Aan de slag met participatie

Er is in Nieuwegein veel ruimte voor een eigen initiatief. De gemeente wil wel dat u de omgeving bij uw plannen betrekt. Hoe u dat het beste doet, is voor elk plan verschillend. Maar voor elk plan geldt:

  • Formuleer het doel, impact en kaders
  • Noteer wie er allemaal iets gaan merken
  • Kies hoe u de omgeving betrekt
  • Ga in gesprek met de omgeving

In de participatieleidraad vindt u een uitgebreid stappenplan en tips over waar u op kunt letten.

Download leidraad (pdf, 8 MB)

Hoeveel moet ik doen aan participatie?

Hoe meer impact uw plan heeft, hoe meer u de omgeving waarschijnlijk moet betrekken. Met de snelscan kunt u nagaan hoeveel u minimaal aan participatie moet doen.

Naar de snelscan

Een (sociaal) idee voor de buurt, wijk of stad

Heeft u een idee of plan waar uw omgeving beter van wordt? Denk aan een buurtfeest, pluktuin of benefietconcert. We noemen dit een bewonersinitiatief. Ook hierbij is het belangrijk om mensen te betrekken. In een speciale handleiding kunt u lezen hoe u aan de slag kunt met een idee, om er uiteindelijk een plan van te maken. Er staat een stappenplan in en u kunt lezen hoe u de buurt betrekt bij uw idee.

U kunt ook subsidie aanvragen voor uw plan. Dat doet u via Geins Geluk.

Download handleiding (pdf, 15 MB)

Vast contactpersoon

Bij het indienen van uw vergunningaanvraag krijgt u een vast contactpersoon. Met hem of haar bespreekt u de juiste participatieaanpak voor uw plan. Dit is vaak maatwerk omdat elk plan en elke buurt weer anders is. Uw contactpersoon kan ook uw vragen beantwoorden.