Paspoort aanvragen

Met een paspoort kunt u naar elk land in de wereld reizen. U kunt zich er ook mee identificeren (laten zien wie u bent). Een paspoort aanvragen doet u in 3 stappen.

Stap 1. Online gegevens invullen

Een paspoort aanvragen begint online. U vult een aantal gegevens in en kunt alvast betalen.

Inloggen met DigiD Start de aanvraag

Stap 2. Naar het Stadshuis

Uw aanvraag is nog niet klaar. U moet nog een pasfoto inleveren op het Stadshuis. De pasfoto moet voldoen aan de eisen van de Rijksoverheid.

U kunt de pasfoto laten maken op het Stadshuis.

Maak uw afspraak >

Stap 3. Paspoort ophalen

Na 5 werkdagen kunt u uw paspoort ophalen. Of eerder, als u een e-mail heeft gekregen. Het paspoort ligt klaar bij de receptie op de 1e verdieping. U hoeft dit keer geen afspraak te maken. 

 • Neem uw afhaalbewijs mee.
 • U moet het paspoort zelf ophalen. U kunt dus niet iemand anders sturen.

Heeft u snel een paspoort nodig? Bel dan vóór 12.00 uur naar 14 030 (algemeen nummer) om een spoedafspraak te maken. U kunt het paspoort de volgende werkdag na 10.30 uur ophalen. Geef aan de balie opnieuw aan dat het om spoed gaat. Let op: voor een spoedaanvraag betaalt u extra.

Heeft u uw oude paspoort of identiteitskaart niet meer? Dan is een spoedaanvraag niet altijd mogelijk.

Kosten en geldigheid

 • Paspoort: € 75,80 en 10 jaar geldig
  • Spoedaanvraag: € 127,40
 • Paspoort voor kinderen: € 57,30 en 5 jaar geldig
  • Spoedaanvraag: € 108,90
 • Noodpaspoort: € 50,86 en 1 reis geldig

Kosten van andere paspoorten: ga naar Speciale paspoorten

Voor kinderen

Een paspoort aanvragen voor een kind jonger dan 18 jaar werkt iets anders. Neem uw kind mee naar het Stadshuis, bij beide bezoeken. Dus als u het paspoort aanvraagt en als u het ophaalt. Kinderen vanaf 12 jaar mogen de aanvraag alleen komen doen.

Daarnaast moeten de gezaghouders altijd vooraf toestemming geven. Meestal zijn dit de ouders, maar het kan ook 1 ouder zijn en/of een voogd.

Inloggen met DigiD Geef toestemming

Schriftelijk toestemming geven kan ook. Vul het toestemmingsformulier (pdf, 267 KB) in en neem het mee naar het Stadshuis. Neem ook (een kopie van) een geldig legitimatiebewijs mee van de gezaghouder(s).

Wilt u liever de volledige aanvraag op het Stadshuis doen? Dat kan ook. Maak een afspraak en neem mee:

 • Een pasfoto die voldoet aan de eisen van de Rijksoverheid.
  U kunt de pasfoto laten maken op het Stadshuis.
 • Alle paspoorten en identiteitskaarten die u heeft. Ook als ze verlopen zijn. Paspoorten met gaten hoeft u niet mee te nemen (deze zijn ongeldig).
 • Pinpas of contant geld. Met pin betalen heeft de voorkeur.
Maak uw afspraak >

Ga zelf naar het Stadshuis. Iemand anders kan de aanvraag niet voor u doen.
U betaalt bij de aanvraag. Wij geven u een afhaalbewijs mee, voor als u uw paspoort komt ophalen. U gaat dus 2 keer naar het Stadshuis.

Is uw paspoort gestolen of bent u hem kwijtgeraakt? Doe een melding op het Stadshuis. U vult hier een verklaring van vermissing in. Heeft u aangifte gedaan bij de politie? Neem dan het proces-verbaal mee. Daarna kunt u meteen een nieuw paspoort aanvragen.

Maak uw afspraak >

Paspoort teruggevonden

Vindt u uw paspoort terug? Helaas kunt u die niet meer gebruiken. Lever het ongeldige paspoort altijd in op het Stadshuis. U kunt hem afgeven bij de receptie. Een afspraak maken is niet nodig.