Aan de slag met participatie
Er is in Nieuwegein veel ruimte voor een eigen initiatief. De gemeente wil wel dat u de omgeving bij uw plannen betrekt. Hoe u dat het beste doet, is voor elk plan verschillend. Maar voor elk plan geldt:
- Formuleer het doel, impact en kaders
- Noteer wie er allemaal iets gaan merken
- Kies hoe u de omgeving betrekt
- Ga in gesprek met de omgeving
In de participatieleidraad vindt u een uitgebreid stappenplan en tips over waar u op kunt letten.

Hoeveel moet ik doen aan participatie?
Hoe meer impact uw plan heeft, hoe meer u de omgeving waarschijnlijk moet betrekken. Met de snelscan kunt u nagaan hoeveel u minimaal aan participatie moet doen.
Sociaal of maatschappelijk idee
Heeft u een plan waar uw omgeving beter van wordt? Denk aan een buurtfeest, pluktuin of benefietconcert. We noemen dit een maatschappelijk initiatief. Ook hierbij is participatie belangrijk. In 2023 komt er een leidraad voor dit soort initiatieven beschikbaar.
U kunt ook subsidie aanvragen voor uw plan. Dat doet u via Geins Geluk.
Participatie is niet altijd verplicht, maar de gemeente vindt het belangrijk dat er bij elk initiatief goed overleg is met de omgeving.
Met de snelscan participatie kunt u nagaan of participatie verplicht is voor uw plan. Als dat zo is, legt u bij de vergunningsaanvraag uit hoe u de buurt heeft betrokken. We nemen dit mee in de beoordeling.
Welke middelen het meest geschikt zijn, is voor elk plan en elke buurt verschillend. Voorbeelden zijn:
- Een brief om de buurt te infomeren. Op de pagina Handige tools vindt u een voorbeeld.
- Inloopavond met panelen en een whiteboard om vragen op te halen en te beantwoorden (geschikt als u in gesprek wilt gaan om inwoners te informeren).
- Statafelmoment op een drukke, centrale locatie van de omgeving.
- Versturen van een (digitale) enquĂȘte.
- Online peiling om mensen te laten stemmen op een scenario dat de voorkeur heeft.
Er zijn natuurlijk veel andere manieren! Het is belangrijk dat u aansluit bij wat de mensen in de buurt fijn vinden. De gemeente denkt graag met u mee. U kunt ook meer inspiratie opdoen in de participatieleidraad.
De gemeente beoordeelt uw participatie alleen als het om een plan gaat waarbij dit verplicht is.
Als u een principeaanvraag doet, levert u een kort verslag in met de participatiestappen die u dan toe heeft gezet en de resultaten daarvan. U beschrijft ook de stappen die u nog niet heeft gezet, maar wel heeft gepland. De inhoud van beide verslagen bespreekt u met uw contactpersoon.
Bij het aanvragen van een omgevingsvergunning moet u het eindverslag indienen. U geeft in het verslag een overzicht van wat u heeft gedaan om de omgeving te betrekken. De gemeente beoordeelt uw verslag op 7 punten.
- Op de pagina Handige tools kunt u voorbeeldverslagen downloaden.
- Of kijk in de participatieleidraad voor meer informatie.
Vast contactpersoon
Bij het indienen van uw vergunningaanvraag krijgt u een vast contactpersoon. Met hem of haar bespreekt u de juiste participatieaanpak voor uw plan. Dit is vaak maatwerk omdat elk plan en elke buurt weer anders is. Uw contactpersoon kan ook uw vragen beantwoorden.