet voldoen aan de eisen van de Rijksoverheid.

U kunt de pasfoto laten maken bij de gemeente. Kom dan 10 minuten eerder, zodat u dit vóór uw afspraak kunt doen.

Maak uw afspraak >

Stap 3. Paspoort ophalen

Na 5 werkdagen* kunt u uw paspoort ophalen. Of eerder, als u een e-mail heeft gekregen. Het paspoort ligt klaar bij de receptie. U hoeft dit keer geen afspraak te maken. 

  • Neem uw afhaalbewijs mee.
  • U moet het paspoort zelf ophalen. U kunt dus niet iemand anders sturen.

*Let op: Hemelvaartsdag en Tweede Pinksterdag zijn geen werkdagen.

Heeft u snel een paspoort nodig? Bel dan vóór 12.00 uur naar 14 030 (algemeen nummer) om een spoedafspraak te maken. U kunt het paspoort de volgende werkdag na 10.30 uur ophalen. Geef aan de balie opnieuw aan dat het om spoed gaat. Let op: voor een spoedaanvraag betaalt u extra.

Heeft u uw oude paspoort of identiteitskaart niet meer? Dan is een spoedaanvraag niet altijd mogelijk.

Kosten en geldigheid

  • Paspoort tot de leeftijd van 18 jaar: € 63,40 (5 jaar geldig)
    • Spoedtoeslag: € 57,10
  • Paspoort vanaf 18 jaar en ouder: € 83,85 (10 jaar geldig)
    • Spoedtoeslag € 57,10

Kosten van andere paspoorten: ga naar Speciale paspoorten

Voor kinderen

Een paspoort aanvragen/verlengen voor een kind jonger dan 18 jaar werkt iets anders. Neem uw kind mee naar de gemeente, bij beide bezoeken. Dus als u het paspoort aanvraagt en als u het ophaalt.

Daarnaast moeten de gezaghouders altijd vooraf toestemming geven. Meestal zijn dit de ouders, maar het kan ook 1 ouder zijn en/of een voogd.

Inloggen met DigiD Geef toestemming

Schriftelijk toestemming geven kan ook. Vul hiervoor de digitale toestemmingsverklaring in. U krijgt het ingevulde formulier daarna in uw e-mail. Print het formulier uit, zet uw handtekening en neem deze samen met uw legitimatiebewijs en kopie legitimatiebewijs van de gezaghouders mee naar uw afspraak.

Is uw paspoort gestolen of bent u hem kwijtgeraakt? Doe dan zo snel mogelijk een melding. Dit is nodig om misbruik van uw oude paspoort tegen te gaan. Een melding doen is gratis. Daarna moet u nog een afspraak maken voor een nieuw paspoort.

Inloggen met DigiD Direct melden

Melding aan de balie

U kunt natuurlijk ook een melding doen aan de balie. Maak hiervoor een afspraak. Bij de gemeente vult u dan een verklaring van vermissing in. Heeft u aangifte gedaan bij de politie? Neem dan het proces-verbaal mee. Daarna kunt u meteen een nieuw paspoort aanvragen. 

Maak uw afspraak >

Paspoort teruggevonden

Vindt u uw paspoort terug? Helaas kunt u die niet meer gebruiken. Lever het ongeldige paspoort altijd in bij de gemeente. U kunt hem afgeven bij de receptie. Een afspraak maken is niet nodig.